PUtkiliike-Juha-Nurminen_2_solid-House_300_CMYK

Lähestyvä kevät on hyvä hetki ennakoivalle putkityölle

Kodin putkijärjestelmän täytyy toimia – etenkin talvella. Siksi jo kevään kynnyksellä kannattaa miettiä ennakoivia huoltotoimenpiteitä tai lämmitysjärjestelmän uusimista. 

Raumalla menestyvää putkiliikettään pyörittävä Juha Nurminen on Solid House Magazinen lukijoille jo tuttu kasvo. Talven tulo saa yrittäjän jälleen korostamaan ennakoivan putkityön merkitystä. – Koko nelikymmenvuotisen urani aikana ongelmat ovat olleet pitkälti samat. Kun pakkaset tulevat, jäävät autotallit ja kissanluukut usein auki, jolloin kylmä ilma pääsee jäädyttämään putket, sanavalmis Nurminen toteaa.

Pientä positiivista muutosta on kuitenkin ehkä havaittavissa, sillä yhä useampi osaa jo ennakoida vesi- ja lämmitysputkien vaihtoa ennen suurempien ongelmien ilmaantumista. – Kotitalousvähennys on varmasti edesauttanut kyseistä kehitystä, Nurminen arvelee.

Tunne talosi ja huomio sen antamat merkit

Jos putkijärjestelmän ikä alkaa lähennellä kolmeakymmentä vuotta, kannattaisi sen uusimista harkita jo aivan vakavissaan. Hiljalleen kehittyvät ongelmat ilmoittavat itsestään usein myös pienillä merkeillä, joita jokaisen omakotitaloasujan tulisi osata seurata. – Jos lämmitysjärjestelmään esimerkiksi joutuu aina lisäämään vettä, on jotain varmasti vialla. Mikäli seinien väleihin taas alkaa tulla kosteutta, betoni tummuu tai siihen ilmaantuu kalkkihilsettä, on se puolestaan merkki siitä, että salaojille pitäisi ehkä tehdä jotain, listaa Nurminen muutamia yleisimpiä tapauksia.

Pienikin putkistovuoto voi saada ajan kanssa aikaan suuria murheita, kuten homevaurioita. Mikäli homekasvillisuus pääsee leviämään salakavalasti puun sisäosia pitkin, voidaan pahimmassa tapauksessa joutua purkamaan isokin osa rakenteita. – Homeesta ja sen aiheuttamista terveyshaitoista ei mielestäni puhuta vieläkään tarpeeksi, vaan niiden kanssa vain eletään, Nurminen harmittelee.

Alan ammattilaiset tarjoavat apuaan

Kun putkialan ammattilaisen pyytää apuun riittävän ajoissa, ei isoja vaurioita ole välttämättä vielä päässyt syntymään. Rauman alueella Putkiliike Juha Nurminen palvelee asiakkaittaan tilanteessa kuin tilanteessa avaimet käteen-periaatteella.

– Vaikka olemmekin kohtuullisen pieni yritys, pystymme toteuttamaan myös isoja urakoita ammattitaitoisten henkilöstön ja laajan yhteistyökumppaniverkoston ansiosta, Nurminen kertoo. – Olen ylpeä työntekijöistäni, onneksi olen löytänyt niin ammattitaitoisia kavereita! Työmiehet ovat yrityksen käyntikortti, sillä heidän asiallinen käytöksensä ja hyvä työjälkensä heijastelevat koko yhteisöämme, yrittäjä jatkaa.

Tehokkuutta lämmitykseen

Raumalaisen putkiliikkeen väki neuvoo asiakkaitaan mielellään myös oikean lämmitysjärjestelmän valinnassa. – Maalämpö näyttelee nykypäivänä isoa osaa ja onkin investoinnin jälkeen kaikkein taloudellisin lämmitysvaihtoehto, Nurminen vahvistaa.

Kun esimerkiksi vanha öljypannu tulee tiensä päähän, kannattaa maalämpöön siirtymistä harkita. Nurminen ei silti täysin kiistä muidenkaan vaihtoehtojen kannattavuutta. – En pidä öljy- tai puukattiloita ollenkaan huonoina lämmitysjärjestelminä. Nykypäivän kattiloiden hyötysuhde on niin hyvä, että jo pelkästään uuteen pannuun vaihtamalla voidaan energiakuluissa säästää jopa 40–50 %, mies toteaa.

Kevättä odotellessa

Talven jälkeen koittava kevät on hyvä hetki aloittaa esimerkiksi maalämpöön siirtyminen tai uusien salaojien kaivaminen. Toisaalta Suomen olosuhteet saattavat myös yllättää ja painaa routaa keväällä entistäkin syvemmälle. – Joskus putkia on saatu sulatella vielä kesän kynnykselläkin, Nurminen muistelee.

Onneksi lähestyvä kevät ei tarkoita ahkeralle putkiyrittäjällekään pelkästään uusia haasteita työn saralla. – Odottelen innolla uutta moottoripyöräkautta, reissaamista ja veneilyä. Ehkä tänä vuonna maltan pitää lomaakin, töissä viihtyvä Nurminen naurahtaa.

Tulevaa pohdittaessa Nurmisen ajatukset kääntyvät myös kotikaupungin puoleen. Yrittäjä näkee Rauman tulevaisuuden kaikin puolin valoisana, sillä tehtaiden ja telakan laajenemisen myötä alue on alkanut työllistää jälleen ihmisiä. – Se tarkoittaa lisätöitä myös monelle yritykselle ja sitä odotan itsekin. Luottamus on korkealla ja uskon Rauman ympäristön selviävän lamasta kunnialla, Nurminen tiivistää.