Nostopalveluja tarjoava Oripään Nostopalvelu Supernostot Oy toimii pääasiassa Lounais-Suomessa.

Monipuolisella kalustolla palvellaan kaikenlaisia asiakkaita

www.supernostot.com

 

Oripään Nostopalvelu Supernostot Oy on kasvanut reippaasti syntyvuosistaan yritykseksi, joka pystyy auttamaan kaikenkokoisissa projekteissa. Yleinen kehitys kulkee suuntaan, jossa pienet putoavat.

– Viime aikoina kehitys on mennyt suuntaan, jossa isot yritykset kasvavat ja pienet häviävät pikku hiljaa alalta. Kaikenlaiset yksiköt suurenevat, arvioi yli neljäkymmentä vuotta yrittäjänä toiminut, Oripään Nostopalvelu Supernostot Oy:n johtaja Markku Rautionmaa.

Supernostot syntyi laman aikana edellisen yrittäjän lopetettua toimintansa. Vuonna 1992 jatkettiin toimintaa yhdellä koneella ja tähän päivään tultaessa yritys on laajentunut jo moninkertaiseksi. Nostopalveluja tarjoava yritys toimii pääasiassa Lounais-Suomessa, vaikka pitemmälläkin on poikettu.

– Kaksi vuotta sitten oli mielenkiintoisin projekti, kun olimme puolitoista vuotta Etelä-Amerikassa selluloosatehtaalla kahdella koneella, tarkemmin sanottuna Uruguayssa. Kuljettaja oli mukana täältä Oripäästä. Joulun tienoilla muistui mieleen, että kaverille täytyy myös käydä järjestämässä pikkujoulut siellä toisella mantereella. Täytyy tunnustaa, ettei vaimo oikein ymmärtänyt, kun ilmoitin lähteväni järkkäämään pikkujouluja Uruguayhin, Rautionmaa veistelee.

Tekniikka minimoi riskit

Supernostot Oy:n kalustoon kuuluu muun muassa autonostureita ja kurottajia. Koneiden koko vaihtelee 35 tonnista 160 tonniin. Elementtien koko rakennustyömailla on kasvanut, ja autonostureilla tehdään nykyään 4–5 kerroksisia taloja. Yritykseltä löytyy myös pieniä koneita, jotka soveltuvat vaikkapa omakotirakentamiseen.

– Työ on ajoittain hektistä, mikä tuo haasteita. Palvelua tarvitaan nopeasti. Usein kyllä todella nopeat tarvitsijat ovat pieniä kohteita, jolloin pystymme heitä palvelemaan. Myös työvoimakulut ovat suhteellisesti kasvaneet, Rautionmaa kertoo.

Nykyajan koneissa on paljon elektroniikkaa. Valvonta estää ylikuormat ja tietokoneet tekevät jatkuvia laskelmia halliten muun muassa puomipituuksia ja -lyhennyksiä. Koneet eivät anna kuljettajan tehdä virheitä, ja tällä on ollut vahinkoihin nähden suotuisa vaikutus.

– Turvallisuus on muutenkin ykkösjuttu. Meillä ei ole tapahtunut koskaan vahinkoja, varmaan siinä on ollut onneakin matkassa. Työssä teemme aina hyvät valmistelut ja tarkkuus tehtävissä edesauttaa myös asiaa.

Nuoria tarvitaan alalle

– Koneiden koko on pienentynyt, yhä pienemmillä laitteilla nostetaan yhä suurempia taakkoja. Koneissa on paremmat materiaalit ja suuremmat tehot, yrittäjä arvioi.

Markku Rautionmaalla on hyvä näppituntuma koneisiin, sillä hän on toiminut konekauppiaanakin todella kauan. Kokemusta on karttunut runsaasti kaikenlaisista työkoneista.

Yrittäjä toivoo, että nuoret jaksaisivat edelleen innostua haastavasta ja mielenkiintoisesta työstä, jossa pääsee näkemään monenlaista. Ammattipätevyysvaatimukset, työturvallisuuskortit ja muut tarpeelliset lainsäädännön edellyttämät asiat suoritettuaan taitavalla kuljettajalla vain taivas on rajana.

– Nuoria tarvitaan ehdottomasti alalle, sillä hyvistä kuljettajista on aina pulaa.