TNT-putki_solid_house_300_CMYK

Mitoita energiatarpeesi huolella ennen maalämmön asentamista

Tutustu yritykseen: www.tntputki.fi

Miili ja Jouni Jauhiainen viettävät paraikaa kymmenettä juhlavuotta yrittäjäpariskuntana. TNT-Putki alkoi pienestä, mutta hiljaa hyvä tulee ja tänään yritys palvelee kaikessa mikä liittyy lämpöön, veteen ja ilmastointiin. Hansgrohen virallinen partneri toimittaa LVI-työt ja lämmitysjärjestelmät niin saneeraus- kuin uudiskohteisiin palvellen yksityisiä, taloyhtiöitä ja isompiakin kiinteistöjä.

Energiatehokkuus on päivän sana ja sen symboliksi on noussut etenkin maalämpö. Se on ekologinen teko, joka tuottaa vihreää energiaa ja säästää euroja. Mitä isompi kiinteistö ja energiankulutus, sen merkittävämmät säästöt maalämmöllä on saatavissa. Järjestelmän hyviä puolia luetellessa keskitytään usein euromääräiseen säästöön sekä investoinnin takaisinmaksuaikaan, mutta maalämpöjärjestelmän vaikutus kiinteistön arvoon on aivan yhtä merkittävä tekijä. – Maalämpö nostaa vahvasti kiinteistön arvoa ja tekee asunnon myymisestä huomattavasti helpompaa, Miili Jauhiainen kertoo.

TNT-Putki edustaa toiminnassaan saksalaisen Stiebel Eltronin maalämpöpumppuja. Jouni Jauhiaisen mukaan yhteistyö valmistajan kanssa on sujunut todella hyvin ja tuotekin on erinomaista laatua. – Stiebel Eltron on varma toimittaja, jonka pumput edustavat hyvää hintalaatusuhdetta. Niitä ei kuitenkaan kuka tahansa saa asentaa, vaan oikea asennustapa on opittava koulutuksen kautta. Itse kävin Saksassa kouluttautumassa.

Tarpeen määrittämisessä on oltava tarkka

TNT-Putkessa ollaan tarkkoja siitä, että asiakas todellakin saa kaiken hyödyn irti maalämpöjärjestelmästään. Paljon on kiinni oikeasta mitoituksesta, jolloin lämmönkeruupiirin mitta ja lämpöpumpun teho valitaan talon lämmitystarpeisiin sopivaksi. – Jos tarve mitoitetaan liian pieneksi, ei maalämmön teho riitä. Tällöin asukas ei myöskään voi nauttia maalämmön tuomista hyödyistä, eikä etenkään säästöistä jos maalämpöä on jatkuvasti täydennettävä sähköllä, Jouni Jauhiainen kertoo.

Mitoitus kuuluu ammattilaisen tehtäväpiiriin, mutta Jauhiaisen mukaan kuluttajankin on oltava hereillä asiassa. – Jos jokin toimittaja myy maalämpöratkaisun pistävän paljon halvemmalla kuin muut, kannattaa selvittää mikä tekee hinnasta niin edullisen. Usein kyseessä on alimitoitettu järjestelmä, joka ei käytössä tule riittämään talon lämmittämiseen.

Tarvittava energiamäärä lasketaan ja mitoitetaan aikaisemman energiankulutuksen mukaan. On sanomattakin selvää, että suurperheen talous tarvitsee enemmän energiaa käyttöveden lämmittämiseen kuin esimerkiksi kahden hengen talous. Maalämpöä harkitsevat voivat tutustua eri-ikäisten ja -kokoisten talojen energiakulutukseen sivustolla www.energiapakkaus.fi, joka esittelee kymmeniä TNT-Putken kohteita. Sivustolla on laskurin avulla helppo ennakoida oman kohteensa energiatarpeen.