Paassilta_solid_house_300_CMYK

Lämmintä ja kylmää samasta kaivosta

Paassilta on energia- ja vesikaivoihin erikoistunut raumalainen kaivonporausalan yritys. Porauskohteet ovat kesämökeistä kerros- ja rivitaloihin, sillä kaivoja voi porata maaperästä riippumatta. Paassillan energiakaivoja hyödynnetään talvisin talon lämmittämiseen, mutta sama kaivo voi myös kesäisin tuottaa viileää.

Maalämpö on viime vuosina ollut kovassa nousussa, ja moni talous on siirtynyt öljystä tai kaukolämmöstä energiatehokkaaseen lämmitysjärjestelmään. Paassillan toimitusjohtaja Jari Järnberg toteaa, että yritykselle tulee kiire kun taloyhtiöissä ja muissa suurissa kiinteistöissä herätään maalämmön tuomaan säästöön. – Yhtiövastike ei nouse vaikka taloyhtiö ottaa lainan maalämpöäjärjestelmään, sillä energiankulutus vähenee niin paljon, että säästöllä maksetaan jo koko laiteinvestointi.

Taloyhtiö voi myös hyödyntää maalämpöä tuloilman lämmittämiseen. Talvella se lämmitetään öljyllä tai sähköllä vaikka maasta saisi ilmaista lämpöä. – Maalämpö on viisi astetta lämmintä ja voi lämmittää tuloilman saman asteiseksi. Näin lämmönvaihtimien kautta saadaan jo esilämmitetty tuloilma. Samaa järjestelmää voi myös kesäisin käyttää ilman viilennykseen, Järnberg kertoo.

Paassillan poraamia maalämpökaivoja voi myös hyödyntää maaviilennyksessä. Samasta porausreiästä tulee siis talvella lämpöä ja kesällä viileää. Maaviilennys on maalämmön tavoin energiatehokas ratkaisu, jolla hyödynnetään ilmaista jäähdytystä. Viilennysjärjestelmä käyttää talven aikana maaperään varastoitunutta kylmäenergiaa, ja luo näin sopivan lämpötilan huoneistoon kesken hiostavan kesän.