maanrakennus_j_kärkkäinen_solid_house_300_CMYK_4_2015

Maanrakennuksen moniosaaja hoitaa homman

Kilpailu alalla on kovaa, mutta monipuolisuudella ja kymmenien vuosien kokemuksella erottuu takuulla edukseen. Vaikka ajat ovat muuttuneet, harjavaltalainen moniosaaja on ja pysyy.

Harjavallasta käsin Satakunnan alueella toimiva maa-aineskuljetukseen ja maanrakennukseen erikoistunut Maanrakennus J.Kärkkäinen Oy tarjoaa palveluitaan sinne, missä niitä tarvitaan. Olipa sitten kyseessä omakotitalotontin pohjatyöt, teiden kunnossapito tai maansiirrot, Jouko Kärkkäinen osaavine työntekijöineen ottaa projektin vastaan. – Liian pieniä hommia ei ole olemassa, Kärkkäinen naurahtaa.

Maanrakennusta yli 30 vuoden kokemuksella

Kaikki lähti liikkeelle 1980-luvun alkupuolella, jolloin yrityksen käytössä oli vain yksi kone. Aluksi Kärkkäinen tekikin maanrakennustöitä vain sivutyönä. Sittemmin toiminta on laajentunut kuin itsestään, uusia aluevaltauksia on tehty aina tarpeen mukaan. 2000-luvun alussa Kärkkäinen hankki maa-ainesalueita Harjavallasta ja sitä kautta myös maa-ainesmyynti tuli mukaan yrityksen toimintaan. Tällä hetkellä yrityksellä on kaksi maa-ainesten murskapaikkaa Harjavallassa, yksi Eurajoella ja yksi aukeamaisillaan Poriin. Eurajoen ja Porin maa-ainesalueiden myötä tavoitellaan markkina-alueiden laajentumista. – Myynnin kysyntä vaihtelee, mutta kokoajan sitä menee, Kärkkäinen kertoo.

Pienestä aloittanut yritys työllistää nyt yli neljäkymmentä maanrakennusalan osaajaa. Toiminnan laajentumisen myötä Kärkkäinen itse on siirtynyt työmaalta hallintohommiin. Vaikka kaipuu kentälle on välillä kova, Kärkkäinen tunnustaa alan olevan nykyisin kovin hektinen: – Harvemmin enää pääsee koneita ajamaan.
Toisaalta, into ei ehkä riittäisi aikaisiin pyhäpäivän lähtöihin enää, hän nauraa.

Valttikorttina monipuolisuus

Vuoden yritykseksikin pari kertaa valittu Maanrakennus J.Kärkkäinen on ehtinyt olla yli 30-vuotisen historiansa aikana monessa mukana. Kaikista yksittäisistä asiakkaista työllistävin on ollut Harjavallan suurteollisuuspuisto, jossa yritys on urakoinut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kesäisin yritystä työllistävätkin eniten maanrakennuspuolella tonttien pohjatyöt ja maa-ainesmyynti sekä talvisin aliurakointina tehdyt tieverkostojen hoito- ja kunnossapitotehtävät. Monipuolinen toiminta vaatii myös monipuoliset laitteet, joita yritykseltä löytyy runsain määrin. Noin viidenkymmenen koneen joukossa on laitteet niin maanrakennukseen, maa-aineiden murskaamiseen kuin kuljetukseenkin.

Harjavallan Torttilan kaava-alueen perusparannus edustaa hyvin yrityksen kesäaikaisia projekteja. Kyseessä on iso projekti, joka kestää syyskuun loppuun saakka. – Sinne laitetaan vesijohtoa ja hulevesiviemäriä muutama kilometri. Katualueelle laitetaan uudet kantavat murskeet ja asfaltit. Lisäksi sähkö- ja puhelinkaapelit siirretään ilmasta maan alle, jolloin sähkökatkoksia ei tarvitse pelätä, kertoo Jouko Kärkkäisen poika Joni Kärkkäinen.

Lukijoita Jouko Kärkkäinen haluaa muistuttaa kauniin pihan tärkeydestä: – Keväällä on hyvä laittaa pihaan uutta mursketta ja multaa. Pihat kuntoon!