Palokatkotukku Parkkinen Oy on erikoistunut palokatkojen asennuksiin.

Paloturvallisuutta rakentamassa

Palokatkojen asennuksiin erikoistunut Palokatkotukku Parkkinen Oy on alan johtavia yrityksiä maassamme. Vuodesta 2001 toiminut yritys tahtoo olla alansa laadukkain palveluntuottaja Suomessa.

– Olemme parinkymmenen hengen yritys, ja viime aikoina on palkattu joitakin henkilöitä lisää. Vuonna 2016 liikevaihto oli 2,7 miljoonaa euroa. Toimimme paljon suurten rakennusliikkeiden kanssa yhteistyössä ja meillä on monien kanssa pitkäaikaisia sopimuksia, myyntijohtaja Jukka Autere kertoo.

– Toiminta perustuu kokonaishallintaan ja laatu on meille erittäin tärkeä asia. Liikkeelle lähdetään aina hyvästä suunnittelusta. Usein sisaryrityksemme PKT-Turva Oy hoitaa suunnittelun ja me jatkamme siitä. Toiminta kulkee käsi kädessä urakoitsijan ja suunnittelijan kanssa, jolloin yhteistyö on saumatonta, Autere kuvailee.

Älä säästä väärässä paikassa

– Meillä on hyvä, koulutettu henkilökunta, joka on VTT:n sertifioimaa, toteaa työpäällikkö Antti Arvela.

Yrityksen asentajakoulutus kestää puoli vuotta. Toiminta on haluttu pitää omissa käsissä laadun takaamiseksi, eikä alihankkijoita käytetä. Toimeksiannon toteutus dokumentoidaan tarkasti työvaiheita ja käytettyjä materiaaleja myöten, jolloin sekä viranomaisten että urakoitsijan on helppo tarkistaa, mitä kulloinkin on tehty.

– Asiakas saa aina sen, mitä hänen kulloinkin kuuluisi saada. Dokumentoinnit palvelevat myös elinkaariajattelua, Autere muistuttaa.

Hän näkee hieman huolestuttavana ilmiön, jossa palokatkoista pyritään säästämään kustannuksien  vuoksi. Palokatkojen kustannukset ovat rakennusurakassa pienimpiä, mutta niiden merkitys voi olla suurin. Palon ja savukaasujen leviämisen ehkäisemisen lisäksi palokatkot toimivat myös ääntä, pölyä ja jopa hajuja poisrajaavina tekijöinä rakennuksessa.

Anna suunnittelulle aikaa

Aikaa suunnitteluun on syytä varata aina riittävästi. Vaikka pienehkö, notkea yritys kykeneekin vastaamaan muuttuviin tilanteisiin joustavasti, liian ajoissa liikkeellä asian tiimoilta ei yleensä olla.

– Kun asennusliike pääsee tekemään suunnittelijan kanssa yhteistyötä, on mahdollista vuosien kokemuksella päästä rakentamaan parasta mahdollista lopputulosta. Tämä vaikuttaa rakennusprojektin kokonaiskustannustehokkuuteen. Haastavimpia kohteita ovat saneerattavat rakennukset, joista ei aina tiedä, mitä rakenteista löytyy, Autere ja Arvela miettivät.

Etenkin teollisuudessa työskentely vaatii toisinaan innovatiivista ammattitaitoa, koska valmiita malleja kaikkeen ei ole. Kohteiden erityisvaatimukset on huomioitava ja aikataulujen on pidettävä haastavissakin urakoissa. Tuotteiden ja alan kehitys vaativat jatkuvaa taitojen ja osaamisen päivittämistä. Hyvässä porukassa kuitenkin työt maistuvat ja tulevaisuus näyttää valtakunnallisesti toimivan yrityksen kehityksen kannalta valoisalta.

– Luottamus ja yhteistyö ovat tärkeitä liiketoiminnassa. Yritämme myös ottaa asiakkaat huomioon mahdollisimman hyvin. Hankkeeseen ryhtyvän kannattaa tutustua valtakunnalliseen tarjontaan sekä tuotteiden että palveluntarjoajan osalta ja katsoa itselleen sopiva ratkaisu. Jos tämän tuntuu hankalalta, osaajia siihen kyllä löytyy Jukka Autere muistuttaa.