Aurubis_solid_house_2_300_CMYK

Kuparista on moneksi

Kuparirakentamisen juuret ulottuvat pitkälle historiaan, eikä syyttä – onhan materiaali monilta ominaisuuksiltaan lähes lyömätön.

Maailman johtaviin kuparin kierrättäjiin ja jalostajiin kuuluva Aurubis Finland Oy on Pohjoismaiden ainoa kuparivalssaamo, ja se toimittaa kotimaista kuparia niin Suomeen kuin ulkomaillekin. Yrityksen markkina-alueita ovat Eurooppa, USA sekä Aasia, ja hieman eri tuoteportfolioilla varustettuja tehtaita sijaitsee Porin ohella Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa.

Metalli täynnä hyviä ominaisuuksia

Metalleista puhuttaessa kupari on yksi maailman vanhimmista rakennusmateriaaleista, ja Suomessakin kuparirakentamisella on pitkät perinteet. Etenkin 1940–60-luvuilla kuparin ja messingin osuus esimerkiksi Helsingin keskustan julkisivujen ja kattojen materiaalina oli varsin merkittävä.

Kupari on luonnonmateriaali, joka on helposti käsiteltävä, huoltovapaa ja kestävä. Edes alhainen lämpötila ei ole este kuparin työstämiselle, ja taipuisana materiaalina se mahdollistaa hyvinkin vapaamuotoisten ja kaarevien linjojen aikaansaannin, mikä puolestaan antaa arkkitehdille täyden vapauden käyttää mielikuvitustaan. – Viehättävän rakennusmateriaalin kuparista tekee mielestäni myös sen elävä ja vuosien mittaan sävyään muuttava pinta, lisää Aurubis Finland Oy:n toimitusjohtaja Hannu Heiskanen.

Elinkaarikustannuksista puhuttaessa kupari on äärimmäisen edullinen vaihtoehto. Se kestää hyvin aikaa ja vanhoillakin kuparielementeillä on aina hyvä jälleenmyyntiarvo. – Kupari voidaan aina kierrättää uusiokäyttöön ja vieläpä samaan käyttötarkoitukseen, kuin missä se aiemminkin palveli. Mistä muusta materiaalista voisi sanoa samaa? kysyy Aurubis Finland Oy:n Ari Lammikko.

Perinteisten etujen ohella kuparilla on yllättäviäkin ominaisuuksia, jotka ovat vasta tulossa ilmi. Yksi tällaisista on antimikrobisuus, joka tarkoittaa sitä, ettei bakteerikanta viihdy kuparin pinnalla kauaa. Tämä voi tarjota merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi sairaalabakteerien torjuntaan.

Merkkikohteiden arvoinen rakennusmateriaali

Vesijohtojärjestelmät ja katot ovat jo pitkään olleet tärkeitä kuparin käyttökohteita. Viime aikoina yhä isompi osa kuparisista arkkitehtituotteista on mennyt myös julkisivupuolelle ja sisustamiseen. – Perinteinen kupari ja messinki ovat vahvasti haastamassa muut metallivalmisteet, Lammikko vahvistaa.

Myös Aurubis Finland Oy on toimittanut kuparituotteita moniin kulttuurisesti ja historiallisestikin merkittäviin kohteisiin. Kotimaassa sellaista edustaa mm. Helsingin Musiikkitalo, ulkomailla puolestaan Varsovan juutalaisten keskus, jonka ilmeestä on kiittäminen sekä Aurubis Finland Oy:n kuparia, että rakennuksen suunnitellutta suomalaista arkkitehtiä.

Tämänhetkisistä projekteista merkittävimpiin lukeutuu Hartelan Porin keskustaan rakentama tornitalo, jota varten Aurubis Finland Oy on räätälöinyt kuparijärjestelmiään.

Yksilöllisiä ratkaisuja

Kirkas kupari tummuu ajan myötä ulko-olosuhteissa joko tummanruskeaksi tai kauniin vihreäksi. Aurubis Finland Oy:n Porin tehtaalla osataan auttaa luontoa, sillä kuparin pintaa voidaan hapettaa ja patinoida valmiiksi myös tehdasolosuhteissa. – Käsittely perustuu luonnollisen patinan mineraaleihin ja sen avulla voidaan tehdä hyvinkin erilaisia pintoja lukuisissa eri sävyissä, Heiskanen ja Lammikko kertovat.

Vaihteleviin sävyihin muuntuva kupari tarjoaakin yksilöllisestä ja arvokkaasta julkisivusta haaveilevalle monia erilaisia vaihtoehtoja. Jo pienilläkin kuparielementeillä voi helposti erottua tavanomaisuudesta ja päästä samalla nauttimaan materiaalin lukuisista hyvistä puolista.

Aurubis Finland Oy pyrkii toiminnallaan lisäämään tietoisuutta kaikesta tästä ja myös helpottamaan kuparin hankkimista jälleenmyyntiketjuaan kehittämällä. – Myös esimerkiksi peltiseppien koulutus on omalta osaltaan auttanut perinteen viemistä eteenpäin, Lammikko lisää. Kupariin tutustuminen ja materiaalin näkeminen käytännössä vahvistavat uskoa siihen myös maailmanmittakaavassa. Aurubis Finland Oy:ssä ollaankin iloisia siitä, että myös niin moni kansainvälinen asiakas on käynyt tutustumassa yrityksen Porin tehtaalla kuparin tarjoamiin mahdollisuuksiin.