Rantojen ruoppauksen lisäksi Wectumin palveluihin kuuluvat saastuneiden alueiden imuruoppaukset, järvien kunnostukset sekä veneväylien, satama-altaiden ja erilaisten laiturien rakentaminen.

Remontti alkaa rannasta

Vesi- ja rantarakentamiseen erikoistuneen Wectum Oy:n toimitusjohtaja Heikki Viljanen tietää, missä suomalaiset mökinrakentajat useimmiten astuvat harhaan. Uuden rantatontin huumassa mökki halutaan kiireellä kuntoon, jotta juhannuksena saa nauttia rantasaunan löylyistä. Seuraavana vuorossa on piha, ja vasta sitten katseet kääntyvät rannan parantamiseen, jos rahaa riittää. Todellisuudessa järjestyksen pitäisi olla täysin päinvastainen.

– Rantatontilla työt on aina aloitettava rannasta, oli kyse ruoppaamisesta, veneväylän tai laiturin rakentamisesta, Viljanen korostaa.

– Toinen yleinen virhe on tehdä ruoppaustyöt vääränlaisella kalustolla. Lopputuloksena on enemmän haittaa kuin hyötyä, hän lisää.

Kokenut osaa suunnittella

Ajankohdan ja työn suunnittelu luovat haasteita. Lintujen pesintä on rauhoitettua aikaa, eikä pohjaa saa läjittää mihin tahansa. Käytännössä työt olisi tehtävä syksyllä, talvella tai kevättalvella, jolloin kylmyys ja jää tekevät työstä vaarallista jopa ammattilaiselle.

– Työskentelemme usein liukkailla, kelluvilla tasoilla, jolloin työturvallisuus on huomioitava tarkkaan. Riskialtis työ on parempi jättää osaaviin käsiin, Viljanen toteaa.

Rantojen ruoppaaminen ei ole ainut asia, mitä Wectum tekee. Yrityksen palveluihin kuuluvat lisäksi saastuneiden alueiden imuruoppaukset, järvien kunnostukset sekä veneväylien, satama-altaiden ja erilaisten laiturien rakentaminen. Wectum on myös rakentanut ruoppauskalustoa alan yrityksille ulkomaita myöten.

Viljanen vannoo ammattitaitoisen, joustavan ja kokeneen henkilökunnan nimeen.

– Tässä työssä ollaan aina sään armoilla. Yritys on yhtä kuin sen työntekijät, ja oikeanlaiset ihmiset ja työkalut ovat ennen kaikkea asiakkaan etu.