Infra-reiman_solidhouse_web

Porapaalutuksen asiantuntija

Porapaalu on usein varmin keino tukevien ja turvallisten perustusten aikaansaamiseksi. Paalutuksen tekijältä työ kysyy vahvaa ammattitaitoa ja tiukkoja hermoja.

Maa- ja kallioporauksiin erikoistunut Infra-Reiman Oy tekee äärimmäisen tärkeää, mutta monille näkymätöntä työtä. Vaikka työn tulos jääkin maan alle katseilta piiloon, olisi elämämme huomattavasti turvattomampaa ilman huolella tehtyä paalutusta.

Nykyaikana joudutaan rakentamaan yhä huonommalle maaperälle ja silloin kyseeseen tulee lähestulkoon aina jonkinlainen paalutus. Betoni- ja teräsputkipaalu ovat edullisia vaihtoehtoja, mutta riittämättömiä useisiin erikoiskohteisiin.

Porapaalu on varmin vaihtoehto

Porapaalu soveltuu sellaisiinkin kohteisiin, joissa normaalilla paalutuksella ei päästä läpi maaperästä. – Porapaalutus on käytännössä ainoa varma keino päästä kiinni kallioon ja vaikka pinnat olisivat vinojakin, ei porapaalu lähde luistamaan minnekään. Se on järkevä vaihtoehto vaikkapa siltojen ja kerrostalojen paalutuksiin sekä maaperään, jossa on esimerkiksi kiviä tai paksuja moreenikerroksia, kertoo yrittäjä Kari Reiman.

Infra-Reiman Oy tekee sekä porapaalutusta että ankkuriporausta. – Ankkurointia käytetään esimerkiksi junaratojen ja teiden tuentoihin laajojen ja syvien kaivantojen yhteydessä. Myös isojen talojen perustuksia, tuulivoimaloita tai siltapaaluja voidaan ankkuroida, Reiman selittää.

Poraaminen saattaa näyttää vierestä katsottuna helpolta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Työtä tekevän henkilön täytyy tuntea maalajit ja niiden käyttäytyminen sekä tietää, milloin ollaan kiinni kovassa ja ehjässä kalliossa. – Jos poratessa ilmaantuvaa ongelmaa ei osaa korjata, triplaantuu se varsin pian. Vastuu on kova, eikä poraaja voi lähteä arpomaan. Hänen täytyy vain olla rohkea ja tietää, mitä tekee, Reiman kertoo.

Kunnianhimoinen yrittäjä tuntee alan

Reiman on ollut alalla jo lähes kaksikymmentä vuotta ja tietää, että vain kokemus tuo ammattitaidon tähänkin vaativaan työhön. Porapaalutus kuluttaa tekijäänsä sekä fyysisesti että henkisesti, sillä kovan vastuun lisäksi työmailla painavat myös alati tiukentuvat aikataulut sekä monet muut rakennusalalla varsin tutut haasteet. – Nykypäivän työnteko vaatii aivan liikaa paperin pyörittämistä. On hyvä, että erilaisten todistusten avulla pystytään karsimaan pimeää työvoimaa, mutta sekin on mennyt liiallisuuksiin ja usein itse työ unohtuu, Reiman pohtii.

Yrittäjän työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta kunnianhimoinen asenne auttaa jaksamaan. – Lähdin liikkeelle yhden miehen firmasta, jossa kaiken joutuu tekemään itse. Pyrin kuitenkin siihen, että tulevaisuudessa Infra-Reiman Oy työllistäisi 10–20 henkilöä, Reiman kertoo. Ympäri Suomea toimiva yritys on päässyt nopealla aikataululla hyvään vauhtiin ja työkohteita riittää. – Suurin kiitos minkä työstään voi saada, on se, kun sama asiakas pyytää toiseenkin kohteeseen, Reiman sanoo.