Nurmikonleikkuurobotiikka on kehittynyt viime vuosina huimasti.

Laatumerkkeihin luotetaan, eikä suotta

Laajatkin nurmialueet kyetään nykyään hoitamaan robotiikan varassa. Tämä on ilouutinen erityisesti kiinteistöhuoltoyhtiöille, kunnille ja kaupungeille. 

Salossa toimiva Falmek Oy aloitti toimintansa vuonna 2006 ja on laajentunut mukavasti koko maan kattavaksi tarjoajaksi puutarha- ja pihatuotteiden saralla. Falmek Oy:stä  saa lähes kaiken mahdollisen onnistuneen pihan ja puutarhan luomiseen: koneet ja välineet työhön kuin työhön, niin pieniin yksityispihoihin kuin suuriin kuntayhtymien nurmikenttiinkin.

Yrityksellä on laaja jälleenmyyntiverkosto ympäri maan, sujuva ja kaikille avoin verkkokauppa (www.puutarhatukku.fi) sekä toimiva varaosapalvelu. Paljon yhteistyötä tehdään kaupunkien ja kuntien kanssa, joissa kierretään esittelemässä uutuuksia. Edustettuina olevat, maailman tunnetuimpien pienkonevalmistajien huippumerkit ovatkin parasta mahdollista laatua juuri ammattikäyttöön.

Hiljainen robottileikkuri tekee työnsä ketään häiritsemättä

Nurmikonleikkuurobotiikka on kehittynyt viime vuosina huimasti. Kun ensimmäiset markkinoille tulleet koneet selvisivät pienestä rivitalon takapihasta, markkinoidaan koneita nyt jopa useiden hehtaarin suuruisten alueiden hoitamiseen.

– Isot leikkuurobotit ohjelmoidaan tietokoneella, jolloin ajoalue on tarkka. Suomessa jalkapallokentät halutaan leikata tavallisesti kelaleikkurilla, koska se silppuaa ruohon pieneksi. Robottileikkuri kykenee tekemään saman työn pienemmillä kustannuksilla. Tästä syystä näemme  Ambrogion kaltaiset suuret leikkurit kuntien ja kaupunkien käytössä luontevana osana ulkoalueiden hoitoa. Työleveys kolmiteräisessä koneessa on 84 cm, terät teroitetaan vain kolmen kuukauden välein ja muuten kone on melko lailla huoltovapaa. Kone voidaan laittaa työskentelemään vaikka öisin, jolloin se ei haittaa ihmisten toimintaa, kuvailevat Falmek Oy:n Juha Lehtinen ja Jani Tuomaala.

Nurmialueiden hoito on ollut perinteisesti nuorten kesätyötä. Katoavatko nuorten kesäduunit, kun robotit vievät työt?

– Eivät tietenkään. On järkevämpää laittaa ihmiset johonkin tuottavampaan työhön, miehet tuumivat.

Hyviin koneisiin kannattaa investoida

Muita kovan kulutuksen kestäviä ammattikäyttöön suunnattuja merkkejä ovat esimerkiksi Briggs & Stratton, Maruyama sekä Cramer.

– Cramer on yleinen Keski-Euroopassa ammattikäytössä ja se on perustettu jo 1835. He tekevät metalliosat itse; terä on erikoiskarkaistu ja ruostesuojauskin parempi kuin autossa, Lehtinen kertoo.

– Maruyamalta on mainittava ilmestymässä oleva uutuus, joka säästää työntekijän käsiä, eli maailman ensimmäinen rekyylitön lehtipuhallin. Työskentely on kevyempää ja ergonomisempaa kuin aiemmin, toteaa puolestaan Tuomaala.

Mitä enemmän konetta tarvitaan, sitä tärkeämpää on investoida kunnon laitteeseen. Hyvä ja halpa kohtaavat vain harvoin, jos koskaan.

Ihmisten kiinnostus puutarhoja ja pihoja kohtaan on kasvussa, ja yksityiskotien tontteihin panostetaan nykypäivänä kenties eri tavalla kuin ennen. Yhä monipuolisemmat pienkoneet tekevät työskentelystä hauskaa ja helppoa. Myös alan ammattilaisilla on syytä hymyyn seurakuntien ja kaupunkien konevarikoilla – laadukkailla koneilla työ sujuu kuin tanssi.