YIT:n rakennuttama ja Schauman Arkkitehtien suunnittelema uusi asuinalue on äärimmäisen erikoislaatuinen ja kiehtova projekti, sillä vain harvoin näin lähellä kaupungin keskustaa vapautuu täysin tyhjiä tontteja, jonne on mahdollista rakentaa kokonainen kerrostalokortteli.

Fabriikki – tulevaisuuden asuinalue

www.yit.fi

 

Fabriikki valmistuu vaiheittain Logomon ja rautatieaseman naapuriin. Asuinalue tullaan tuntemaan yhtenä Turun kaupunkikeskustan maamerkkinä.

Fabriikin tarinaa on rakennettu hiljalleen jo yli kymmenen vuoden ajan. YIT:n rakennuttama ja Schauman Arkkitehtien suunnittelema uusi asuinalue on äärimmäisen erikoislaatuinen ja kiehtova projekti, sillä vain harvoin näin lähellä kaupungin keskustaa vapautuu täysin tyhjiä tontteja, jonne on mahdollista rakentaa kokonainen kerrostalokortteli. Valtion Rautateiden entinen konepaja-alue huokuu tunnelmaa ja turkulaista teollisuushistoriaa. Fabriikin myötä seutu saa uudenlaisen ulkoasun, jolle on ominaista moderni arkkitehtuuri – sopivasti vanhaa kunnioittaen.

Fabriikin uudelle asuinalueelle suunnitelluista 29 kerrostalosta ensimmäinen, Fortuna, on parhaillaan rakenteilla. 82 huoneiston kerrostalon arvioitu valmistumisaika on vuoden 2018 tammikuussa.

Kysyntä ylitti kaikki odotukset

YIT:n Lounais-Suomen asuntomyynnin päällikkö Satu Aarnio kertoo Fortunan huoneistojen myynnin sujuneen odotettua vauhdikkaammin. Ennakkomarkkinoinnin käynnistyttyä toukokuussa 2016 lähes kaikki Fortunan huoneistot varattiin muutamassa kuukaudessa.

– Ensi alkuun jännitti, miten näin ison kohteen myynti edistyy, mutta huima kysyntä yllätti ja ylitti kaikki odotukset, Aarnio iloitsee.

– Ensi alkuun jännitti, miten näin ison kohteen myynti edistyy, mutta huima kysyntä yllätti ja ylitti kaikki odotukset.

Fortunan jälkeen valmistuva Focus pyritään Aarnion mukaan saamaan myyntiin mahdollisimman nopeasti.

– Asiakasrekisterissä on jo satoja ihmisiä, joten kiinnostuneiden kannattaa olla nopeasti liikkeellä, hän vinkkaa.

Rakennushankkeen ensimmäinen vaihe pitää sisällään kuusi kerrostaloa, joista Focuksen jälkeen vuorossa ovat Fauna ja Festivo. Asunnoissa on panostettu valoisuuteen sekä toimivuuteen. Kaupungin puoleisista asunnoista avautuu upea kaupunkisiluetti ratapihan yli. Kuuden talon kokonaisuuden arvioidaan valmistuvan 2020-luvun alkupuolella.

Edukseen erottuvat elementit

Hankkeen projektipäällikkö Mika Koski uskoo, että valmistuttuaan Fabriikki tullaan tuntemaan yhtenä Turun kaupunkikeskustan tunnusmerkkinä. Punatiiliset julkisivut sulautuvat rautatieaseman ja Logomon naapurustoon täydellisesti, vaikka poikkeavatkin niistä nykyaikaisella arkkitehtuurillaan. Fabriikin ensimmäisenä valmistuvat kerrostalot erottuvat edukseen niin kutsutuilla noppaelementeillään.

– Rakennusten kaksi ylintä kerrosta kattavat vain osan koko rakennuksen pinta-alasta muodostaen noppamaisen rakennelman. Ylimpien kerrosten huoneistot ovat kuuden ensimmäisen kerroksen asuntoja tilavampia, Koski selvittää.

Tunnusomaista ensimmäisen vaiheen rakennuksille on myös kadun yläpuolella sijaitseva ulkoneva kehysrakenne, joka kiinnittää kadunkulkijoiden katseet jo kaukaa.

Fabriikki sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä

Fabriikkia halkoo Tenderipuisto, joka korostaa yhtenäisen asuinalueen viihtyvyyttä. Ensimmäisen vaiheen valmistuttua alkaa rakentaminen Tenderipuiston vastakkaisella puolella, jonne nousee suunnitelmien mukaan seitsemän kerrostaloa. Kolmannessa vaiheessa rakennetaan Köydenpunojankadun varteen yhtenäinen kerrostalorivistö. Valmistuttuaan Fabriikin asuinalue tarjoaa kodin noin 2 000 asukkaalle. Keskeisen sijaintinsa ansiosta kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä, mutta asuinalue on siitä huolimatta suojaisa, rauhallinen ja viihtyisä.

– Logomon uuden kävelysillan valmistuttua Fabriikista on Turun kauppatorille alle kilometrin kävelymatka. Rauhallisesta asuinympäristöstä huolimatta kaikki päivittäispalvelut kaupoista kouluihin ja jopa iltarientoihin ovat kävelyetäisyydellä, Aarnio avaa.

Fabriikin naapuri, Logomo, on Turun kulttuuritapahtumien keskus, jossa palvelut paranevat ja kehittyvät entisestään. Turun rautatieasema on näköetäisyydellä, paikallisliikenteen linja-autot pysähtyvät aivan tulevan Fabriikin alueen vieressä ja valtaväylille on Fabriikista vain kivenheitto.

– Erinomaisten kulkuyhteyksien ansiosta Fabriikki sopii täydellisesti esimerkiksi Helsingissä työssä käyvälle turkulaiselle, Koski lisää.