Veljet-mäkilä_2_solidhouse_300_CMYK

Linjasaneerausta ei tarvitse pelätä

Moni pelkää linjasaneerausta – aivan turhaan. Eurajokelainen korjausrakentamiseen erikoistunut yritys haluaa kitkeä pelot tarjoamalla kokonaisvaltaista palvelua ja painottamalla toimivaa tiedonvälitystä.

Kun viemäri- ja vesijohtojärjestelmät tulevat tiensä päähän, 38 vuotta korjausrakentamista tehnyt Veljet Mäkilä Oy on valmiina auttamaan. Viime vuosien aikana talojen vanhentuessa toiminnan pääpaino on siirtynyt linjasaneerauksiin. Tälläkin hetkellä yrityksellä on käynnissä neljä linjasaneerausta Raumalla, yksi Porissa sekä yksi Harjavallassa.

Milloin on oikea aika?

Linjasaneerausta kannattaa alkaa suunnitella ajoissa, sillä kokonaisuudessaan se saattaa viedä aikaa kolmisen vuotta. Asuntojen määrästä riippuen itse saneeraus-vaihe kestää noin vuoden. Veljet Mäkilä Oy:llä yhden linjan saneeraamiseen menee 3 kuukautta, jolloin asukas joutuu väistämättä evakkoon. Taloyhtiön niin halutessa asuntoja voidaan saneerata myös enemmän kerralla, mikä lyhentää linjasaneerauksen kokonaisaikaa. Vuodenvaihteessa voimaan tulleet uudet asbestia koskevat säännöt tulevat pidentämään aikatauluja entisestään. Uusien sääntöjen mukaan osastoja ei saa purkaa ennen kuin ilmasta otetut näytteet ovat täysin puhtaat. – Yhden näytteen odottamiseen menee vähintään 3 päivää, toimitusjohtaja Markku Mäkilä kertoo.

Mäkilä ja työpäällikkö Jani Peltonen ovat huomanneet, että suurin osa taloyhtiöistä ryhtyy toimeen vasta kun vahinko on jo tapahtunut. Viimeisen sysäyksen antaa yleensä haljennut viemäri. – Lähtökohtaisesti putket ovat aina huonot, jos ne ovat vanhat, he muistuttavat.

Linjasaneeraus tarjoaa mahdollisuuksia

Veljet Mäkilä Oy tekee perinteisiä linjasaneerauksia, joihin kuuluu vesi- ja viemärijohtojen sekä sähköistyksen uusiminen. Kun linjasaneeraus tehdään perinteisellä tavalla, seuraava putkiremontti on edessä vasta n. 50 vuoden päästä. Linjasaneeraus on asukkaalle myös oiva paikka tehdä esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuonesaneeraus tai jopa laajempi remontti. – Paljon tehdään myös koko asuntoja uusiksi, Mäkilä ja Peltonen kertovat. Helpottaakseen linjasaneeraus-asukkaan arkea yritys tarjoaa lisäpalveluna myös sisustussuunnittelua.

Linjasaneeraus vaikuttaa positiivisesti asumisviihtyvyyteen, mutta samalla myös asunnon arvo nousee ja myyntiaika lyhenee. Linjasaneeraukseen investoitu raha ei siis mene hukkaan: – Kyllä sen näkee nyt jo asuntomarkkinoilla. Sitten kun tilanne kääntyy siihen, että linjasaneerattuja taloja on enemmän kuin saneeraamattomia, saneeraamattomien arvo tulee laskemaan varmasti, Mäkilä ja Peltonen sanovat.

Ammattilainen osaa hommansa

Linjasaneeraus onnistuu parhaiten, jos käytössä on asiansa osaava rakennuttaja-konsultti sekä luotettavat pää- ja aliurakoitsijat. – Konsulttiyrityksillä on tietotaitoa ja he tekevät perusteelliset suunnitelmat. Siinä ei kannata säästää, Mäkilä ja Peltonen ohjeistavat.

Tehdäkseen linjasaneerauksesta miellyttävän kokemuksen asukkaille, Veljet Mäkilä Oy on panostanut toimivaan tiedonjakoon. Ajoissa pidetty asukas-info, nykyaikaiset tiedotustavat ja aktiivinen tiedottaminen kuuluvat yrityksen perusperiaatteisiin. – Haluamme tehdä linjasaneerauksesta asukkaalle mahdollisimman helppoa.