Airgroup Oy suunnittelee ja valmistaa ilmastointi- ja ohutlevyalan tuotteita monipuolisesti.

Air Group tarjoaa Ilmastoinnin ratkaisut

AIRGROUP_160www.airgroup.fi

 

Erikoistuote, prototyyppi tai sarjavalmistus. Ilmastoinnin ammattilainen Air Group tekee kaikki tuotteensa vuosikymmenten kokemuksen mukaisella laadulla.

Neljän hengen miesjoukko on kokoontunut ilmastointi- ja ohutlevyalan monipuolisen suunnannäyttäjän, Air Group Oy:n tiloihin Akaalle. Paikalla ovat toimitusjohtaja Jari Vihuri, suunnittelupäällikkö Tero Lumpiola, tuotantopäällikkö Juha Niemi sekä yrityksen perustajiinkin lukeutuva tuote- ja kehityspäällikkö Kimmo Hanhinen.

– Perustamisen aikoihin 90-luvun lopussa ilmastointialalla oli, jos mahdollista, vielä suurempi buumi kuin nykyisin, mutta silloin keskityttiin enemmän äänen vaimentamiseen ja riittäviin ilmamääriin. Nykyisin tärkeää on ilman laatu, Hanhinen ja Lumpiola toteavat.

Ilmanvaihdon tuotteita

Air Groupin tuotevalikoima pitää sisällään kattavan valikoiman ilmanvaihtojärjestelmien osia ja päätelaitteita. Lisäksi noin viidennes tuotannosta muodostuu yhtiön valmistamista ohutlevytuotteista sähkö- ja rakennusteollisuuden asiakkaille muun muassa sähkökaappeihin. Yhtiössä toteutetaan lisäksi polyuretaanitiivistyspalvelua muun muassa omiin tarkastusluukkuihin ja elektroniikkateollisuuden valmiisiin tuotteisiin.

– Teemme kaikki äänenvaimennukseen liittyvät vakio- ja erikoisratkaisut, kaikki kanavistojen ja vastaavien järjestelmien puhdistuksiin liittyvät luukut sekä päätelaitteet esimerkiksi katoille, eteisauloihin sekä ulko- ja sisäseinillekin. Lisäksi meillä on paljon sopimusvalmistusta, toimitusjohtaja Vihuri luettelee.

Äänenvaimennuksen tuotteet muodostavat tärkeimmän yksittäisen osa-alueen yhtiön tuotannosta. Voidaan puhua paluusta juurille, sillä äänenvaimennuksesta Air Group alun perin on liikkeelle lähtenytkin.

Kasvava asiakaskunta

Air Group valmistaa tuotteensa pääsääntöisesti julkisiin tiloihin, liikekeskuksiin ja isoihin halleihin. Asumispuolella ilmanvaihdon tuotteet menevät lähinnä kerrostalokohteisiin. Lisäksi yhtiön Marine-osaaminen on tuonut mukanaan paljon laivojen ilmastointikoneiden sopimusvalmistusta.

Räätälöidyt ratkaisut ovat Air Groupissa arkipäivää. Asiakaskunnalla on monesti erityisvaatimuksia muun muassa käytettävien materiaalien tai vaikkapa tuotekokojen suhteen. Vaikka yksittäinen ratkaisu monesti asettaakin kustannuksellisia ja aikataulullisia haasteita, hoidetaan kaikki tilaukset samanarvoisina loppuun saakka.

– Lisäksi pitää huomioida, että prototyypit tai räätälöidyt tuotteemme eivät tietenkään rajoitu pelkkiin yksittäisiin kappaleisiin, toteutamme näitä ratkaisuja paljon myös sarjavalmistuksessa, suunnittelupäällikkö Lumpiola täsmentää.

Vihuri näkee tärkeänä, että tuotteita pitäisi pystyä kehittämään jatkuvasti. Kustannuspaineiden vuoksi rakennusalalla kuitenkin tyydytään helposti vakiotuotteisiin.

– Suunnittelu- ja kehitystyössä näkee usein sen, että kehitys- ja räätälöintityö muokkaa alan standardeja. Tietyt prototyypit esimerkiksi muodostuvat ennen pitkää alalla vakioituotteiksi, toimitusjohtaja selventää.

Lähitulevaisuudessa Air Groupilla on tarkoitus jatkaa valitsemallaan tiellä kehitystyöhön ja omiin asiakkuuksiinsa panostaen. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 23 henkeä, ja liikevaihtokin on noussut kahteen miljoonaan euroon. Asioita on tehty oikein, koska asiakaskunta kasvaa koko ajan ja useat asiakkaat ovat olleet mukana yhtiön perustamisesta lähtien.