black-and-white-night-building-house_300_CMYK_magazine

Ostaisinko sijoitusasunnon?

Oletko joskus miettinyt sijoitusasunnon hankintaa, mutta ajatus vähän pelottaa. Miten rahoitus? Miten löydän hyvät vuokralaiset? Miten ylipäätään löydän vuokralaiset? Mistä asunto pitäisi ostaa? Mitä jos asunto jää tyhjilleen tai vuokralaiset eivät maksa vuokraa ja pistävät koko asunnon ns. remonttiin!

Sijoitusasunnon omistaminen on yleensä kannattavaa puuhaa ja monet ovat ensimmäisen asunnon ostettuaan innostuneet niin, että ovat hankkineet toisen ja kolmannenkin. Ohessa kuusi vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle.

  1. Asunto ostetaan vain ja ainoastaan tuotto mielessä

Aloittelevan asuntosijoittajan yleisin virhe on, että ajatellaan liikaa omia mieltymyksiä ja tunteita. Sijoitusasunnossa ei kuitenkaan tulla itse asumaan, vaan tulevan asukkaan tarpeet ja vaatimukset ovat toisenlaiset. Sijoitusasuntoa ostettaessa taskulaskin on tärkein työväline. Opettele laskemaan tuottoprosentit oikein, ottaen huomioon vuokrat, vastikkeet, tulevat remontit ja verot. Velkavipua käyttämällä voit saada suuremman tuoton asunnostasi.

  1. Laadi sijoitusstrategia

Mieti miltä alueelta haluat asunnon ostaa. Keskustoissa vuokratuotot ovat yleensä pienemmät, mutta vuokralainen löytyy aina ja asunnon arvonnousu on varmempi. Syrjempänä tuotto on korkeampi, mutta riski ns. tyhjistä kuukausista on suurempi ja arvonnousun varaan ei voi niinkään laskea. Tutki minkälainen tarjonta valitsemallasi alueella on vuokra-asunnoista ja minkälaiset ovat vuokrat. Osta mieluummin kasvukeskuksesta kuin hiljenevästä pikkukaupungista. Vertaile alueen asuntojen hintoja sekä vuokratasoa ja laske potentiaalinen tuotto. Aseta tuottotavoite ja laske millä hinnalla voit ostaa, jotta pääset tavoitteeseesi. Mikäli alueella on myynnissä paljon sijoitukseen sopivia yksiöitä, on luultavasti myös vuokratarjontaa runsaasti. Tämä ei tietystikään ole hyvä merkki ja asuntosi voi jäädä vuokraamatta. Sijoitusasunto omistetaan usein vuosia, joten selvitä taloyhtiön kunnon ja tulevien remonttien lisäksi alueen tulevaisuutta ja mihin se on kehittymässä: oppilaitokset, työpaikat, väkiluku, kulkuyhteydet, jne.

  1. Laske asunnon sekä taloyhtiön remonttien vaikutus

Pääsääntöisesti kokematon vuokranantaja yliremontoi. Vuokralle tulijan vaatimukset ovat yleensä paljon vaatimattomammat kuin sinulla itselläsi. Liian kalliilla remontilla on vuokratuotto helposti syöty parilta vuodelta. Vuokraa ei usein saa nostettua remonttiin nähden paljoakaan, asunnon vuokrattavuus kylläkin helpottuu. Voi todeta, että vuokralaisehdokkaiden laatu on parempi hyväkuntoisissa asunnoissa. Jos asunto sijaitsee syrjäisemmällä alueella, jossa on paljon tarjontaa ja vuokrattavuus on hankalampaa, kannattaa kuntoon ja remonttiin panostaa enemmän. Keskusta-alueilla kelpaa huonompikuntoinenkin, sijainti merkitsee enemmän. Selvitä taloyhtiön tulevat remontit esim. seuraavalta 10 vuodelta. Taloyhtiön remontit vaikuttavat useimmiten vuokratuottoon negatiivisesti. Niiden vuoksi ei helposti saa nostettua vuokraa ja joskus asunnon arvoonkaan ei tule merkittävää nousua. Asunnon sisäpuolinen remontti vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, mutta taloyhtiön remontit harvoin näkyvät huoneistossa.

  1. Asunnon ominaisuuksien merkitys

Pieni asunto on tuottoisampi kuin suurempi. Pieni on myös helpompi vuokrata. Joillakin alueilla parvekkeellisten asuntojen vuokrattavuus on huomattavasti helpompaa. Suurempien kaupunkien keskusta-alueilla parvekkeella ei ole merkitystä. Jos asunto on hyvin pieni, siellä ei välttämättä tarvitse olla paikkaa pesukoneelle, kunhan taloyhtiöstä löytyy hyvä pesutupa. Mieti, onko autopaikka merkityksellinen. Jos potentiaaliset vuokralaiset ovat opiskelijoita, monilla heistä ei ole autoa, mutta hyvillä julkisilla liikenneyhteyksillä on silloin paljon merkitystä.

  1. Hanki rahoitus valmiiksi

Sijoitusasuntomarkkinoilla on tarpeen tullen toimittava rivakasti. Ensimmäinen kohde kannattaa hankkia varman päälle, esim. läheltä oppilaitoksia. Kun erinomainen kohde tulee markkinoille, et ole yksin sitä haluamassa. Varmista, että sinulla on valmius tehdä sitova tarjous heti. Laita asuntoportaaleihin hakuvahdit valmiiksi ja pidä yhteyttä kiinteistönvälittäjiin.

  1. Valitse vuokralainen huolella

Tee aina vuokrasopimus kirjallisesti. Sovi vuokran lisäksi vuokrasopimuksen voimassaolosta, kotivakuutuksen pakollisuudesta sekä vuokran korotuksen ehdoista. Sovi kirjallisesti myös asioista, mitkä eivät ole asunnossa sallittua, kuten tupakointi, lemmikkien pito yms. Varmista ennen sopimuksen allekirjoitusta, että vuokralaisehdokkaan luottotiedot ovat kunnossa. Ota aina vuokravakuus siltä varalta, että jotakin sattuu, esim. vuokralainen jättää asunnon siivottomaan kuntoon lähtiessään. Voit vuokrata asunnon itse, mutta on helpompaa käyttää ammattimaista vuokravälittäjää, varsinkin jos asunto sijaitsee toisella paikkakunnalla kuin missä itse asut. Seuraa vuokranmaksua joka kuukausi ja reagoi heti, mikäli vuokranmaksu viivästyy. Suurin osa vuokralaisista maksaa vuokransa ajoissa ja huolehtii asunnosta hyvin.

Teksti: Leena Tuijula