mökkipiha_solidhouse_web

Harmoninen mökkipiha elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa

Eva Wuiten pihasuunnitelmien kantavana ajatuksena on luoda kokonaisuudesta maisemallisesti harmoninen kokonaisuus. Hän jaottelee mökkipihat erilaisiin tiloihin rakennusarkkitehdin tapaan.

Eva on pihasuunnittelijan työssään havainnut, että suomalaiset suhtautuvat mökkeihin eri tavalla kaupunkikoteihin verrattuna. – Kaupunkikoteja saatetaan vaihtaa hyvinkin tiuhaan, mutta mökki on suomalaiselle ikään kuin pyhäkkö. Se on saattanut periytyä isältä pojalle, joten siellä saatetaan viettää aikaa useassa sukupolvessa ja miljöökin on usein pysynyt pitkään muuttumattomana. Mökille halutaan myös mieluiten kutsua vain kaikkein läheisimmät ystävät ja sukulaiset.

mökkipiha_solidhouse_2_webPihasuunnitelman on kestettävä aikaa

Eva kertoo, että mökkipihan suunnittelun lähtökohtana ovat aina käyttäjien tarpeet. Mikäli mökillä viettää aikaa useampi sukupolvi, saattavat toiveet ja tarpeet olla hyvinkin erilaisia. – Siksi ensimmäinen kotitehtäväni onkin se, että porukka istuu alas ja pohtii yhdessä mökkipihaan liittyviä tarpeita – ja mieluiten pitkälle tulevaisuuteen. Halutaanko pihaan lasten hiekkalaatikkoiän jälkeen trampoliini, jaksavatko isovanhemmat kiivetä vielä vuosienkin päästä portaat ylös rantasaunalta tai kiikuttaa ruokailutarvikkeet pihan perälle? Kun tarpeet on selvitetty juurta jaksain ja pitkälle tulevaisuuteen, voi suunnittelija tehdä pihasuunnitelmaan tilavaraukset muuttuvia tarpeita varten, jolloin piha kestää aikaa.

mökkipiha_solidhouse_3_webToimivat tilat pihallakin

Eva kertoo lähestyvänsä pihasuunnittelua aivan samoin kuin rakennusarkkitehti, joka suunnittelee talon. – Rakennuksen sisätilojen tapaan pihaltakin löytyvät sisäänkäynti, ruokailu- ja oleskelutilat sekä kodinhuoneen kaltaiset huoltotilat. Lähden suunnittelussa siis siitä, miten ja millaisin näköaloin toiminnallisuudet eli huoneet sijoitetaan pihan pohjapiirustukseen.

mökkipiha_solidhouse_4_webHarmoninen piha on yhtä ympäristön kanssa

Eva painottaa, että pihan muotokielen, materiaalien ja kasvillisuuden tulisi olla sopusoinnussa ympäröivän maiseman ja rakennuksen arkkitehtuurin kanssa. – Oman pihasuunnittelufilosofiani lähtökohta on se, että haluan luoda ympäristöön toimivaa estetiikkaa. Minulle estetiikka tarkoittaa harmoniaa, joka kestää ajan kaaren. Harmoninen piha on suunniteltu siten, että se puhuu materiaalien, muotokielen ja kasvivalintojen suhteen rakennuksen läheisyydessä samaa kieltä rakennuksen kanssa, pihan perällä ja tontin reunamilla puolestaan ympäristön kanssa. Mikäli mökkipihasta suunnitellaan vain osa, voidaan suunniteltu osa sulauttaa kivien ja kasvillisuuden avulla olemassa olevaan ympäristöön, jotta raja uuden ja vanhan pihan välillä on saumaton.

Kasvivalinnoissa mökkipihalla kannattaa Evan mukaan suosia helppohoitoisia ja kestäviä kasveja. Tärkeintä on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. – Jos mökkiympäristö on mäntymetsää, maastossa viihtyvät parhaiten vuorimännyt ja katajan tyyppiset kasvit. Lehtomaisemassa mökkipihaan sopivat kukallisetkin pensaat, kun taas japanilainen havupuutarha on tähän ympäristöön outo valinta. Mikäli mökkipihaan haluaa ehdottomasti ruusuja, kannattaa ne istuttaa lähelle mökkiä, Eva vinkkaa.

Chillaus on in!

Mitä suomalaiset haluavat mökkipihoilleen juuri nyt? – Piharakennukset ovat olleet suosittuja jo pitkään. Chillauksen tarve pitää pintansa ja saa eri muotoja. Mökkipihoille rakennetaankin nyt piharakennusten lisäksi myös paljon oleskelukatoksia. Poreammeet ovat suosittuja, paljujen suosio puolestaan hiipuu, sillä moni kokee ne työläiksi. Vedessä halutaan viettää aikaa sosiaalisesti viinilasi kädessä, joten veden äärelläkin sijaitseville mökeille halutaan lämmin vesielementti. Samaan kategoriaan menevät ulkotulet ja -takat, jotka ovat lähes must mökkipihoilla. Ulkorakennuksissa suositaan viherkattoja, joissa voi käyttää maksaruohoa, kunttaa, heinää tai niittyä. Pihakasvillisuudessa koristeheinät kasvattavat suosiotaan ja ne sopivatkin hyvin mökkipihoihin, sillä ne toimivat sitovana elementtinä tontin rajamailla. Luonnollisuus ja ekologisuus ovat olleet pinnalla jo pitkään, samoin esineiden tuunaus ja kierrätys. Ihmiset haluavat valaa itse betonista pihalaattoja sekä hyödyntää pihoissa vanhoja materiaaleja, kuten maitotonkkia.

mökkipiha_solidhouse_5_webEvan työssä yhdistyvät luonto, design ja haaveet

Eva on Huvila & Huussi -tv-ohjelmasta tuttu pihasuunnittelija, joka rakastaa työtään pihasuunnittelijana.

– Kuljen jatkuvasti antennit sojossa, sillä ideoita ja inspiraatiota voi saada aivan mistä tahansa. Olin viime viikolla käymässä isäni luona Hollannissa. Ajellessani maaseudulla näin upean aitaratkaisun. Pysäytin auton siihen paikkaan ja nappasin aidasta kuvan. Rakastan työtäni yli kaiken, sillä voin yhdistää siinä minulle tärkeät elementit eli luonnon, designin ja ihmisten haaveet.  Olen onnekas, että voin työskennellä positiivista energiaa antavien asioiden parissa. Haluan myös suunnitella yksityishenkilöiden pihoja, sillä näin voin olla suorassa yhteydessä omistajien kanssa ja saada työstäni aitoa ja suoraa palautetta. Yksityispihoilla on myös enemmän tilaa luovuudelle. Voin ottaa siellä nopeasti käyttöön uudet materiaalit ja kasvit. Se inspiroi!

Kuvia Evan toteuttamista pihoista löytyy osoitteesta www.forseasons.fi