timantti-nieminen_3_solid_house_300_CMYK

Maanrakennuksesta timanttiporaukseen ja takaisin

Isänsä jalanjälkiä yrittäjänä seurannut Tero Nieminen on laajentanut firmansa toimintaa ja palveluntarjontaa hiljalleen.

Timantti-Nieminen Oy:n juuret ulottuvat pitkälle historiaan, sillä sen toiminta alkoi tietyssä määrin jo vuonna 1964. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin yritys siirtyi osittaisen sukupolvenvaihdoksen myötä sen nykyiselle omistajalle ja toimitusjohtajalle, Tero Niemiselle. – Kun tulin mukaan isäni perustaman yrityksen toimintaan, oli timanttiporaus vielä kohtuullisen uusi juttu. Sitä ennen olimme työskennelleet lähinnä vain maanrakennus- ja louhintatöiden parissa, mies kertoo.

Tänä päivänä ympyrä on kuitenkin tavallaan sulkeutunut ja Timantti-Niemisen toiminta kattaa kaikki edellä mainitut osa-alueet sekä lisäksi myös purkutyöt. – Hyvä liikeidea on muotoutunut vuosien saatossa siirtyessä toiminnasta toiseen, Nieminen kertoo.

Yritys työllistää yhteensä kahdeksan omaa työntekijää sekä muutamia alihankkijoita. Kausiluontoisten urakoiden perässä on ehditty kiertää jo lähes koko Suomi. – Viime aikoina olemme työskennelleet mm. Olkiluodossa, Nieminen kertoo.

Vaativat purkutyöt

Kuten sanottua, purkutyöt muodostavat tänä päivänä yhden Timantti-Niemisen toiminnan tukijaloista. Siihen liittyen yritys palvelee asiakkaitaan myös purkujätteen lajittelussa ja kierrätyksessä.

Syitä rakennusten purkamiselle on monia. Joko ne ovat päässeet liian huonoon kuntoon, eikä korjaaminen tule enää kyseeseen tai sitten käyttäjiä ei riitä tarpeeksi ylläpitokustannuksiin nähden.

– Olemme purkaneet hyvin erilaisia kohteita; rakennuksia, siltoja sekä teräsrakenteita. Yksi haastavimmista urakoista on ollut Rauman sairaalan 35 metriä korkea piippu, Nieminen kertoo.

Purkutyöt ovat vaativia projekteja, joissa täytyy huomioida ennen kaikkea turvallisuus. Oman haasteensa tuovat myös hommassa syntyvät purkujätteet, jotka täytyy erotella tarkoin. – Jo suunnitteluvaiheen laskelmissa pitää ottaa huomioon, paljonko mitäkin jätettä tulee. Pitkä alan kokemus helpottaa kokonaispurun arvioinnissa, yrittäjä toteaa.

 Yrittäminen haastaa ja palkitsee

Kokemus ja sen kautta karttunut ammattitaito ovat myös vaikuttaneet Timantti-Niemisen menestykseen alalla. – Maine on vaikea saada mutta sitäkin helpompi menettää. Siksi olemme panostaneet paljon luotettavuuteen ja monipuolisuuteen, Nieminen kertoo.

Vaikka pienien firmojen on aina vain vaikeampi toimia kannattavasti, ei Nieminen silti haluaisi kasvattaa omaa yritystään liiaksi. – Yrittäjä huomaa helposti pyörittävänsä vain papereita ja ratkaisevansa toisten ongelmia. Silloin on ajautunut kauas niistä tehtävistä, joista pitää ja joiden vuoksi aikoinaan alkoi yrittää, mies pohdiskelee.

Yrittäjyyteen vahvasti kasvanut Nieminen uskoo, ettei hän siitä huolimatta enää viihtyisi 8-16 töissä toisten palveluksessa. Yrittämisessä on ehkä haasteensa, mutta myös vapautensa.