Moderni lukko on avaimeton

Nuorempi sukupolvi on tottunut hoitamaan päivittäisiä asioitaan sähköisesti, joten ei ihme, että myös matkapuhelimella hallittavat elektroniset ovilukot koetaan yhä luontevammaksi vaihtoehdoksi.

Suomalaiset luottavat edelleen perinteisiin mekaanisiin lukitusratkaisuihin kodeissaan, mutta hiljalleen markkinoille on alkanut ilmestyä myös uudenlaisia elektronisia verkkolukkoratkaisuita. Sastamalan Lukko- ja Avainpalvelu SALPA Oy:n toimitusjohtaja Asko Ojala kokee sähköisen lukkotrendin positiivisena asiana, mutta toivoisi, että modernit lukkoratkaisut huomioitaisiin uudisrakentamiskohteissa jo hyvissä ajoin.

-Sähköistä lukitusta ryhdytään usein miettimään liian myöhään. Keskuslukituksen kaltaisessa järjestelmässä lukittavien ovien tulisi olla kytköksissä keskenään ja ne pitäisi suunnitella kohteeseen jo etukäteen valmiiksi. Ihmiset harvoin haluavat lähteä purkamaan rakenteita jälkeenpäin, ja näin päädytään edelleen perinteiseen mekaaniseen lukkoratkaisuun.

Sähköiset langattomat lukitusratkaisut ovat huomattavasti helppokäyttöisempiä ja erinomaisia myös huonomuistisille; jos kodinavaimet sattuvat jäämään sisälle taloon, pääsee ovesta sisään pelkästään koodin syöttämällä. Langattomat ratkaisut mahdollistavat myös talon kaikkien ovien ohjauksen keskitetysti.

Ojala kokee, että nuorempi sukupolvi on yhä enenevissä määrin valmis ottamaan omakseen elektroniset lukkoratkaisut, koska he ovat tottuneet hallinnoimaan sähköisiä palveluita matkapuhelimellaan.

-Nuoret haluavat tehdä kaiken kännykällään, kun taas vanhempi sukupolvi haluaa pitäytyä mekaanisessa lukituksessa. Elektroniset lukitukset toki vaativat jo jonkin verran ohjelmointia, ja vanhemmat ihmiset eivät välttämättä välitä tällaisesta ominaisuudesta kotiensa lukituksessa.