kemiönsaari_solid_house_magazine_300_CMYK

Kemiönsaari panostaa asukkaisiinsa

Kun muualla Suomessa tehdään säästötoimenpiteitä, Kemiönsaaressa panostetaan asukkaiden viihtyvyyteen ja palveluiden saatavuuteen. Erityistä huomiota on kohdistettu lapsiin ja yrittäjien arkeen.

7 000 asukkaan Kemiönsaaren taloustilanne on varsin hyvä verrattuna moneen muuhun Suomen kuntaan. Tämä näkyy varsinkin kunnan sosiaalipalveluissa. Kemiönsaaren asukkaita palvelee 2 terveyskeskusta, joita paraikaa laajennetaan, 2 apteekkia sekä tusinan verran ympäri vuoden avoinna olevia ruokakauppoja. Tällä hetkellä rakenteilla on myös suuri, monesta yksiköstä koostuva päiväkoti. – Kemiönsaari on panostanut erityisesti lapsiin. Luokkakoot ovat pienet (13–14 oppilasta) ja kouluissa käytetään viimeisintä tekniikkaa. Toki myös vanhuspalvelut ovat hyvällä tasolla. Kotipalvelut toimivat esimerkiksi hyvin, kertoo kunnanjohtaja Tom Simola.

Työllisyyttä tuetaan

Muutama vuosi sitten Kemiönsaaren teollisuus koki karun takaiskun, kun teräskonserni FNSteel ajautui konkurssiin. Tästäkin huolimatta kunnan työttömyysprosentti on huomattavan alhainen, vain yhdeksän prosenttia. Simola kertoo, että hyvän työllisyyden eteen on määrätietoisesti tehty töitä: – Kunta auttaa yrittäjiä palkkatuilla, sekä tarvittaessa etsii yrittäjille tilapäistä tai vakituista työvoimaa. Tarjoamme yrittäjille myös neuvontaa, Simola kertoo. Tunnustuksena kunnan ja yrittäjien toimivasta yhteistyöstä Turun kauppakamari palkitsi Kemiönsaaren viime vuonna elinkeinopoliittisella kuntapalkinnolla. Lisäksi kunta on perustanut Ekocenter-pajan, jonka tarkoituksena on ohjata työttömiä takaisin työelämään.

Paljon nähtävää

Kemiönsaariontodellinenlomailijanparatiisi.Kesäisinmatkailijaavetävätpuoleensaaurinkoisetkesätapahtumat,kutenBaltic-JazzjaKemiönmusiikkijuhlat.AjankohtaisiatapahtumiapystyykätevästiseuraamaanKemiönsaarenkotisivuilta.TänäkesänäavautuumyöskauanodotettuÖrönlinnakesaari,johononhelppotutustuavaikkapaKasnäsistäkäsin.Kasnäsinkyläsijaitseeloistavallapaikalla,silläÖrönlisäksimyösBengtskärinmajakkaonvainkivenheitonpäässä.Kylässälomalaisiahemmotteleekylpylähotelli,jakäytössäonmyösvierasvenesatama.VauhdillakehittyvästäKasnäsistaeioleturhaanpovattulähitulevaisuudensuosikkikohdetta.Tulevaisuudessaalueelleontulossaviikko-osakeasutustasekävapaa-ajantontteja.TällähetkelläkaikkineenKemiönsaaressaonnoin5 500vapaa-ajanasuntoa.

Simola toivottaa lukijat tervetulleiksi tutustumaan Kemiönsaareen, vaikkapa päiväksi: – Kannattaa tehdä saarikierros. Esimerkiksi matkailuneuvonnasta löytyy mielenkiintoisia kohteita: Westersin puutarha, Söderlångvikin kartano, Taalintehdas, Örön linnakesaari…