Korroosiotyö_korlkal_solid_house_300_CMYK_Fortum-CHP-laitoksen-paikkamaalaus-Jelgava-Latvia

Haastavien paikkojen ammattilaiset

Pelolle ei ole sijaa kun edessä on esimerkiksi sillan metallirakenteiden pinnoitustyöt. Liki 25 vuotta toimineessa yrityksessä homma alkaa kuitenkin sujua jo ammattitaidon tuomalla rutiinilla.

Porista käsin vaikuttavan Korroosiotyö Korkal Oy:n pääasiallista toimialaa ovat hiekkapuhallukset ja maalaukset sekä lattiapinnoitukset. Vuonna 1992 perustettu yritys toimi ensi alkuun pelkästään perustajansa Kalevi Kallionkielen johdolla, sittemmin mukaan kuvioihin astui myös kaksi muuta osakasta, Matti Kalliolinna ja Jari Tarvainen. Tehtävät on jaettu tasan kolmen miehen kanssa; Kallionkieli jatkaa edelleen toimitusjohtajan virassa, Kalliolinna huolehtii myynnin johdosta ja Tarvainen puolestaan Kemi-Tornion alueesta, jossa yrityksellä myös riittää töitä tasaiseen tahtiin. Yritysjohdon lisäksi Korroosiotyö Korkal työllistää yhteensä nelisenkymmentä henkilöä. Korkal Oy oli ensimmäisten pintakäsittely-yritysten joukossa, kun laadittiin ISO 9002 Laatujärjestelmä, jonka silloinen Tielaitos sertifioi.

Haluttu toimija

Suurien metallirakenteiden, kuten siltojen korroosionesto on haastavaa hommaa eikä alalla pärjää arkajalka. Työtä tehdessä joutuu nimittäin usein keikkumaan korkeisiin paikkoihin, joten pieni jännitys on aina läsnä.  – Kaikesta huolimatta olemme selvinneet ilman suurempia tapaturmia, toteaa Kallionkieli ja koputtaa puuta.

Vaativa ala on pitkälti muutaman ison yrityksen hallussa, mutta siitä huolimatta kilpailu on pysynyt kovana. Tarkan valvonnan aikana laadukkaaseen jälkeen tähtäävä Korroosiotyö Korkal on kuitenkin pärjännyt hyvin ja ollut haluttu toimija niin Suomessa kuin ulkomaillakin. – Tärkeimpiä asiakkaitamme kotimaassa ovat Harjavallan ja Tornion Outokumpu, joille olemme tehneet monenlaista pinnoitustyötä jo useiden vuosien ajan, Kallionkieli kertoo. Ulkomaita puolestaan on kierretty Viroa, Venäjää ja Ranskaa myöten, ensi kesäksi on luultavasti tiedossa patinointikeikka Norjaan. – Taantumasta huolimatta olemme saaneet nyt tilauksia enemmän kuin koskaan, Kallionkieli laskeskelee. Mikäli sama tahti jatkuu, voi edessä olla myös lisähenkilöstön palkkaaminen.

Vaativia kohteita

Haastavia projekteja mahtuu yrityksen historiaan luonnollisestikin useita, mutta erityisesti kaksi kohdetta on painunut ikuisesti ainakin Kallionkielen mieleen: – Toinen on Raippaluodon silta, toinen Harjavallan Outokummun piippu, joka yltää peräti 138 metrin korkeuteen.

Sillat ovat aina vaativia kohteita kaiken työskentelyn tapahtuessa veden päällä, mutta Raippaluodosta erityisen teki myös sen valtava koko. Sillan korkein kohta on 38 metriä vedenpinnan yläpuolella, joten palkkien päällä työtään tekevien miesten täytyi olla todellisia huimapäitä. – Sillan rakenteista johtuen ulkopuolisten telineiden rakentaminen tai kunnollisten turvavaljaiden käyttäminen oli lähestulkoon mahdotonta, muistelee Kallionkieli. – Sen projektin jälkeen kiitin kyllä luojaani, mies naurahtaa. Aivan lähiaikoina yritys tuskin joutunee takaisin sillalle, sillä sen pinnoitteiden arvioidaan kestävän parhaimmillaan jopa 40 vuotta.