Virtasen_maalitehdas_solid_house_300_CMYK

Maali vertaansa vailla

1950-luvulla Aimo Virtanen maalasi taloa tuskastuneena käyttämänsä maalin laatuun. Mies päätti kehitellä itse paremman tuotteen, ja tänä päivänä hänen perustamansa yrityksen maaleihin luotetaan jo ympäri Suomen.

Kaikki alkoi saunan padassa keitetystä punamullasta, jota Aimo Virtanen valmisti ensin omiin tarpeisiinsa, sitten naapureille ja sanoman levittyä yhä laajemmalle joukolle tyytyväisiä käyttäjiä. Vuosien saatossa bisnes kasvoi, tuotevalikoima laajeni ja syntyi Maalitehdas Oy. Vaikka yrityksen omistajat sittemmin ehkä vaihtuivatkin, pysyi yksi kuitenkin samana – usko perinteiseen ja luonnonmukaisesti valmistettuun maaliin. Tällä hetkellä pientä mutta sitäkin erityisempää maalitehdasta pyörittää Kimmo Suomi, ja Virtasen 4 Öljyn Laatumaalia välittävät maaliliikkeet Rovaniemeltä Tammisaareen ja Vaasasta Joensuuhun.

Huoleton monitoimimaali kestää aikaa

Vuodesta 1963 lähtien Virtasen 4 Öljyn Laatumaalia on valmistettu lähestulkoon muuttumattomalla reseptillä. – Yksi maalin sideaineissa käytetyistä öljyistä on pellavaöljyvernissa, kaikki muut pidämme salassa, toimitusjohtaja Suomi myhäilee.

Yli viidenkymmenen vuoden kokemus tuotteesta takaa sen, että Virtasen Maalitehtaalla tiedetään tasan tarkkaan, mihin kyseinen maali soveltuu ja millaisia ominaisuuksia sillä on. Toisin kuin öljymaalia yleensä, voidaan 4 Öljyn Laatumaalia levittää paksukin kerros, jolloin puuta suojaavaa pintaa on enemmän. Geelimäisen koostumuksensa ansiosta maalia on kevyt levittää eikä käsitelty pinta halkeile kuivuessaan. Huolettomuutta lisää myös se, ettei Virtasen 4 Öljyn Laatumaalin alla tarvita erillistä pohjamaalikerrosta kunhan pohjatyöt muuten vain ovat kunnossa. Tärkein ominaisuus liittyy kuitenkin maalipinnan kestävyyteen. – Tuotteillamme saavutetaan yleisesti 10–15 vuoden uudelleenmaalausväli. Olenpa kuullut sellaisistakin kohteista, joiden 50 vuotta sitten maalattu pinta on edelleen hyvässä kunnossa, Suomi kertoo.

Ekologinen valinta

Muiden hyvien ominaisuuksiensa ohella Virtasen Maalitehtaan tuotteet ovat myös vihreitä valintoja.– Aimo Virtasen aikoinaan kehittämä resepti perustuu kalastajien saaristossa käyttämään ikiaikaisiin öljymaaleihin. 4 Öljyn Laatumaalissa käytetyt öljyt perustuvat uusiutuviin luonnonvaroihin, Suomi kertoo. Viime aikoina myös maalin valmistusprosessiin käytettävästä energiasta yhä isompi osa on pyritty korvaamaan uusiutuvilla energiamuodoilla, ja kaikki yhdeksän tehdasväriäkin syntyvät suurelta osin kierrätysmetallista valmistetuista pigmenteistä. – Ympäristöystävällisyydestä puhuttaessa esille nousevat yleensä vesiohenteiset maalit. Mielestämme Virtasen 4 Öljyn Laatumaali antaa puulle paremman suojan ja hengittävyyden, Suomi toteaa.

1950-luvulla kehitetty tuote elää siis vahvasti tätä päivää, mistä kertoo myös jatkuva tuotekehitystyö. Aivan hiljattain löydettiin tiettyjen apuaineiden kombinaation, jolla muille öljymaaleille tyypillinen kirkkaiden värien haalistuminen on saatu minimoitua. Täysin suotta Virtasen 4 Öljyn maali siis tuskin on voittanut TM Rakennusmaailman vertailutestejä vuonna 2008 ja 2011.