Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi on keskittynyt asuntorakentamiseen.

Ilman tyytyväistä työntekijää ei ole tyytyväistä asiakasta

www.pohjolarak.fi

 

Turussa toimiva Pohjola Rakennus Oy on ottanut heti alkutaipaleellaan varsin lentävän lähdön. Uusia miljoonahankkeita on rakenteilla jatkuvasti, ja jatkuva rekrytointikin on käynnissä.

– Onhan tämä ollut hieno matka, ja kaikki on sujunut siten kuin ajateltiin. Ainoastaan vauhti on yllättänyt positiivisesti, luonnehtivat Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomen toimitusjohtaja Mikko Kilpi ja hankekehitysjohtaja Sakari Elo.

– Markkinatilanne on ollut hyvä, ja olemme osuneet oikeaan saumaan. Meillä on käynyt myös hyvä tuuri. Tuuri on sitä, kun antaa sattumalle mahdollisuuden, ja olemme osanneet sitä hyödyntää, Kilpi naurahtaa ja kertoo askelmerkeistä, jotka ovat johtaneet yhtiön kohdalla menestykseen.

– Liiketoimintasuunnitelman ja strategian luominen lähtee yrityksen missiosta, visiosta ja arvoista. Konsernitasolta tuleva tärkein missio eli olemassaolon edellytys on arvon luominen asiak­kaalle. Meillä ei ole edellytyksiä toimia, ellemme pysty tuottamaan arvoa asiakkaillemme.

– Arvojärjestys on sellainen, että ykkösenä tulevat työn ilo sekä ammattitaitoinen henkilökunta, seuraavana asiakastyytyväisyys ja lopulta kannattavuus. Ilman motivoitunutta, hyvää henkilökuntaa ei ole tyytyväistä asiakasta. Vision suhteen taas näemme, että asiakas on aina ensin. Asiakas on nostettava keskiöön, kun vaikkapa keskustellaan projekteista, Kilpi muistuttaa.

Tavoitteiden toteutumista on seurattava

Jo ensimmäisenä operatiivisena toimintavuonnaan Länsi-Suomen yksikkö teki 17,4 miljoonan euron liikevaihdon. Tänä vuonna liikevaihto tulee olemaan noin 37 miljoonaa. Koko konsernin liikevaihto oli viime vuonna 190 miljoonaa, tänä vuonna arviolta 250 miljoonaa euroa.

– Olemme taitava, luotettava yhteistyökumppani, joka tarttuu asioihin. Reagoimme nopeasti, kuvailee Elo.

– Meidän on osoitettava se asiakkaillemme, mikä puolestaan tuo jatkoa työllemme. Jotta rima kyetään pitämään riittävän ylhäällä, tavoitteena on olla oman alueen johtava asuntorakentaja vuoteen 2020 mennessä. Tähän suuntaan ollaan etenemässä kovaa vauhtia, Kilpi toteaa.

Vain pari vuotta toimineella yhtiöllä on jo mittava määrä referenssejä, ja se on ollut rakentamassa muun muassa Katariinan Pihaa, Kupittaanpuistoa sekä Kakolan aluetta.

– Esimerkiksi Katariinan Pihan suhteen asiakkaiden suositteluindeksi oli 4.6, joka on todella hyvä asteikolla 1–5. Seuraamme jatkuvasti, miten olemme onnistuneet, Kilpi kertoo.

Kohtuuhintaista asumista lähellä keskustaa

Eräs mielenkiintoinen, meneillään oleva hanke on Samppalinnan Setlementtiasunnot. Hanke kilpailutettiin kolme vuotta sitten, mutta oli suunnitelmallisesti liian kallis ARA-rahoitteiseksi projektiksi, eikä sitä saatu käyntiin. Sitten mukaan kuvaan astui Pohjola Rakennus Oy.

– Pääsimme keskusteluyhteyteen heidän kanssaan, ja yhdessä muokkasimme suunnitelmia siten, että hanke saatiin kustannustehokkaaksi. Nyt kun sen rakentaminen on käynnissä, voimme todeta, että olemme onnistuneet tuomaan hyvinkin arvoa siihen; jäissä ollut hanke saatiin pyörimään, Kilpi ja Elo kiteyttävät.

Hankkeita on oltava käynnissä koko ajan useita. Ensimmäisenä vuonna yhtiö osti 20 tuhatta neliötä rakennusoikeutta ja sai sovittua muutaman urakan. Toisena vuonna ostettiin 17 tuhatta neliötä, ja tänä vuonna tavoite on saada 30 tuhatta neliötä kaavoitettavaa maata lisää.

– Aluerakentaminen on kustannustehokasta, se että tehdään 3–4 taloa kerralla. Tähtäämme kohtuuhintaiseen asumiseen, ja ostamamme tontit ovat 1–4 kilometrin säteellä keskustasta. Kakolassa esimerkiksi lääninvankilan ja Linnankadun väliseen louhosalueeseen tulee 6 kerrostaloa, joissa on 300 asuntoa. Nyt suunnittelussa olevien asuntojen markkinointi käynnistyy ensi syksynä, Kilpi muistuttaa.

Pieniä asuntoja tarvitaan nyt ja jatkossa

Tulevaisuudessa pienten asuntojen määrä todennäköisesti kasvaa, sillä yksinasujien määrä on jatkanut kasvuaan ja asuminen tiivistyy. Turhista neliöistä ei haluta maksaa. Myös vuokra-asuminen lisääntyy, sillä koko varallisuutta ei välttämättä haluta sitoa seiniin, ja toisaalta myös töiden perässä muuttaminen on vuokra-asunnosta helppoa ja nopeaa.

– Tilat voivat olla monikäyttöisiä. On havaittavissa ilmiö, että maalta omakotitaloista tullaan takaisin kaupunkiin kerrostaloihin, Kilpi kertoo.

Asuntorakentamiselle on siis paljon tarvetta edelleen ja sen näkymät ovat hyvät. Pohjola Rakennus Oy on tehnyt jonkin verran myös toimitilarakentamista, mutta se haluaa profiloitua ja kehittyä valitsemallaan osa-alueella.

– Keskitymme asuntorakentamiseen ja erikoistumme siihen. Tehdään sitä, mitä parhaiten osataan, ja on tärkeää osata myös sanoa ”ei”. Vaikka mieli tekisikin, ei joka hanketta voi lähteä kehittämään, yrityksen nokkamiehet tuumivat.