Geolämpö_solid_house_300_CMYK

Energiatehokas maalämpö kannattaa

Nyt, jos koskaan, on aika herätä maalämpöön ja hyödyntää sen kaikki edut. Säästöä hakevien kaupunkien tulisi suunnata katseensa järjestelmään, joka pienentää lämmityskustannuksia moninkertaisesti; mitä suurempi kiinteistö, sen huikeammat säästöt.

Satakunnassa toimiva Geolämpö on edistänyt maalämmön suosiota tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja vuodesta 2008 asti. Alun perin juuri maalämpöjärjestelmiin erikoistunut yritys on sittemmin myös vallannut LVI-alaa tekemällä monipuolisia töitä niin uusiin kuin vanhoihin kohteisiin. Maalämpö on kuitenkin edelleen nousussa, ja yrittäjä Petri Ranne odottaakin, että yhä useampi heräisi järjestelmän tuomiin hyötyihin.

Vain markkinoiden parasta

Geolämmön toimesta asennetaan 70–80 maalämpöjärjestelmää vuodessa, eikä seitsemän vuoden aikana ole tullut yhtäkään reklamaatiota. Ranne harmittelee kuitenkin, että huonosti asennettuihin järjestelmiin törmää valitettavan usein. Maalämpömarkkinoiden nousussa moni haluaa apajille, jolloin villeihin asentajiin ja myyjiin voi törmätä. Asiakkaan kannattaakin asennusvirheitä välttääkseen huolehtia siitä, että järjestelmän myyjä ja asentaja ovat ammatti-ihmisiä, jotka käyttävät laadukkaita tuotteita. Geolämpö on varmistanut paikkansa tosiammattilaisten joukossa käyttämällä erinomaisia tuotteita ja huolehtimalla jälkimarkkinoinnista. – Käyttämämme Thermia-laitteet ovat laadullisesti markkinoiden kärkeä, joten meiltä löytyy vain alan huipputuotteita. Lisäksi tarjoamme 24/7 huoltopäivystystä ja varastosta löytyy aina varaosia, jotta asiakas saisi apua mahdollisimman nopeasti.

Luvut puhuvat järjestelmän puolesta

Öljylämmitykseen verrattuna maalämpö on huomattavasti kustannustehokkaampi ratkaisu. Ranteen mukaan lämmityskustannukset ovat Rauman alueella 50 % edullisemmat maalämmöllä kuin kaukolämmöllä lämmittäessä. Suorasähköön verrattuna maalämpö on 70–80 % edullisempi vaihtoehto. – Jos talossa kuluu 2000 litraa öljyä vuodessa, sen kustannus on noin 2000 euroa. Kun tässä talossa vaihdetaan maalämpöjärjestelmään, kustannukset laskevat noin 500 euroon patterilämmityksellä. Lattialämmityksellä päästään vielä alhaisempiin lukuihin.

Säästöistä huolimatta moni voi säikähtää maalämpöjärjestelmän investointikustannuksia. Ranne kuitenkin vakuuttaa, että lämmityskulujen säästöt kuittaavat investoinnin, jonka jälkeen kaikki on kotiin päin. – Talous, joka vuodessa käyttää 2000 euroa tai enemmän lämmitykseen, hyötyy ehdottomasti maalämmön tuomasta energiatehokkuudesta. Ei myöskään pidä unohtaa kotitalousvähennystä, jota voi hyödyntää hankinnassa.

Kaupunkien kiinteistöt erinomaisia kohteita

Ranne ihmettelee hieman kaupunkien vähäistä kiinnostusta maalämpöä kohtaan. Porissakin moni öljylämmitteinen kiinteistö hyötyisi Geolämmön tarjoamasta ratkaisusta.

– Olemme asentaneet maalämpöjärjestelmän taloyhtiöihin, joiden vuosittaiset lämmityskustannukset ovat olleet 20 000 euron luokkaa. Nykyään kulutus on vuositasolla 5000 euroa, joten itse energiatehokkuus maksaa järjestelmän investoinnin ilman, että taloyhtiön vastikkeet nousevat. Ehkä kaikki eivät ole tietoisia näistä luvuista, mutta jos kaupungit hakevat säästöjä, tämä on oiva tapa siihen.