pohjolarakennus_solidhouse_300_CMYK

Pohjola Rakennus Oy aloittaa Länsi-Suomen valloituksensa

Juha Metsälän vuonna 1989 Tampereella perustama Pohjola Rakennus Oy on viimeisten vuosien aikana lähtenyt laajenemaan ympäri Suomen. Tytäryhtiöiden myötä konsernin liikevaihto on kasvanut nopeasti 86 miljoonasta tälle vuodelle budjetoituun 180 miljoonaan euroon.

Uusin tulokas konsernissa on Länsi-Suomen tytäryhtiö, joka aloittelee nyt varsinaista rakennustoimintaansa Mikko Kilven johdolla.

Tavoitteet korkealla

Viime vuonna perustetun Pohjola Rakennus Oy:n Länsi-Suomen tytäryhtiön toiminta on lähtenyt käyntiin tarkalla strategian suunnittelulla. – Olemme miettineet porukalla, millainen toimija haluamme alueella olla ja mitä markkinat mahdollistavat, Kilpi kertoo. – Meillä on kolme tukijalkaa: omaperusteinen asuntotuotanto, neuvottelu-urakointi ja puhdas kilpailu-urakointi. Viimeinen on paras tapa mitata yrityksen toimintakykyä koko ajan. Jos menestymme kilpailumarkkinoilla, menestymme kaikessa muussakin, toimitusjohtaja toteaa.

Tavoitteet ovat korkealla, sillä yritys haluaa olla viiden vuoden kuluttua yksi alueensa merkittävimmistä toimijoista. Ensimmäiset askeleet tavoitteen saavuttamiseksi on jo otettu, sillä urakkalaskenta käynnistyi viime vuoden loppupuolella ja maaliskuun alusta polkaistaan käyntiin myös ensimmäinen työmaa, Saton kerrostalokohde Kupittaalla. – Tänä vuonna lähtee rakenteille yli 200 asuntoa. Tällä hetkellä keskitymme siis selkeästi uudisrakentamiseen, mutta kun toiminta vakiintuu, tullaan kilpailu-urakointi suuntaamaan ennen kaikkea korjausrakentamisen puolelle, Kilpi suunnittelee.

Omaa asuntotuotantoa Kakolaan

Yrityksen oma tuotanto alkaa Kakolasta, jonne rakentuu vuoden 2019 loppuun mennessä reilusti yli kaksi sataa uutta asuntoa yhteensä kolmeen kerrostaloon ja yhteen kaupunki rivitaloon. Asuntojen koot vaihtelevat 27 m² reiluun sataan neliöön ja talojen alta löytyy myös parkkihallit, kertoo hankekehitysjohtaja Sakari Elo.

Kakolanmäki on nimenä tuttu ympäri Suomen vankilansa ansiosta. – Meni 150 vuotta ettei kukaan halunnut sinne, mutta nyt alueelle on tunkua, Elo naurahtaa. – Paikka on hieno ja kun vanha vankila laitetaan kuntoon, tulee sinne elämää. Mikäli myös alueelle suunniteltu funikulaari toteutuu, pääsee asunnoistamme kiinni julkiseen liikenteeseen heti ovelta, Kilpi ja Elo kertovat.

Kohtuuhintaisia asuntoja parhaille paikoille

Pohjola Rakennus Oy haluaa profiloitua Länsi-Suomessa kohtuuhintaisten asuntojen rakentajana. – Jos meillä on hyvä paikka ja hieman halvemmat hinnat kuin muilla, pitäisi homman toimia, Kilpi toteaa. Kohtuuhintaisuuteen päästään mm. järkevän suunnittelun ohjauksen avulla. – Asuntorakentamisessa ei välttämättä kannata lähteä aina keksimään jotain uutta. Kun tehdään tutuilla tavoilla ja materiaaleilla sekä käytetään tuttuja suunnittelijoita, pystytään rakentamisen kustannukset ennustamaan tarkkaan. Silloin tulee myös hyvin vähän virheitä ja jälkikustannuksia, jolloin lopputulos on edullinen niin meille kuin käyttäjällekin, Kilpi lupaa.