Saparokuja_Esittelykuva_sijainti_muokattu_300_CMYK

Milloin on paras hetki myydä asunto?

Tiesitkö, että tammikuussa asuntomarkkinoilla on melko vähän tarjontaa, joten kaupat voivat syntyä nopeastikin? Vuodenajoillakin on merkitystä asuntokaupassa. Kokosimme yhteen vinkkejä, joiden avulla voit suunnitella tai jopa vauhdittaa oman asuntosi myyntiä.

Hyvä uutinen on se, että asuntokauppa piristyi viime vuoden aikana. Kauppa käy tasaisesti ympäri vuoden, mutta vielä paikoin myynti voi ottaa hieman aikaa. Oikealla ajoituksella voi olla asunnon myyntiprosessissa yllättävän suuri merkitys. Siksi halusimme jakaa lehtemme lukijoille ammattilaisten sisäpiiritietoa oman asunnon myynnin suunnitteluun.

Tammikuussa on hyvä markkinarako

Tiesitkö, että heti tammikuun alussa markkinoilla on paljon kiinnostuneita ostajia, mutta ei välttämättä myytävää? Siksi asunto kannattaa laittaa myyntiin heti tammikuun alussa. Sinulla voi olla hyvä mahdollisuus saada aikaan nopeat kaupat kun tarjontaa on tavanomaista vähemmän.

Kevätaurinko herättää talviunesta

Kevätaurinko herättää useimmat meistä talviunesta, joten asuntonäytöillä käy silloin vilske ja moni saattaa innostua tekemään hyvinkin spontaanit asuntokaupat. Kevät on tunnetusti myös pesänrakennusaikaa, joten erityisesti lapsiperheet aktivoituvat tuolloin asunnonostoaikeissa.

Kauppa käy kesälläkin

Moni saattaa pohtia, onko tietty vuodenaika otollisempi asunnon myynnin kannalta? Pysähtyykö kaupankäynti kesällä kun Suomi lomailee? Tuoreen Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilaston mukaan – ei pysähdy. Kaupanteon tahti nimittäin ylitti vuonna 2015 edellisvuoden tason nimenomaan kesä-, heinä- ja elokuussa. Kesäkuussa vanhoja asuntoja myytiin lähes 12 ja heinäkuussa noin neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Kesäkuukausien hyvät myyntiluvut vahvistavat siis sen, että asuntokauppaa tehdään myös kesällä.

Sijoittajat tasaavat kerrostalokauppaa

Mielenkiintoinen piirre markkinoilla on myös se, että asuntosijoittajat ovat entistä kiinnostuneempia kolmioista ja neliöistä. Se johtuu siitä, että yksiöiden hinnat ovat sijoittajien näkövinkkelistä karanneet suuremmissa kasvukeskuksissa paikoin liian korkeiksi. Siksi sijoittajat ovat kiinnostuneita asunnoista, jotka he voivat ”soluttaa” eli vuokrata jokaisen huoneen erikseen. Se on hyvä uutinen isojen kerrostaloasuntojen myynnin kannalta, sillä se tasaa kysyntää ja kaupankäyntiä esimerkiksi kesäkuukausille.

Syksykin on vilkasta aikaa

Asuntokauppa ei suinkaan hiljene syyssateiden myötä, pikemminkin päinvastoin, sillä syksy on kiinteistövälittäjien mukaan usein jopa kevättä vilkkaampaa myyntiaikaa. Syksyllä monen mielessä herää toive siitä, että pääsisi jouluksi uuteen kotiin. Harva kuitenkaan haluaa viettää joulua muuttolaatikkojen keskellä, joten yleensä kaupat halutaan tehdä hyvissä ajoin ennen joulua. Se tarkoittaa, että asuntokauppoja tehdään vilkkaasti nimenomaan marras-joulukuun vaihteessa. Tästä syystä oma asunto kannattaakin laittaa myyntiin jo hyvissä ajoin syksyllä. Tonttikauppojakin tehdään mielellään syksyllä, jotta lupa-asiat ja suunnittelu saadaan talven aikana käyntiin ja kuokka maahan jo keväällä.

Asunnon myyjän vuosikalenteri

Tammikuu

Haluaisitko saada aikaan nopeat kaupat? Nyt siihen on oiva mahdollisuus, sillä markkinoilla on tavallista vähemmän tarjontaa. Etenkin tuoreet, upeat omakotitalot tai rivitaloasunnot erottuvat nyt edukseen. Sijoitusasuntojen ostajat etsivät myös sopivia kohteita.

Helmikuu

Nyt ovat liikkeellä kevään varhaisimmat perheasuntojen ostajat. Siksi helmikuu on otollinen hetki laittaa omakotitalo tai iso rivitaloasunto myyntikuntoon. Omakotitalosta haaveilevatkin alkavat tutkailla kevään tonttitarjontaa, joten jos sinulla on myytävä tontti, sitä ei kannata enää jemmata takataskussa.

Maaliskuu

Perheet haluavat ajoittaa asuntokaupat usein koulun lukukauden loppuun ja muuttaa kesän aikana, joten perheasuntojen ostajia alkaa pörrätä nyt asuntonäytöillä. Onhan perhekohteesi jo myynnissä?

Huhtikuu

Tiesitkö, että ostajakandidaattien määrä saattaa nyt olla moninkertainen? Kevätauringon myötä liikkeellä on potentiaalisia ostajia, mutta myös muita kiinnostuneita. Moni saattaa innostua tekemään asuntokaupat, vaikkei olisi ostoaikeissa!

Suunnitteletko vapaa-ajan asunnon myymistä? Suuri osa kesämökki haaveilijoista aktivoituu jo nyt.

Toukokuu

Perheasuntojen kauppa käy kiivaasti ja ensimmäiset mökkikaupatkin tehdään yleensä jo toukokuussa, joten nyt on paras hetki laittaa kesämökki myyntiin.

Kesäkuu

Muistathan, että opiskelijoiden opiskelupaikat selviävät kohta ja vanhemmat alkavat tutkailla tarjolla olevia yksiöitä. Asuntosijoittajat puolestaan etsivät yksiöiden lisäksi myös solutettavia, isompia asuntoja.

Heinäkuu

Heinäkuussa tehdään yksiöiden lisäksi kauppaa mökeistä ja omakotitaloista. Perheillä on kesälomalla aikaa käydä asuntoesittelyissä koko perheen voimin.

Elokuu

Nyt myydään eniten omakotitaloja ja isoja perheasuntoja, sillä ennen koulun alkua ehtii vielä muuttaa tyhjään asuntoon.

Syyskuu

Oletko tullut ajatelleeksi, että syksyn väriloistossa pihat ovat usein kauneimmillaan? Tontinomistajat huomio! Moni perhe etsii juuri nyt aktiivisesti tonttia.

Lokakuu

Jouluksi uuteen kotiin -ajatus nostaa päätään ja asuntokaupat halutaan ajoittaa viimeistään marras-joulukuun vaihteeseen. Onhan sinun kohteesi jo myynnissä?

Marraskuu

Jos asuntosi on ollut myytävänä jo pitkään, entäpä jos harkitsisit sille kasvojenkohotusta stailauksen ja uusien kuvien avulla?

Joulukuu

Oma asunto kannattaa laittaa myyntiin jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä etenkin joulun pyhien aikaan ostajilla on aikaa surffailla asuntoja ja käydä asuntoesittelyissä. Ethän missaa tätä mahdollisuutta!