Konesaumapeltikattoihin erikoistuneen Tikkurilan Rakennus-Pelti Oy:n kohteet vaihtelevat pääkaupunkiseudun vanhoista arvotaloista Pohjois-Karjalan karjasuojiin ja navetoihin.

Katolle säällä kuin säällä

www.tikkurilanrakennuspelti.fi

 

Erikoisosaamista vaativan konesaumakaton asentaminen on ammattilaisen puuhaa. Ruuhkapiikit on nykyään helppo välttää, sillä laadukas peltikatto syntyy vuodenajasta ja säästä riippumatta.

Konesaumapeltikattoihin erikoistuneen Tikkurilan Rakennus-Pelti Oy:n kohteet vaihtelevat pääkaupunkiseudun vanhoista arvotaloista Pohjois-Karjalan karjasuojiin ja navetoihin. Pääkaupunkiseudulla yritys keskittyy pääasiassa kerrostaloyhtiöiden peltikattoihin, vaikka julkisivupellityksiäkin silloin tällöin tehdään.

Yrityksen asiakkaat Helsingin seudulla ovat lähes 100-prosenttisesti asunto-osakeyhtiöitä. Katoilla puuhastelee kahdeksan hengen vakioporukka, jossa muiden mukana ahertavat myös omistajaveljekset Jarmo ja Hannu Toivanen.

Kattoremontti laadukkaasti ympäri vuoden

Jarmo Toivanen kertoo konesaumakaton monista eduista.

– Konesaumakatto on kestävä ja laadukas vaihtoehto, joka sopii rakennukseen kuin rakennukseen. Erityisen suositeltava konesaumakatto on kohteissa, joissa katolla on paljon kulmia, läpivientejä, savupiippuja tai kattoikkunoita.

Aikaisemmin kevät ja kesä olivat kattoremonttien huippusesonkia. Tänä päivänä säätilalla tai vuodenajalla ei ole suurta merkitystä, sillä sääsuojan alla uuden katon asentaminen sujuu laadukkaasti ja ongelmitta ympäri vuoden. Toivasen mukaan monessa taloyhtiössä osataan jo vaatia sääsuojan käyttöä.

– Sääsuoja on paras tapa varmistaa, ettei työmaalle pääse kosteutta. Sääsuojan käyttö helpottaa paitsi kattoasentajan työtä, sen avulla voidaan varmistaa laadukas lopputulos säästä tai vuodenajasta riippumatta.

Haasteellisuus tekee työnteosta hauskaa

Taloyhtiöiden asenteet kattoremontteja kohtaan ovat muuttuneet positiiviseen suuntaan muutenkin kuin sääsuojien suhteen. Toivanen kertoo huomanneensa, että taloyhtiöistä otetaan yhteyttä kattosaneerausasioissa selvästi aikaisemmin kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

– Enää ei odoteta siihen asti, että vesi tulee katosta läpi, mikä on pelkästään hyvä asia. Tämän päivän taloyhtiöissä osataan ennakoida, vaikka poikkeuksiakin matkan varrelle toki mahtuu.

Uudisrakennuksen katot syntyvät aina valmiiden suunnitelmien mukaan, jolloin ongelmia harvoin tulee vastaan. Vanhan kerrostalon kattoa uusiessa tilanne on toinen – tarkkoja suunnitelmia on mahdotonta tehdä, sillä vanhojen kattopellien alla saattaa piillä yllätys poikineen.

Toivanen mainitsee erityisen mielenkiintoisena kohteena Tähtitorninkadulla sijaitsevan Suomen Lähetysseuran talon, jossa katto oli päässyt niin huonoon kuntoon, että se oli purettava alkutekijöihinsä kattotuolia ja yläpohjia myöten. Lahokorjaukset tuovatkin Toivasen mukaan työhön oman mausteensa.

– Saneerauskohteet vaativat aina tietynlaista luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Valmiita ohjenuoria ei ole, vaan paras ratkaisu on kehiteltävä paikan päällä. Haastavat projektit ovatkin tämän työn suola – ne pitävät kipinän yllä vuodesta toiseen.