Kuluvan vuoden aikana KFS Finland Oy aikoo tuoda Suomen markkinoille täysin uuden palvelun, jonka avulla voidaan monitoroida rakennuksen painumista ja elämistä niin pysty- kuin sivuttaissuunnassa.

Geotekniikan huipulla

KFS Finland Oy:n huipputekniikkaa hyödyntävien menetelmien avulla täysin rakennuskelvottomasta maaperästä voidaan luoda kantava pohja suurillekin rakennus­kokonaisuuksille.

Syvästabiloinnista toimintansa vuonna 2012 aloittanut KFS Finland Oy on geotekniikan erikoisratkaisujen ammattilainen. Syvästabilointi on infrarakentamisessa yleisesti käytetty menetelmä, jossa sementtiä tai sementtisekoitteita, kuten kalkkisementtiä, sekoitetaan maaperään. Lopputuloksena maaperään muodostuu pilareita, jotka tekevät savimaasta tukevan ja kantavan perustan.

– Syvästabilointi on maaperänvahvistusta tyypillisimmillään, kertoo KFS Finlandin kehitysjohtaja Matti Virolainen.

Jo muutamassa vuodessa yrityksen toiminta on kasvanut hurjaa vauhtia, ja erityisesti suihkuinjektoinnin osuus on selvästi valtaamassa alaa.

– Suihkuinjektoinnilla on monia sovellutuksia, mutta käytännössä se tarkoittaa märän sementin suihkuttamista maaperään korkealla paineella, jolloin hienompi maa-aines korvataan sementillä ja karkea maa-aines toimii runkoaineena, Virolainen selvittää.

Liejumaasta kantava perusta

KFS Finland kokee suihkuinjektoinnin Suomessa nyt trendikkäänä menetelmänä. Mitä enemmän tietous lisääntyy, sitä enemmän kysyntää riittää, vaikka stabilointimenetelmä on kaikkea muuta kuin uusi.

– Keski-Euroopassa suihkuinjektointi on erittäin yleinen tapa. Suomessakin se on ollut käytössä jo 20 vuoden ajan, mutta se on pysynyt ehkä hivenen tuntemattomana menetelmänä kustannustehokkuudestaan huolimatta, Virolainen sanoo.

Joissain kohteissa suihkuinjektointi voi olla ainoa mahdollinen keino maaperän vahvistamiseksi. Kellerin menetelmä Soilcrete® soveltuu hyvin myös veteliin ja liejuisiin savimaihin, joissa vesipitoisuus on korkea. Menetelmä sopii niin uudisrakennuskohteisiin kuin suuriin saneerauksiin, ja oikeanlaisessa kohteessa menetelmä on erittäin kustannustehokas.

– Suihkuinjektoinnilla voidaan myös estää rakennuksen vajoaminen maaperään, Virolainen vinkkaa.

Syvästabiloinnin ja suihkuinjektoinnin lisäksi KFS Finlandin palveluihin kuuluvat muun muassa tukiseinät ja porapaalut. Porapaalutuksessa maahan porataan teräspaaluputki, ja toisin kuin sementtistabilointimenetelmillä, porapaalu on heti valmis ottamaan kuormaa.

Uudet monitorointimenetelmät markkinoille

Kuluvan vuoden aikana KFS Finland Oy aikoo tuoda Suomen markkinoille täysin uuden palvelun, jonka avulla voidaan monitoroida rakennuksen painumista ja elämistä niin pysty- kuin sivuttaissuunnassa. Asiakas voi seurata täysin reaaliaikaisesti oman rakennuksen elämistä jopa tuhannesosamillien tarkkuudella.

Asiakas voi seurata täysin reaaliaikaisesti oman rakennuksen elämistä jopa tuhannesosamillien tarkkuudella.

Asiakas voi seurata täysin reaaliaikaisesti oman rakennuksen elämistä jopa tuhannesosamillien tarkkuudella.

– Jos tukiseinä alkaa yhtään kallistua, hälytys voidaan ohjata tulemaan joko suoraan sähköpostiin tai omaan puhelimeen, Virolainen esittelee.

Markkinoille on tulossa myös muita geoteknisiä erikoistarvikkeita, kuten ankkurivoimamittareita ja melu-, pöly- sekä tärinämittareita. Tuotekehittelyn takana on emoyhtiö Kellerin luotsaama Getec, joka on erikoistunut geoteknisten instrumenttien ja monitorointimenetelmien kehittämiseen.