timo_randell_solid_house_300_CMYK

Perinnemaalaus tehdään edelleen käsityönä

Timo Randell Oy:llä on pitkät perinteet turkulaisena maalausliikkeenä, sillä alun alkaen Maalausliike Randell Oy on perustettu 1950-luvulla. Tällä hetkellä toiminta jatkuu jo toisessa sukupolvessa ja alkuperäisestä toimenkuvasta hiukan laajentuneena. – Noin puolet urakoista liittyy edelleen perinnemaalaukseen, toinen puoli taas korjaustoimintaan, kertoo yrittäjä Timo Randell.

Kostean ilmaston Turku ja saaristo ovat puupinnan kannalta erityisen herkkää aluetta ja siksi korjausmaalausta tarvitaan täällä useammin kuin muualla Suomessa. – Etenkin tuulen ja etelänpuoleisilla seinillä huoltomaalauksen tarve ilmaantuu noin 10 vuoden välein, Randell kertoo. Varsinkin vanhojen kohteiden maalaus kannattaa jättää suosiolla ammattilaisen huoleksi. Hän nimittäin osaa arvioida parhaiten, millaista maalia pinnalle tulee käyttää.

Kun puuta on maalattu jo useita kertoja, alkaa sen maalikalvo olla niin paksu, ettei uusi pinta enää pysy siinä. Uudemmissa kohteissa on silloin järkevintä vaihtaa koko laudoitus. Vanhojen rakennusten kohdalla kannattaa sen sijaan kunnioittaa puuta, joka on kestänyt kenties jo sata vuotta. – Näissä tapauksissa vanha maali poistetaan ultraviolettisäteilyn avulla. Työ on hidasta, mutta kannattaa, koska sillä tavoin puu kestää ehkä vielä toisetkin sata vuotta, Randell toteaa.

Maalausala teollistuu jatkuvasti, mutta Randell uskoo silti, että vanhojen puutalojen Suomessa tarvitaan yhä edelleen myös käsityöläisinä toimivia perinnemaalareita. Yrittäjälle mielenpainuvimpia ovat kirkkojen ja muiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden saneeraukset. – Niissä on aina tietynlaista nostalgiaa mukana, Randell kertoo.