Hella_solid_house_magazine_300_CMYK

Ledit valaisevat 2000-luvun

Led on päivän sana ja sitä mukaa kun kyseinen tekniikka kehittyy, valtaa se myös enemmän alaa valaisinmarkkinoilta. Parhaan mahdollisen ledin valinta ei silti ole aina yksinkertaista.

Hella Lighting Finland Oy syntyi, kun Salossa vuodesta 1955 lähtien toiminut Talmu Oy liittyi osaksi maailmanlaajuista Hella-konsernia.  Samalla myös yrityksen tuoterepertuaari laajeni; muovipuristeista siirryttiin yhä enenevissä määrin valmistamaan erilaisia led-tuotteita niin ajoneuvoteollisuuden kuin kiinteistövalaistuksenkin tarpeisiin. Tunnettu brändi ja oma pitkällinen kokemus ovat olleet korvaamattomia apuja sekä tuotekehittelyssä että markkinoinnissa.

Laatu ennen kaikkea

Led-valaisimien markkina on jatkuvassa kasvussa, ja tekniikan ainutlaatuisuudesta kertonee myös viime vuonna valkoisen ledin kehittäjälle myönnetty fysiikan Nobel-palkinto. Viimeistään silloin kaikille oli selvää, että jos 1900-lukua valaisi hehkulamppu, tulee 2000-luvun merkittävin valonlähde olemaan led. – Kyseessä on erittäin kustannustehokas ja varma komponentti, toteaa myös Antti Hyttinen Hella Lighting Finland Oy:stä, joka on alansa markkinajohtajia led-tekniikan saralla. Yrityksen tuotteita hyödynnetään niin tavallisissa kiinteistöissä kuin maailmanluokan risteilyaluksillakin. Referenssit puhuvat puolestaan, sillä suuriin ja arvokkaisiin kohteisiin kelpaa vain laatu. – Autoteollisuudessa olemme tottuneet työskentelemään tarkkojen säädösten alaisina, siksi tuotteiden laadukkuus on meille yhä edelleen ensiarvoisen tärkeää, Hyttinen kertoo.

Harhaluuloja ja standardien tarvetta

Toisin kuin Hellan tuotteissa, ei korkea laatu ole kuitenkaan itsestäänselvyys kaikkien ledien kohdalla. – Koska tekniikka on kohtuullisen uusi, ei alalle valitettavasti ole vielä määritelty riittävästi standardeja, ja siksi tavallisen kuluttajan voikin olla hyvin vaikea tehdä vertailua eri tuotteiden välillä, Hyttinen harmittelee.

Toinen haaste led-tekniikkaan liittyen on se, että ihmisille on ehtinyt kertyä siitä monia harhaluuloja. Yksi yleisimmistä lienee, etteivät ledit lämpenisi. – Ne eivät säteile lämpöä, mutta komponentti itsessään lämpenee hyvinkin paljon ja tarvitsee siksi ympärilleen järeät alumiinirungot, jotta kautta lämpö jakautuisi mahdollisimman tehokkaasti pois, Hyttinen tarkentaa. Parhaimmat ledit kestävät jopa kymmeniä vuosia, mutta silloin niiden lämmönhallinnan on oltava kunnossa. – Helpoin tapa testata pitävätkö valmistajan lupaukset ledin käyttöiästä paikkansa on laittaa valot tuotteeseen. Mitä enemmän se käytön aikana lämpenee, sitä vähemmän se myös kestää, Hyttinen neuvoo.

Miksi kuitenkin led?

Laadukkaasti valmistettu led on kuitenkin monella tapaa kannattava valinta. Energiasäästön, huoltovapauden ja pitkän käyttöiän ohella pienikokoiset ledit tarjoavat myös ennenäkemättömiä mahdollisuuksia valaisinmuotoilulle. Esimerkiksi myymäläkäytössä led-valaisimet ovat lisäksi huomattavasti paremmin suunnattavissa ja koska ne eivät tuota lämpö- eikä uv-säteilyä, ei valaistus myöskään vanhenna myynnissä olevia tuotteita.

Led-valon sävykään ei rajoitu enää pelkkään vaaleansinertävään, vaan kattaa käytännössä lähes kaikki kuviteltavissa olevat sävyt. – Hellan tuotteiden värisävyt sijoittuvat asteikolle 2700–5000 kelviniä, mihin mahtuu monia erilaisia sävyjä lämpimästä kylmään, Hyttinen kertoo.

Aidosti kotimaista

Vaikka Hella Lighting Finland onkin osa saksalaista konsernia, voi Salossa toimiva yritys silti ylpeänä todeta kaikkien Suomessa myytävien kiinteistövalaistustuotteidensa olevan kotimaista alkuperää. – Tuotteissa käytettävät materiaalit tulevat suomalaisilta toimittajilta minkä lisäksi myös suunnittelu ja valmistus tapahtuu täällä, Hyttinen kertoo. Yritys työllistääkin yhteensä 180 työntekijää, mikä ei ehkä maailmanmittakaavassa ole paljon, mutta Suomessa kylläkin.

– Lähiruoasta on tullut viime aikoina melkoinen trendi, saataisiinpa sama koskemaan myös käyttöesineitä, Hyttinen toivoo. – Etenkin tällaisina aikoina on hyvä miettiä, minkä vaihtoehdon valitsee, ja jos kotimainen tuote on kilpailukykyinen, kannattaa ottaa ehdottomasti se, mies jatkaa. Jos ostaja lisäksi haluaa markkinoiden parhaimmistoon kuuluvan led-tuotteen, on Hella silloin vahvoilla.