k_t_tähtinen_solid_house_300_CMYK

Monipuolista osaamista samassa talossa

Pitkän historian salaisuus? Porilaisen sukuyrityksen kohdalla salaisuutena ovat monipuoliset taidot sekä erikoistuminen kolmeen rakentamisen alaan. Ne ovat kantaneet yrityksen jo toiselle vuosisadalleen. 

Juuriltaan porilainen K.T. Tähtinen Oy on monien tuntema ilmastointi- ja metallialan sukuyritys. 1890-luvun loppupuolella perustettu yritys on tullut tutuksi monenlaisesta rakentamisesta ja vuosisadan mittaisesta kokemuksesta. – Olemme neljättä ja viidettä sukupolvea. Kuudes sukupolvi on jo myös töissä, naurahtavat toimitusjohtaja Arto Huumonen ja teräsosaston osastopäällikkö ja laatupäällikkö Tapio Tähtinen.

Ilmastointi- ja metallitöiden lisäksi yritys tekee rakennuspeltitöitä, kuten peltikattoja ja listoituksia, sekä tietenkin ilmastointien huoltotöitä. Toimialueena on pääasiassa Satakunta ja lähialueet. Kolmesta toimipisteestä kaksi sijaitsee Porissa ja yksi Seinäjoella. Porissa sijaitsee lisäksi yrityksen rautarakennetoimipiste.

Laadukasta ilmastointityötä

K. T. Tähtinen on ilmastointialan rautainen ammattilainen ja kokenut tekijä. Yrityksen perusperiaate on, että mitään ei tarvitse lähteä jälkeenpäin korjaamaan. Kun kaikki tehdään kerralla toimivaksi, asiakas on tyytyväinen ja kustannuksetkin pysyvät aisoissa. Vuosien varrella Huumonen ja Tähtinen ovat joutuneet todistamaan usein, kuinka ihmiset laiminlyövät ilmastointiasioita. – Esimerkiksi taloyhtiössä ilmastointi pitäisi huoltaa pari kertaa vuodessa. Automatiikan tarkistaminen sekä suodattimien tarkkaileminen ja vaihto tarvittaessa riittävät huolloksi. Ilmastoinnista ei ole hyötyä, jos se on tukossa!

Ilmastointiala on kehittynyt K.T. Tähtisen historian aikana huimasti, ja kehitys jatkuu edelleen. Terveellisen ilman saaminen on ihmisille nykyään perustarve, ja ilmastointia vaaditaan jo allergioidenkin takia. Energiansäästö-näkökulma on tuonut laitteiden rakenteisiin muutoksia. Kun lämpöä halutaan ottaa talteen, vaaditaan laitteilta oikeanlaisia lämmön talteenottojärjestelmiä. Moniin julkisrakennusten ilmastointeihin lisätään tänä päivänä myös jäähdytys. – Sairaaloissa ym. se on erityisen tärkeä. Mutta muuten jäähdytys hoidetaan yleensä ilmalämpöpumpuilla, Huumonen ja Tähtinen kertovat, ja jatkavat: – Tulevaisuudessa ilmastointien automatiikka tulee kasvamaan. Tulee antureita, jotka seuraavat ihmisen liikkeitä huoneesta toiseen ja ilmastointi toimii sen mukaan. Automatiikkajärjestelmiin voidaan sitten kytkeä mitä vaan, esimerkiksi paloanturit.

– Tulevaisuudessa ilmastointien automatiikka tulee kasvamaan. Tulee antureita, jotka seuraavat ihmisen liikkeitä huoneesta toiseen ja ilmastointi toimii sen mukaan.

Erikoisia urakoita

Metallirakentamista K.T. Tähtinen on tehnyt jo 1900-luvun alusta lähtien. Tänä päivänä metallirakentamisen saralla yritys tekee kaikkea teräsrunkorakentamisesta koristerakentamiseen. Erikoisemmatkaan työt eivät ole liian haastavia yritykselle, joka on vuosien varrella tehnyt hyvinkin suuria rakenteita metallista. – Meillä on iso halli, jossa teemme rakenteet. Ainoa rajoitus kappaleiden koolle on, että ne pystytään kuljettamaan tien päällä paikalle, Huumonen ja Tähtinen nauravat. Viimeinen silaus tapahtuu paikan päällä kohteessa, kun yrityksen osaavat asentajat asentavat rakenteet valmiiksi.

Suurimpia yrityksen lähiaikoina tekemiä metallirakenteita ovat olleet 25-metrinen mainostorni Porin Hesburgerille ja lohkoista koottu 50 metriä korkea lasitettu porrashuone Helsinkiin. Lisäksi yritys on tehnyt paljon suuria ulkopuolisia hissikuiluja ja myös metallirakenteita mm. risteilyaluksiin. Tällä hetkellä käynnissä on koristeseinien tekeminen kehäradan Helsinki-Vantaan lentoaseman asemalle. – Olemme tehneet vaikka mitä metallirakentamisen saralla, joten erikoisemmatkin työt sopivat meille! Tulevaisuudessa haluaisimmekin erikoistua haastaviin projekteihin, Huumonen ja Tähtinen hymyilevät.

Suomalaista työtä suosittava

Huumonen ja Tähtinen ovat huolestuneina pistäneet merkille, että työmailla kuulee vain harvoin puhuttavan suomen kieltä. – Ulkomaiset toimijat saavat aikaan epätervettä kilpailua. Heidän takiaan hinnat ovat niin alhaiset, että niiden kanssa ei pysty kilpailemaan. Kaikkein eniten tästä kärsii työn laatu. Huumonen ja Tähtinen kannustavatkin ihmisiä käyttämään suomalaista työvoimaa, vaikka se olisikin hieman kalliimpaa: – Suomessa työt tehdään noudattaen laatujärjestelmiä. Jotta rahat pysyisivät Suomen rajojen sisäpuolella, on suosittava suomalaista!