Metalli-ja-LVI-lundgren_2_solid_house_300_CMYK

Reipas ote työhön ratkaisee

Hyvä asenne työntekoon on se mitä Suomi kaipaa. Metalli ja LVI Lundgrenilla uskotaan ahkeraan tekemiseen ja ammattiylpeyteen, jota seuraa hyvä lopputulos. Moni voisi ottaa oppia kyseiseltä yritykseltä, joka työinnollaan on menestynyt alalla yli 50 vuotta.

Metalli ja LVI Lundgren Oy on tarjonnut perinteistä talotekniikka- ja teollisuusputkityötä 1960-luvun alusta asti. Jarmo Lundgrenin isä ryhtyi tuolloin alan yrittäjäksi, jonka seurauksena Lundgren on kasvanut pienestä pojasta asti yrityksen johtoon. Nykyään yrityksen toimintaan kuuluvat myös kaasu- ja höyrylinjojen rakentaminen, sammutusjärjestelmät sekä laitos- ja lämpörakentaminen, joita täydentävät huolto- ja peltityöt.

Konsultointia ja kylmää

Talossa on omat insinöörit, joka hoitavat suunnittelun. Lundgrenin mukaan työmaita on helpompi hallinnoida, kun suunnitelmat tulevat osittain omasta talosta. Suunnittelun kanssa käsi kädessä kulkeva konsultointipalvelu on myös osoittautunut erittäin hyödylliseksi asiakkaille. – Voimme olla mukana konsultoimassa projektin alusta asti. Näin voimme neuvoa mihin viranomaisiin tulee olla yhteydessä, miten projekti ylipäätään hoidetaan ja mistä lähdetään, Lundgren kertoo. Tulevaisuudessa konsultointia halutaan laajentaa tarjoamalla projektipäällikköä urakoihin.

Ilmastointi on suuri osa työnkuvausta, mutta Lundgren haluaisi erityisesti panostaa kylmäpuolen palveluihin. – Se kiehtoo kieltämättä. Olemme jo toteuttaneet jäähdytys- ja viilennysjärjestelmiä muun muassa julkisiin- ja asuinrakennuksiin sekä elintarviketeollisuuteen. Osittain energia tulee maasta, joten kylmän tekemiseen ei edes tarvita sähköä. Nykyään puhutaan paljon ympäristöstä ja energiasäästöstä, tämä on ehdottomasti paras ympäristöteko, kun asiat tehdään tehokkaasti ja järkevillä ratkaisuilla.

Kaikki on kiinni asenteesta

Lundgrenin intohimo työhön saavat hänet pyrkimään työmaalle niin paljon kuin ehtii papereiden pyörittämiseltä. Ajoittain hän haaveilee tilanteesta, jossa hän voisi täysin omistautua urakalle ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä, vaikka yrittäjän arki sisältää niin paljon muuta. – Joskus täytyisi olla kotonakin, hän naurahtaa. Lundgrenilla on kuitenkin asenne kohdallaan ja työ tuo hänelle suurta iloa. Siitä voisivat muutkin ottaa mallia. – Täytyy olla realistinen ja reipas sekä tehdä asiat hyvällä asenteella. Yksi ihminen ei voi osata kaikkea, siksi on ymmärrettävä yhteistyön merkitys. Luulen, että ihmisiltä puuttuu se reipas ote asioihin sekä ylpeys omasta tekemisestä. Suomella menee heikosti koska ihmiset eivät ole valmiita ahkeroimaan eivätkä he osaa suhtautua elämään myönteisesti. Meidän tulisi valittaa vähemmän ja ryhtyä tositoimiin. Hyvästä työstä saa hyvän palkan, ja jos haluaa pärjätä, työt on tehtävä kunnolla.

”Työt on tehtävä kunnolla” onkin mantra, jota toistetaan Lundgrenilla. – Se on kaiken A ja O. Pienessä yrityksessä on helpompi valvoa laadun tasoa, mutta heti kun yritys kasvaa, tekemisen valvonta vaatii aivan erilaista huomiota. Siinä olemme olleet todella tarkkoja ja pitäneet huolen siitä, että laatutasomme on säilynyt vähintään yhtä hyvänä kaikkina näinä vuosina. Meillä on onneksi todella hyvä työporukka kehittyviä ammattilaisia. Hyvästä työstä tulee itsellekin todella hyvä olo, Lundgren toteaa.

Erikoisosaaminen on meriitti

Monen suhtautuminen sertifikaatteihin ja muihin vaatimuksiin voi olla melko negatiivinen niiden tuomien lisäkustannusten sekä aikaa vievien prosessien takia. Lundgren taas näkee sertifikaatit mahdollisuutena erikoistua ja erottua joukosta; erikoisosaamista taas seuraa maine, ja jokaisen yrityksen hintataso määräytyy oman osaamisen mukaan. Lundgrenin mukaan kehitys on osa työtä ja on tärkeää oppia jatkuvasti uutta. – Mielenkiinto alan uutuuksiin on periytynyt isältä ja siksi tuntuma työhön onkin säilynyt yrityksessämme vuodesta 1963 asti. Täällä emme tyydy vääntämään putken päähän pelkkää jenkaa, haluamme tehdä siitä taidetta.