asko_kokkonen_solidhouse_300_CMYK

Erikoisalana arvokiinteistöjen linjasaneeraukset

Lisätietoja yrityksestä: www.askokokkonen.fi

Rakennusliike Asko Kokkonen on erikoistunut erityisesti pääkaupunkiseudun jugendtalojen linjasaneerauksiin. Referenssilistalta löytyy mielenkiintoisia kohteita Venäjän tsaarin upseerien asuintalosta Donnerin suvun kiinteistöön.

Rakennusliike Asko Kokkonen Oy on vuonna 1989 perustettu, vaativiin linjasaneerauskohteisiin keskittynyt urakoitsija pääkaupunkiseudulla. – Erikoisalaamme ovat Helsingin keskustan arvokiinteistöt, eli ns. jugendtalot ja muut mittavaa ammattitaitoa edellyttävät saneerauskohteet, yhtiön toimitusjohtaja Asko Kokkonen kertoo ja jatkaa: – Yhtiömme palkkalistoilla on tällä hetkellä noin 40 henkilöä, joiden lisäksi vakituisilla työmaillamme työskentelee noin satakunta henkilöä. Tyypillisesti meillä on samanaikaisesti käynnissä 5 – 8 kohdetta.

Yhtiön toiminta käynnistyi aikoinaan Nurmeksessa Jukka-talojen elementtipystytyksillä. – Kotipaikkamme on edelleen Nurmes, vaikka toiminta onkin painottunut pääkaupunkiseudulle. Pikkuhiljaa yhtiön toiminta siirtyi kohti Etelä-Suomea, jossa ryhdyttiin tekemään kerrostalojen sisäpuolisia töitä. Linjasaneeraukset tulivat Kokkosen mukaan kuvioon sattuman kaupalla ja ensimmäinen linjasaneerauskohde oli Espoon Tapiolassa sijainnut rivitaloyhtiö. – Pikkuhiljaa vuosien saatossa erikoistuimme arvokiinteistöjen linjasaneerauksiin. Sitä ei opita koulussa, vaan käytännön kautta. Opimme sen – useimmiten kantapään kautta, Kokkonen naurahtaa.

Vahvaa osaamista

Tänä päivänä Rakennusliike Asko Kokkonen osaajineen enää harvoin opettelee asioita kantapään kautta; sen verran kokemusta on vuosikymmenten varrella kertynyt. Referenssilistalta löytyy niin Venäjän tsaarin upseereilleen rakennuttama asuintalo ja Donnerin suvun kiinteistö Helsingin Etelärannassa. Vanhin saneerauskohde on 1880-luvulta. – Kokemus ratkaisee jugendtalojen linjasaneerauksissa. Kokemuksen myötä tietää, mitä tällaisessa kohteessa voi tulla vastaan. Rakenteet voivat nimittäin olla vanhoissa arvokiinteistöissä millaisia tahansa. Se tarkoittaa, että suunnittelijakaan ei välttämättä tiedä mitä kylpyhuoneen seinien sisältä löytyy. 1900-luvun alussa rakennetuissa taloissa on myös tyypillisesti vuosikymmenten varrella tehty erilaisia saneeraustoimenpiteitä, joissa on voitu käyttää jopa asbestia. Jugendtalojen linjasaneeraukset ovatkin usein ns. peruskohteita työläämpiä, mikä luonnollisesti vaikuttaa projektin toteutusaikatauluun.

Perinteinen ratkaisu toimii parhaiten

Kokkonen kertoo, että linjasaneeraukset toteutetaan arvokiinteistöissä yhä pääosin perinteisin menetelmin, vaikka ns. hybridiratkaisut eli sukittamisen ja perinteisen menetelmän yhdistelmät ovatkin pikkuhiljaa yleistymässä. – Mielestäni sukittaminen ei ole paras ratkaisu arvokiinteistöissä, sillä useimmiten vanhoissa kiinteistöissä joudutaan etsimään putkistolle vaihtoehtoisia reittejä ja ”säätämään”.

Asiakkaiden toiveet on otettava huomioon

Kokkonen muistuttaa, että tekninen työ on vain osa linjasaneerausprojektia. – Hyvin olennaisena osana siihen liittyy myös kanssakäyminen asukkaiden kanssa. Se on hoidettava hyvin ja se onkin yksi työnjohtajiemme tärkeimpiä taitoja. Asukkaiden toiveet on otettava huomioon ja pienilläkin asioilla voi olla asukkaan kannalta todella suuri merkitys – oli sitten kyse vaikkapa wc-paperitelineen sijainnista.

Vaikka arvokiinteistöt ovatkin monessa mielessä erityisiä, on niissä myös paljon hyviä puolia. – Oman kokemukseni mukaan arvokiinteistöjen asukkaat ymmärtävät mielestäni keskimääräistä paremmin, että linjasaneeraus parantaa kiinteistön arvoa ja saattaa sen teknisesti tähän päivään. Se antaa hyvän lähtökohdan tekijöillemme hoitaa oma osuutensa parhaalla mahdollisella tavalla.

Laatu ennen kaikkea

Rakennusliike Asko Kokkonen Oy tunnetaankin kentällä työn laadusta, aikataulujen pitävyydestä, hyvästä käytöksestä ja rehellisyydestä. – Ne ovat yrityksemme arvot, joiden mukaan toimimme. Emme kilpaile aikataululla, sillä siitä kärsii laatu. Arvokiinteistöjen linjasaneeraukseen pitää muutoinkin varata enemmän aikaa tavallisen kerrostalokiinteistön linjasaneeraukseen verrattuna, sillä ne ovat kaksi täysin eri maailmaa, Kokkonen painottaa.