kaivonporaus_peltomaa_solid_house_300_CMYK

Kaivonporausta yli 25 vuoden kokemuksella

Maalämpö on tänä päivänä suosittu energianlähde niin uudis- kuin saneerauskohteissakin. Maalämpökaivon tekeminen vaatii ammattitaitoa ja näkemystä. Silloin kokeneesta kaivonporauksen ammattilaisesta on suuri apu.

Jo yli 25 vuoden ajan yrittäjä Harri Peltomaa ammattitaitoisine työntekijöineen on tehnyt kaivonporauksia ympäri Suomen. Tällä hetkellä Peltomaa lähinnä organisoi yrityksen asioita ja vierailee työmailla, kun taas neljä työteliästä työntekijää hoitavat itse poraustyöt. Peltomaalta löytyy kokemusta alalta vuosien edestä.

Kaivonporausta yksityisille sekä yrityksille

Kaivonporaus Peltomaa Oy:n toimenkuvaan kuuluvat mm. jäähdytys- ja porakaivojen, sekä yhä enenevässä määrin maalämpökaivojen tekeminen. Lisäksi yritys suorittaa porapaalutuksia. Tälläkin hetkellä työn alla on porapaalutus-projekti Kirkkonummella. Yrityksellä on käytössään järeät laitteet, joilla onnistuu syvemmänkin kaivon poraaminen: – Syvin kaivo, jonka olemme tehneet, on yli 400 metriä syvä lämpökaivo. Siinä projektissa teimme Suomen luontokeskus Haltiaan viisitoista 300 metriä syvää kaivoa, Peltomaa kuvailee.

Vaikka yrityksen päätoimialue on Länsi-Suomi, on kohteita käyty tekemässä aina Kemijärveä ja Helsinkiä myöten. Yrityksen asiakaskunta koostuu niin yksityisistä, rakennusliikkeistä, taloyhtiöistä kuin kaupungeista ja kunnistakin.

Säästöä maalämmöstä

Tällä hetkellä Kaivonporaus Peltomaata työllistävät eniten maalämpökaivojen poraamiset. Pääasiassa maalämpöä halutaan energianlähteeksi uusiin rakennuksiin, mutta energiaa säästävää maalämpöä kaivataan usein myös saneerauskohteissa. Peltomaa kertoo, että kaivon syvyys määräytyy energiatarpeen mukaan: – Ensin täytyy selvittää kuinka paljon rakennus vaatii lämmitysenergiaa, saneerauskohteissa lasketaan esimerkiksi öljyn kulutus. Maalämpökaivoa hankkiessa ei kannata tarttua liian halpoihin tarjouksiin: jos kaivon alimitoittaa, siitä ei saa maksimaalista hyötyä. Parempi hyötysuhde saadaan, kun kaivo mitoitetaan oikein!

Ennen kuin maalämpökaivon voi porata, täytyy taajama-alueella hakea ensin toimenpidelupa, johon menee noin 6 viikkoa. Vaikka kaivo itsessään saadaan tehtyä päivässä, kannattaa koko projektiin varata aikaa pari kuukautta. – Jos haluaa vaihtaa maalämpöön, helpointa on pyytää tukkutoimittajilta tarjous. Jonkin verran asiakkaat tilaavat meiltä myös suoraan. Kannattaa käyttää tekijöitä, joilla on y-tunnukset, silloin saa kotitalousvähennyksenkin, Peltomaa muistuttaa.

Oikein mitoitettu lämpökaivo on ikuinen ja energiaa säästävä ratkaisu. Kesällä maalämpöä voi käyttää viilennykseen ja joissakin tapauksissa kaivoa voi käyttää myös pienen vesimäärän ottamiseen. Peltomaalla on kokemuksia ainoastaan tyytyväisistä asiakkaista: – Kyllä ihmiset ovat tyytyväisiä, kun pääsevät säästämään itselleen. Maalämpöön kannattaa ehdottomasti satsata, se on niin hyvä investointi! Jos asia on harkinnassa, ei päätöstä kannata lykätä!