Aboa_solid_house_magazine_300_CMYK

Huolelliset ennakkoselvitykset auttavat välttämään riitoja

Jos esimerkiksi kiinteistökaupat päättyvät ikävään riitaan, voi juridista apua lähteä hakemaan asumisen, rakentamisen ja kiinteistöalan juridiikkaan erikoistuneesta Asianajotoimisto Aboa Oy:stä.

Tänä päivänä pinnalla ovat etenkin talo- ja kiinteistökauppojen jälkeiset kiistat, joiden yhtenä pääaiheuttajana ovat homeongelmat. Asianajaja ja varatuomari Rami Lehto arvelee, että turhilta riidoilta voitaisiin monessa tapauksessa välttyä, jos kaupan osapuolten käsitykset kohtaisivat paremmin. – Myyjän kannattaa panostaa riittäviin kuntotarkastuksiin, mutta myös ostajan tulisi tiedostaa, että vanhassa talossa on vikoja ja korjaustarvetta, Lehto toteaa. – Mielestäni Suomessa ei käytetä riittävästi varallisuutta myytävän rakennuksen tutkintaan. Mitä enemmän osapuolilla on tietoa kohteen kunnosta, sen parempi, hän jatkaa.

Myös urakoitsijan ja yksityisen tilaajan välille voi syntyä ristiriitoja. Yleensä riidan aiheena on raha, mikä puolestaan johtuu rakentajan ja kuluttajan näkemyseroista ja eritasoisesta tiedon määrästä. – Tässäkin tapauksessa olisi tärkeää osata ennakoida, ja pyytää tueksi alan ammattilaisia, jotka auttavat löytämään oikeat urakoitsijat ja sopimaan asioista, Lehto toteaa.

Kolmas mahdollinen riidan paikka löytyy taloyhtiön ja osakkeenomistajan välistä. Usein kiistaa syntyy esimerkiksi asuntokaupan jälkeen havaituista rakenteellisista ongelmista ja siitä, kenen vastuulla ne ovat. – Tällöin myös kiinteistövälittäjän rooli kasvaa. Hänen tulisi osata kertoa ostajalle, ovatko esimerkiksi vanhaan asuntoon aikojen saatossa tehdyt muutostyöt taloyhtiön vai osakkaan vastuulla, Lehto kertoo.