Clewer_solidhouse_web

Loppuuko maailmasta vesi?

clewer 190X57px copy

 

Lisätietoa yrityksestä: www.clewer.com

 

Vesi liittyy kaikkeen inhimilliseen elämään ja maapallon väkiluvun kasvaessa meitä uhkaa jo lähitulevaisuudessa globaali vesikriisi. Onko ongelmaan olemassa ratkaisua?

Suomalainen Clewer on tehnyt pitkäjänteistä työtä jätevedenpuhdistuksen ja veden kierrätyksen saralla. Kansainvälisesti toimivalla yrityksellä on useita patentteja, joiden joukkoon kuuluu myös maailman edistyksellisin, biologiseen prosessiin perustuva jätevedenpuhdistusjärjestelmä. Eri yliopistojen kanssa yhteistyössä toteutettu tutkimustyö ja tuotekehitykseen satsatut miljoonat tekevät Cleweristä todellisen veden asiantuntijan.

Vesikriisi on jo tätä päivää

Makean ja puhtaan veden saanti vaikeutuu koko ajan. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa maanviljelys käyttää kaikesta makeasta vedestä 70 % ja seuraavan kymmenen vuoden aikana meillä on globaalisti yli miljardi ihmistä lisää, mikä tarkoittaa myös veden tarpeen kasvamista. Emme pysty keinotekoisesti lisäämään veden määrää maapallolla ja makean veden tuottaminen merivedestä on hyvin kallista, joten jollemme lähde kierrättämään ja puhdistamaan vettä, voi sen hinta olla tulevaisuudessa jopa satakertainen.

Vesikriisialueita on jo nyt ympäri maailmaa, eikä pelkästään Afrikan alikehittyneissä maissa, kuten usein luullaan, vaan yhtä lailla Kaliforniassa, Etelä-Kiinassa tai Meksikossa. Ongelman taustalla vaikuttavat ilmastonmuutos, kuivuuden lisääntyminen ja vesimäärien epätasainen jakaantuminen. – Samassa mittakaavassa kuin nyt puhutaan ilmastonlämpenemisestä, tullaan kymmenen vuoden kuluttua puhumaan aiheesta nimeltä vesi, ennustaa Clewer-konsernin toimitusjohtaja Jouni T. Laine.

Suomi ei ole ongelman ulkopuolella

Suurin osa ajattelee, että meillä vettä riittää, mutta asia ei ole aivan niin. – Täytyy muistaa, että vaikka Suomessa on paljon järviä, ovat ne usein huomattavan matalia ja pieniä. Yli puolet kaivoistamme on saastunut eloperäisellä jätteellä, rantamme rehevöityvät ja vieressämme on maailman saastunein meri, joten kyllä ongelma koskee niin meitä kuin maailmaakin, Laine sanoo.

– Meillä on nyt muutamia kymmeniätuhansia pakolaisia, mutta jos vesikriisi pahenee, voi se tarkoittaa sitä, että EU:n rajan takana on ehkä joskus tulevaisuudessa jopa satoja miljoonia ihmisiä pyrkimässä kohti vettä, toimitusjohtaja toteaa.

Mitä on tehtävissä?

Jätevesien käsittely on olennainen osa asiaa, mutta siihen liittyvät lait ja asetukset eivät Laineen mukaan ole Suomessa hyvällä tasolla. – Lainsäädäntö sallii esimerkiksi maaperäsuodattamisen, jonka pitäisi olla täysin kiellettyä. Toinen ongelma on se, etteivät ihmiset tiedä, mitä pitäisi tehdä, eikä myynnissä olevia jätevesilaitteita testata siten kuin pitäisi. Suurin vastuu asiassa on ympäristöministeriöllä ja SYKEllä. Heillä pitäisi olla resurssit siihen, että asioita tutkitaan ja valvotaan, toimitusjohtaja sanoo.

Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi biocity-ajattelun suosio kasvaa maailmalla. Jätevettä ei kannata siirtää valtavia matkoja paikasta toiseen, kun se voidaan käsitellä siellä missä se syntyy. Kaupungin keskustaan sijoitetun jätevesiyksikön ja kymmenien kilometrien mittaisen runkoverkon sijaan kehittyvissä kaupungeissa suositaan nyt kehäperiaatetta ja jäteveden alueellista puhdistamista. Sillä tavalla vähennetään turhaa energiankäyttöä ja lisätään turvallisuutta.

Clewer on monessa mukana

Clewer kantaa kortensa kekoon maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemiseksi olemalla mukana hyvin monenlaisessa toiminnassa. Kuluttajille tarjottavien jätevesiratkaisujen lisäksi konserni on toimittanut teknologiaa mitä erikoisimpiin paikkoihin, kuten esimerkiksi Saharan autiomaahan, jossa toimivat maailman suurimmat öljy- ja kaasuyhtiöt. Mexico Cityn yliopiston kampuksella Clewerin teknologian avulla puolestaan kierrätetään jätevettä takaisin kampusalueen kasteluun ja vessojen huuhteluun.

Käynnissä on myös projekti, jossa vanhan vesilaitoksen tiloihin rakennetaan kalankasvatuslaitos. Kohteesta on tarkoitus tehdä globaali koulutuskeskus, jossa tuotetaan 360 000 kiloa lähdevedessä kasvanutta superfood ruokakalaa ja koulutetaan samalla henkilöstöä vastaaviin laitoksiin ympäri maailmaa. – Tässäkin kaiken ytimenä on se, että pystymme puhdistamaan ja kierrättämään laitoksessa käytettävää vettä. Kala on hyvin herkkä, joten jos puhdistusprosessissa on pienikin vika, voi koko vuoden sato olla vaarassa, Laine sanoo.