Haastavat toimeksiannot ovat ammatin suola

Pekka Vapaavuori ei opiskeluaikoina pitänyt yrittäjyyttä itseselvyytenä, mutta pian valmistumisen jälkeen lupaava arkkitehti kuitenkin voitti kilpailun Tallinnan taidemuseon toimeksiannosta ja aloitti samalla matkansa yrittäjänä. Siitä asti Arkkitehtitoimisto Vapaavuori on ollut kiireinen erilaisten toimeksiantojen parissa, niin taiteeseen ja kulttuuriin kuin asumiseen liittyen. Yritys toimii niin uudisrakennus kuin korjausrakentamisen parissa. Arkkitehtitoimistoa kiinnostavat erityisesti Logomon kaltaiset vanhan kiinteistön käyttötarkoituksen muutokset. Arkkitehtuuri kilpailuihin toimisto osallistuu edelleen tasaiseen tahtiin.

Toimeksiantojen mukana tulevat haasteet ovat Vapaavuoren mukaan ammatin suola. – Sitä huomaa työssään, että niitä uusia haasteita tavallaan kaipaa ja jopa hakee. Koen, että toimeksiantojen rajoitukset antavat mahdollisuuden haastaa omaa luovuutta ja oivaltaa uusia asioita. Mielestäni on todella tärkeää oman ammattitaidonkin kannalta, että pyrkii erilaiseen tekemiseen ja jatkuvaan kehitykseen.

Vapaavuori nauttii selvästi työstään ja kertookin, että hän hyvin nopeasti arkkitehtuuriin tutustuttuaan koki alan omakseen. – Olen aina piirtänyt, suunnitellut ja tehnyt käsilläni. Kolmiulotteinen hahmottaminenkin on oma taitolajinsa, jonka huomasin hallitsevani.

Yrityksen toiminta-alueen Vapaavuori määrittelee hymyillen maapallon laajuiseksi. – Mitä sitä turhaan rajoittaa, hän toteaa. Turun seudulla yritys on ollut erityisen aktiivinen, etenkin suurten projektien, kuten Logomon parissa. Periaatteessa kuka tahansa voi olla yhteydessä arkkitehtitoimistoon ja pyytää palvelua. Monipuolinen kokemus alalta ja vaikuttavat referenssit tekevät Vapaavuoresta luotettavan asiantuntijan, jonka osaaminen soveltuu projektiin kuin projektiin.