ruskon_saumaus_solid_house_300_CMYK_4_2015

Hyvä talo on tiivis kuin pullo

Hyvä sauma ei synny sattumalta, vaan vaatii rautaista ammattitaitoa, jota Ruskon Saumaus Oy:llä on tarjota. Kohta 40 vuotta toiminut yritys palvelee rakennusliikkeitä ja taloyhtiöitä elementti- ja sisäsaumauksissa, laadukas kädenjälki näkyy mm. Turun oikeustalolla ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yrittäjä Seppo Helmi kiteyttää toiminnan kertomalla, että heidän jäljiltä talo on tiivis kuin pullo, eikä kosteutta pääse rakenteisiin tai eristeisiin.

Sauman kesto riippuu työn laadusta ja käytetystä materiaalista, mutta perussääntö on 15 vuotta ja siitä ylöspäin. Kunto olisi kuitenkin hyvä tarkistaa 15 vuoden välein, jotta mahdolliset halkeamat havaittaisiin ja korjattaisiin ajoissa. Sauman kestoon vaikuttaa myös talon sijainti ja miten sääolosuhteet pääsevät vaikuttamaan julkisivuun. Esimerkiksi kova auringonpaiste kovettaa sauman ja vähentää sen elastisuutta, jolloin siihen voi tulla halkeamia, mitkä vuorostaan ovat riski vesivahingoille. Ruskon Saumaus voi suorittaa saumojen korjaukset erillisenä pienurakkana, joten tilauksen voi tehdä heti, kun on tarve. Kun saumaukset uusitaan hyvissä ajoin, vältytään suuremmilta vahingoilta.

Nykyajan materiaalit ovat myös kestävyydeltään kehittyneet valtavasti verrattuna siihen, mitä ne olivat 30 vuotta sitten. Helmi kertoo niiden ympäristöystävällisyyden myös saaneen suuremman merkityksen – Aineiden käyttöä on rajoitettu ja ympäristölle haitalliset aineet on korvattu muilla, mikä on kieltämättä ollut haaste alalla. Kehitys on kuitenkin kulkenut oikeaan suuntaan, sillä nyt käytössä on kestävät ja ympäristöystävälliset materiaalit.