Rakennustöitä monipuolisesti sekä uudis- että saneerauskohteissa tarjoava Raleka Oy viettää Suomi 100 -juhlavuonna 10-vuotisjuhlapäivää.

Raleka taitaa kaiken­­laiset remontit

www.raleka.fi

 

Rakennustöitä monipuolisesti sekä uudis- että saneerauskohteissa tarjoava Raleka Oy viettää Suomi 100 -juhlavuonna 10-vuotisjuhlapäivää.

Loimaalaiselle Raleka Oy:lle voi vaivatta suoda menestyvän rakennusalan asiantuntijan tittelin. Se on onnistunut siinä, mistä monet rakennusalan yritykset voivat vain haaveilla näinä aikoina, nimittäin erinomaisesta työllisyystilanteesta taantumasta huolimatta. Raleka Oy:n toimitusjohtaja Kalle Lehtinen arvelee tämän johtuvan ennen kaikkea Loimaan kaupungin sijainnista.

– Koen, että Loimaalla lama ei ole näkynyt niin voimakkaasti kuin esimerkiksi Suomen suurimmissa kaupungeissa, joissa on keskitytty enemmän uudisrakentamiseen. Loimaalle ei viime aikoina ole rakennettu paljoa uutta, eli täällä toimiessamme olemme keskittyneet saneerauskohteisiin, Lehtinen kertoo.

Ralekalla on heinäkuussa tiedossa suurempi merkkipäivä, kun se juhlii 10 vuoden mittaista taivaltaan. Yrityksen tie on ollut selkeästi nousujohteinen: se aloitti toimintansa alkujaan yhden miehen yrityksenä, mutta tänä päivänä se työllistää ympärivuotisesti jo kolme henkilöä, ja tällä hetkellä yritykseen haetaan jälleen uusia työntekijöitä.

Remontin tarve hyvä selvittää

Ralekan tarina sai alkunsa, kun Lehtinen huomasi tekevänsä pitkät viikonloput omia rakennusprojektejaan viikoittaisten päivätöidensä ohella. Ja koska kipinää yrittäjyyteen oli aina ollut, päätti Lehtinen keskittyä kasvavaan asiakaskuntaansa. Tänä päivänä Raleka toteuttaa lähes kaikenlaisia rakentamiseen liittyviä projekteja yhteistyökumppaneiden hoitaessa sähkö- ja putkityöt.

– Viime vuodet olemme keskittyneet lähinnä saneerauskohteisiin. Omakotitalojen remonttikohteissa teemme kaikkea aina julkisivuremonteista sisätilaremontteihin.  Julkisivu-urakat voivat kattaa kattoremontin tai ulkovuorilaudoitukset. Sisätiloissa taas voimme toteuttaa lähes mitkä pinnat tahansa aina kalusteista lattioihin, Lehtinen avaa.

Lehtinen toivoo asiakkaiden ryhtyvän pohtimaan remonttikohdetta jo hyvissä ajoin ennen yhteydenottoa, olipa asiakkaana sitten yritys tai yksityishenkilö.

– Olisi hyvä, jos asiakas osaisi hahmottaa jo yhteydenottovaiheessa toiveitaan. Jos hänellä on hyvät suunnitelmat, niin mekin pääsemme tehokkaasti niiden pohjalta toteuttamaan urakkaa. Toki myös tarpeen vaatiessa autamme asiakasta suunnitelmissa. Pääasia on selvittää, minkälainen tarve remontille on ja miksi tila uusitaan.

Pitkää tavaraa uudistalopaketin sijaan

Suomalaiset ovat tunnetusti mieltyneet uudistalopaketteihin, mutta rakentajan kannalta se ei ole aina luotettavin vaihtoehto. Lehtinen näkee, että niin sanottu pitkä tavara eli peruspuulankku tarjoaa sellaisenaan monipuolisempia vaihtoehtoja.

– Pitkässä tavarassa on enemmän käyttömahdollisuuksia ja rakennusurakan myötä myös näkee konkreettisesti sen, mihin lankku muotoutuu. Uudistalopakettiin vaaditaan muutos­ehdotukset asiakkaalta jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Toki pitkästäkin tavarasta työstettäessä tulee muutoksia vastaan, mutta ne ovat helpommin toteutettavissa.

Lehtinen pitää pitkää tavaraa myös luotettavampana vaihtoehtona, koska rakentajat näkevät, mitä rakenteiden sisään laitetaan eri työvaiheissa. Uudistalopaketeissa näin ei luonnollisesti ole.

– Talopaketeissa ongelmana on myös säänsuojaus. Valmiisiin elementteihin, joissa eristeet ovat jo valmiina, ei saisi enää päästä vettä. Pitkää tavaraa käytettäessä rakennus tehdään pitkälti säänsuojaan ennen kuin rakenteisiin ryhdytään lisäämään sellaisia materiaaleja, jotka ovat tietylle säälle alttiita.

Menestyksen takana luottamus

Kalle Lehtinen kokee, että heidän yrityksensä menestymisen takana on aina ollut asiakkaiden luottamus Ralekaan. Muutamia avaintekijöitä ovat Luotettava Kumppani -jäsenyys ja luottoluokitus AAA.

– Ammattitaito yhdessä luottamuksen kanssa ovat avaintekijöitä. Uskon, että juuri luotto meihin on se, miksi yritys on tullut valituksi useisiin kohteisiin. Olen ollut alalla 15 vuotta, joten monenlaiset projektit ovat myös ehtineet kerryttää omaa ammattitaitoani. Ammattitaitoa päivitetään myös koko ajan kouluttautumalla muun muassa sertifiointeihin ja vuonna 2017 uusimpana yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon.

Monitaituri Lehtinen pyörittää Raleka Oy:n lisäksi myös toista yritystä, KLK Control Oy:tä, joka toteuttaa muun muassa kosteusmittauksia, vesivahinkokuivauksia ja hajunpoistoja.

Miten miehellä on aikaa kaikkeen tähän?

– Varmastikin suurin haaste jokaiselle yrittäjälle on oman ajan säätely eli milloin työaika alkaa ja loppuu. Yksin eläville yrittäjille tämä elämäntapa ei varmastikaan olisi ongelma, mutta yhdessä perheen kanssa ajankäyttö on välillä haasteellista, Lehtinen myöntää. Hän lisää, että päivät venähtävät myös sen takia, että saa tehdä itselleen mielekästä työtä.