Mavi_solidhouse_2_300_CMYK

Kestävät ja yksilölliset keittiökalusteet syntyvät kotimaisena puusepäntyönä

Keittiö on tärkeä osa suomalaista kotia, eikä enää pelkkä ruoan valmistuspaikka. Siksi onkin tärkeää, että keittiökalusteet ovat toimivia ja vastaavat perheen omia tarpeita. 

MaVi-Kaluste Oy on Rauman Lapissa sijaitseva, kodin kalusteita valmistava yritys, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1990. – Olimme veljeni Vilin kanssa töissä puusepänliikkeessä, jonne tuli paljon kyselyitä keittiökalusteista. Silloinen työnantaja ei kysynnästä huolimatta ollut halukas lähtemään kyseiselle tielle, joten päätimme veljen kanssa perustaa oman yrityksen, kertoo MaVi-Kaluste Oy:n omistaja Manu Kuusisto.

Kotimaista laatua

MaVi-Kaluste Oy:n tuotteet on valmistettu alusta alkaen mittojen mukaan yrityksen kotipaikalla. 25 vuoden kokemus sekä uudet koneet ja laitteet pitävät huolen siitä, että työjälki on moitteetonta ja korkealuokkaista. – Emme käytä lainkaan valmiskomponentteja, vaan kaikki syntyy kotimaisena puusepän työnä tarkan valvonnan alla. Perusraaka-aineena käytettävä puu tulee myös Suomesta ja kalusteet kasataan perinteiseen tapaan puutapeilla, jolloin rungot ovat tukevia ja kestäviä, Kuusisto kertoo.

Tuotesuunnittelu ja ideointi on aina ollut Kuusiston intohimo. – Tykkään keksiä uutta, mutta aina jonkin tarpeen tai tarkoituksen kautta, mies kertoo. Esimerkiksi viime vuoden keväällä MaVi-Kaluste Oy lanseerasi koivuvanerilaatikon, joka on erittäin kestävä, suorareunainen ja taipuu mittaan kuin mittaan.

Tärkeintä on toiminnallisuus

Vielä muutama vuosi sitten asiakkaat arvostivat rustiikkisuutta ja koristeellisuutta, mutta nyt keittiökalusteissakin on palattu takaisin perinteisempään ja pelkistetympään linjaan. – Mielestäni suunta on hyvä, ja keittiöt ovat nyt suomalaisen näköisiä – pelkistettyjä mutta asiallisia ja toimivia, Kuusisto toteaa.

Toiminnallisuus onkin kiistatta keittiön tärkein ominaisuus, sillä suomalaiset laittavat paljon ruokaa kotona. Toimiva keittiö on aina myös yksilöllinen ja kulloisenkin perheen tarpeita vastaava. – Emme tee mitään ennen kuin olemme kartoittaneet asiakkaan tarpeet ja käyneet hänen luonaan paikan päällä. Sillä tavoin otamme vastuun siitä, että tuleva keittiö toimii ja on kaikin tavoin hyvä ja miellyttävä, Kuusisto linjaa.

Uusia ideoita

Keittiökalusteiden valmistajan täytyy pysyä jatkuvasti ajan hermolla ja hakea uusia ideoita niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä Milanoon, sillä usein parhaat ideat tulevat nimenomaan kuluttajilta.

Asiakkaat arvostavat helppohoitoisuutta ja sitä silmällä pitäen MaVi-Kaluste Oy on tuonut markkinoille esimerkiksi uuden mattapintaisen laminaatin, jonka
nanotekniikka hylkii sekä likaa että rasvaa. – Materiaalia voidaan käyttää niin oviin, tasoihin kuin runkoihinkin. Se on miellyttävän tuntuinen, lämmin ja pehmeä pinta, jota on myös helppo korjata mikronaarmujen osalta, Kuusisto kertoo.

MaVi-Kaluste Oy on kehitellyt ratkaisuja myös runkorakenteisiin, ja yrityksen oma mallisto tarjoaakin enemmän kaappitilaa kuin monet kilpailevat tuotteet, sillä niiden sokkelikorkeus on vain 7cm perinteisen 16 cm:n sijaan. Mukavuutta lisää myös led-tekniikka. – Käytämme kalusteissamme monipuolisesti valoja. Huomaamattomat ja liiketunnistimella toimivat ledit voidaan integroida niin kaapin pohjaan kuin laatikon sisällekin, Kuusisto kertoo.

Lisää rohkeutta

Kuten MaVi-Kalusteen omatkin innovaatiot osoittavat, ovat keittiöön liittyvät mahdollisuudet tänä päivänä lähes rajattomat. Pintoja, värejä ja malleja löytyy valinnanvaikeuteen saakka, mutta riittääkö suomalaisten rohkeus silti kokeilemaan jotain uutta ja erilaista? Ainakin Kuusisto kaipaa kuluttajilta enemmän yksilöllisyyttä. – Aika varovaisia ollaan kieltämättä edelleen, ja valkoisen ja harmaan sävyt vallitsevat. Suomessa myös saneerausväli on melko pitkä ja vastaan tulee jopa 30 vuotta vanhoja keittiöitä, hän kertoo.

Keittiön uusimista ei kuitenkaan tarvitsisi arastella, sillä remontti valmistuu suhteellisen nopeasti. Esimerkiksi MaVi-Kaluste Oy:llä toimitusaika on vain 4-5 viikkoa ja kalusteiden asennuskin hoituu helposti yrityksen käyttämien yhteistyökumppaneiden avustuksella. – Kun keittiö on siisti ja toimiva, se piristää mieltä ja kasvattaa niin viihtyvyyttä kuin asunnon arvoakin, Kuusisto summaa.