Sami ja Salla Roiha rakentavat Kaarinaan Joutsenmerkittyä taloa

Roihan perhe rakentaa Suomen ensimmäistä Joutsenmerkittyä omakotitaloa

www.joutsentalo.fi

Emme missään tapauksessa rakenna taloa tai jos rakennamme, talo nousee ehdottomasti avaimet käteen -pakettina. Nyt Sami ja Salla Roiha kuitenkin rakentavat Kaarinaan hartiapankkina Joutsenmerkittyä taloa, johon kohdistuu tavanomaista tarkemmat rakentamisen kriteerit. Miten tässä nyt näin kävi?

Samin mukaan mukana oli aimo annos sattumaa. – Etsimme asuntoa, jossa olisi hieman enemmän tilaa ja toimivampi piha 1- ja 4-vuotiaille lapsillemme ja Vili-koiralle. Palatessamme jälleen kerran asuntonäytöltä, bongasimme sattumalta tyhjän tontin. Tontilla seisoi mies, jonka kanssa menin juttelemaan. Kävi ilmi, että hän oli saanut kyseisen tontin kaupungin arvonnassa, mutta empi rakentamiseen ryhtymistä. Heitin hänelle puolihuolimattomasti, että mikäli hän peruu tontin, voisi hän ilmoittaa siitä minulle. Jonkin ajan kuluttua sain häneltä viestin, jossa hän kertoi luopuneensa tontista. Otin seuraavana aamuna yhteyttä Kaarinan kaupunkiin ja päädyimme tontin omistajiksi.

Onko meistä hommaan?

Kun tontti oli saatu, alkoi perhe pohtia, oliko heistä projektiin ja miten se tulisi toteuttaa. – Alkuun olimme vahvasti sitä mieltä, että talo syntyy avaimet käteen -toteutuksena. Mitä enemmän tutustuimme talopaketteihin, havaitsimme, että talot ovat talotoimittajasta riippumatta hyvin samankaltaisia. Meidän toiveena oli rakentaa hieman tavanomaisesta poikkeava talo, joten päädyimme hyvin nopeasti arkkitehdin suunnittelemaan taloon. Sen jälkeen alkoi puolen vuoden rakentamisen saloihin vihkiytyminen: luin rakennusblogeja, keskustelupalstoja ja kasan rakennusalan kirjoja. Kun rakentamisen eri vaiheet, osaurakat ja kustannusjakauma avautuivat, tuli selväksi, että mitä enemmän osallistumme rakentamiseen itse, sitä pidemmän pennin säästämme. Niinpä päätimme olla rohkeita ja rakentaa talon siten, että työskentelen rakennustyömaalla yhdessä palkatun timpurin kanssa.

Joutsenmerkki takaa rakentamisen laadun

Sami kertoo olevansa suunnitelmallinen luonne, joten hän halusi myös käyttää aikaa talon ja projektin suunnitteluun. – Rakentamisen laatu on meille molemmille tärkeää, joten päätimme, että kun projektiin lähdetään, tehdään se kunnolla. Myös ympäristöasiat ovat perheemme sydäntä lähellä.

Tutkiessaan eri vaihtoehtoja ja toteutustapoja, Sami törmäsi sattumalta Joutsenmerkkiin. – Tutustuessani Joutsenmerkkiin, oivalsin, että se on juuri oikeanlainen viitekehys meille. Sen avulla voisimme edellyttää kaikilta mukaan lähteviltä tahoilta erityistä huolellisuutta. Joutsenmerkkihän vaatii talotoimittajalta ja urakoitsijoilta normaalia tarkempaa dokumentointia ja useita laatumittauksia. Salla puolestaan tykästyi siihen, että saisimme näin terveellisen ja ympäristöystävällisesti rakennetun talon.

Erinäisten vaiheiden jälkeen Roihan perheen taloprojektista tuli loppujen lopuksi Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalokohde. Talon on suunnitellut arkkitehti Eevamaria Timlin, ja talotoimittaja on HEVI kivitalot, joka pilotoi samalla Suomen ensimmäistä Joutsenmerkki-omakotitaloprojektia.

Astetta enemmän haastetta

Sami myöntää, että Joutsenmerkki lisää rakentamisen haastekerrointa, sillä talossa käytettyjen materiaalien on täytettävä merkin kriteerit. – Se tarkoittaa, että kaikki talossa käytetyt materiaalit on listattava ja hyväksytettävä Joutsenmerkillä, niiden on oltava ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Toinen Joutsenmerkin viitekehykseen kuuluva kriteeri koskee energiatehokkuutta ja kolmas laadun varmistusta.

Samin mukaan haastavinta on ollut löytää Suomen markkinoilta kemiallisia rakennustuotteita, jotka täyttävät Joutsenmerkin kriteerit. – Olemme joutuneet mm. tilaamaan ympäristöystävällistä liimaa Ruotsista, sillä emme ole joko löytäneet tiettyä tuotetta Suomen markkinoilta tai saaneet toimittajalta Joutsenmerkin edellyttämää dokumentointia.

Yhdistävä projekti

Perhesopu on haastekertoimesta huolimatta säilynyt. – Meille oli alusta lähtien tärkeää pitää kiinni perheharmoniasta. Nyt onkin käynyt niin, että projekti on liittänyt meidät entistä tiiviimmin yhteen. Viestini oman kodin rakentamista harkitseville onkin se, että kannattaa etukäteen keskustella, mitä projekti tarkoittaa koko perheen osalta. Kun perinpohjainen keskustelu on käyty, projektista voi tulla kaikille kiva hanke. Itselleni oli tärkeää käyttää ennen projektin käynnistymistä paljon aikaa suunnitteluun – jopa siinä määrin, että Salla alkoi jo hieman kypsyä. Se maksoi kuitenkin vaivan. Eräs ammattilainen nimittäin neuvoi käyttämään riittävästi aikaa pohjan ”hieromiseen” ja siinä hän oli oikeassa.

Ei stressiä valmistumisesta

Entä milloin Roihan perheen uusi koti valmistuu? – Katsotaan missä olemme vuoden päässä. Hartiapankkirakentamisen ja Joutsenmerkin lisävaatimusten vuoksi eteneminen on hieman tavanomaista hitaampaa, mutta olisi toki kiva päästä uuteen kotiin jouluna 2017. Itse ajattelen niin, että nyt kun meillä on kerrankin mahdollisuus vaikuttaa tulevaan kotiin, eikä pakottavaa tarvetta muuttaa tiettynä päivänä, miksi luoda stressiä siitä, että talon on oltava valmis tiettynä hetkenä?