Loimaa on vireä 16 500 asukkaan maaseutukaupunki Varsinais-Suomessa.

Loimaalla on tilaa yrittää

Loimaa on vireä 16 500 asukkaan maaseutukaupunki, jonka elinvoimaisuuden perustana on voimakas ja monipuolinen teollisuus sekä maatalous. Kehittyvässä kaupungissa on nyt kysyntää rakennusalan ammattilaisille.

Loimaalla on tehty pitkäjänteistä työtä yrittäjäystävällisen ilmapiirin ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi. Määrätietoinen työ tuottaa tulosta: Loimaan seudun yrittäjyysilmapiiri sekä kunnan ja yrittäjien välinen yhteistyö arvioitiin Varsinais-Suomen Maakuntaennusteessa vuonna 2016 maakunnan parhaiksi.

Loimaan seudulla toimii tällä hetkellä noin 1 400 yritystä. Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Matti Tunkkarin mukaan luku jatkaa kasvamistaan: uusia yrityksiä perustetaan enemmän kuin vanhoja lopetetaan, ja eläköityvä väestö luo jalansijaa uusille yrittäjille. Erityisesti rakennusalan palveluja kaivataan Loimaalle kipeästi.

– Tarvetta on rakennuttajille, jotka pystyvät vastaamaan sekä kasvavien yritysten tarpeisiin, että muuhun rakennuttamiseen. Alan yrittäjien eläköitymisen vuoksi myös sähkö- ja erikoissuunnittelun osaajille olisi tilaa, mutta esimerkiksi pienkerrostalojen rakennuttajia ei Loimaalla ole tällä hetkellä yhtään. Pieni maaseutukaupunki ei houkuttele suuria, valtakunnallisia rakennusliikkeitä, Tunkkari toteaa.

Loimaalla pienet ja suuret toimivat rinta rinnan

Loimaan seudun suurimpien työllistäjien joukkoon kuuluvat muun muassa Yleinen työttömyyskassa YTK, myynnin tuki- ja asiakaspalvelutyötä tarjoava ManpowerGroup, henkilönostinvalmistaja Dinolift, Wille-ympäristönhoitokoneita valmistava Vilakone, monitoimikoneita tekevä Lännen Tractors sekä ilmanvaihtolaitteiden asiantuntija Vallox. Loimaalla sijaitsevat myös Keittiötukku-konsernin pääkonttori sekä Domus Yhtiöiden ikkunantuotanto, alueen satoja pienyrityksiä unohtamatta. – Loimaalla on hyvä yrittää, Tunkkari tiivistää. – Mieleeni on jäänyt tarina pääkaupunkiseudulla asuvista rouvista, jotka olivat matkalla ostoksille Forssaan, mutta päätyivätkin Loimaalle. He ihastuivat paikallisista käsityöliikkeistä saamaansa palveluun niin ikihyviksi, että käyvät täällä nyt säännöllisesti ostoksilla, Tunkkari iloitsee.

Tarina kuvaa erinomaisesti Loimaalla vallitsevaa yrittäjäilmapiiriä. Suuret työllistäjät houkuttelevat työikäistä väestöä ja Loimaalta opiskelemaan lähteneitä nuoria takaisin maaseudulle. Suuret kauppaketjut ovat löytäneet Loimaalta paikkansa. Siitä huolimatta pienille erikoisliikkeille löytyy kysyntää. – Myös julkiset palvelut ovat Loimaalla erinomaisella tolalla. Meillä on sairaala, kiinteä poliisiyksikkö, verotoimisto, koulut ja päiväkodit, jotka takaavat arkisten asioiden sujuvuuden. Vetovoimaisuutta lisää hyvät kulkuyhteydet: junaliikenne mahdollistaa päivittäin taitettavat työmatkat Turun ja Loimaan välillä molempiin suuntiin, Tunkkari lisää.

Uudet yrittäjät ja yritysideat tervetulleita

Tunkkarin mukaan näkymät vuodelle 2017 ovat Loimaan kaupungille ja yrittäjille suotuisat. Valmistumassa on uusia toimitilainvestointeja. Mayer Turun telakan tilanne heijastuu koko maakuntaan. Kaupanala täydentyy ja kehittyy, ja pienten erikoisliikkeiden toimintaa tuetaan entistä enemmän yhteistyöhankkeiden avulla, joista hyvänä esimerkkinä on Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaama Kivijalat Kuntoon -projekti.

Tunkkari toivottaa uudet yrittäjät tervetulleiksi Loimaalle. Hän rohkaisee tutustumaan elinvoimaiseen maaseutukaupunkiin vaikkapa kesätapahtumien kautta.