Consti_solid_house_300_CMYK_4_2015

Jyrkkälässä testataan allianssimallia korjausrakentamiseen

Valtakunnalliseen Consti yhtiöön kuuluva Varsinais-Suomen Consti Korjausurakointi Oy on aloittelemassa mielenkiintoista saneerausprojektia Turun Jyrkkälän kaupunginosassa. Allianssimallilla toteutettava hanke kattaa yhteensä 17 kerrostalon julkisivuremontit sekä alueen yleisen ehostamisen.

Allianssi on melko uusi malli korjausrakentamisen saralla, mutta Constin Turun aluetoimiston aluejohtaja Jukka Lehtonen näkee siinä silti paljon potentiaalia: – Allianssi purkaa perinteistä vastakkainasettelua tilaajan ja urakoitsijan välillä, hän toteaa. Allianssimallissa tilaaja muodostaa allianssin ja hakee siihen kumppanit, joihin kuuluu urakoitsijat, suunnittelijat ja mahdolliset konsultit.  Mallin tärkeimpänä periaatteena on avoimuus ja läpinäkyvyys, ja kun jokaixnen hankkeen osapuoli tulee pöytään omalla osaamisellaan, syntyy vahva luottamuksen ja yhteisöllisyyden tunne.

Jyrkkälän projekti on lähtenyt nopeasti käyntiin allianssin avulla ja kohteen pitäisikin valmistua vuonna 2018 alueen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hankkeen myötä on tarkoitus parantaa alueen haluttavuutta ja viihtyisyyttä mm. hakemalla aiempaa suurempaa vaihtelevuutta niin rakennusten ulkonäössä kuin laatutasossakin. Tärkeitä näkökulmia ovat myös elinkaariajattelu ja vihreät arvot: – Julkisivupinnoitteina tulemme esimerkiksi käyttämään aurinkopaneeleja, joiden tuottama energia voidaan ottaa hyötykäyttöön kiinteistöissä, Lehtonen kertoo. Yhteisöllisestä toteutuksesta kertoo allianssi ohella myös se, että hankkeen tiimoilta on käyty lukuisia neuvotteluita niin itse jyrkkäläläisten, naapuriasuinalueiden kuin kaupunginkin kanssa.