Viime kaudella Viherpalvelu Greener hoiti yli 300 kiinteistön viheralueet, ja kasvukaudella töissä oli reilu parikymmentä henkeä.

Säännöllinen viheralueiden hoito säästää rahaa

www.greener.fi

 

Viheralan kasvunäkymät ovat erinomaiset. Pihat ja parvekkeet ovat olohuoneiden jatkeita, joista nautitaan myös hyötypuutarhojen muodossa.

– Hyötypuutarha on ollut trendikäs jo useamman vuoden; jopa pienillä parvekkeilla ja kaupungissa sisäpihoilla harrastetaan hyötyviljelyä, kertoo Saija Kohvakka Viherpalvelu Greeneristä.

– Kasvualtaat eli viljelylaatikot ovat helppohoitoisia, ja niissä työskentelykorkeus on sopiva. Pitkään jatkuneita trendejä ovat muun muassa kattokasvillisuus, riippuvat puutarhat sekä viherseinät. Suuria astiaistutuksia suositaan paljon Euroopassa, kenties niistä tulee seuraava hitti, toteaa puolestaan Päivi Liikkanen.

Puutarhanhoito kiinnostaa yhä useampaa ja ala kehittyy koko ajan.

Kaikki viheralan työt saman katon alta

Viherpalvelu Greener on yksi Helsingin kukkatoimitus Oy:n toimialoista. Greener aloitti 2014 ja vastaanotto laaja-alaisia palveluja tuottavan yrityksen kohdalla on ollut hyvä. Viime kaudella yritys hoiti yli 300 kiinteistön viheralueet, ja kasvukaudella töissä oli reilu parikymmentä henkeä.

Asiakaskuntaan kuuluu kiinteistöjen omistajia, isännöitsijätoimistoja, yrityksiä sekä yksityisiä henkilöitä. Greenerillä on monen tyyppisiä kohteita, joissa palvelut räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan. Asiakas voi miettiä haluamansa työn sisällön ja laatutason.

Greenerissä voidaan esimerkiksi tehdä konsultaatiokäynti taloyhtiön kokoukseen, jolloin asukkaiden kanssa voidaan sopia, mitä he tekevät itse ja mitä yritys ottaa hoitaakseen. Vihersuunnittelun, -rakentamisen ja -ylläpidon lisäksi Viherpalvelu Greeneriltä saa myös yksittäisiä palveluja, kuten kausikukkien istutukset.

­– Meillä on monipuolinen osaaminen sekä hyvä yhteistyöverkosto sellaisiinkin palveluihin, joita emme pysty itse tuottamaan, kuten asfaltointeihin. Yhteistyökumppanien avulla pystymme tarjoamaan viheralueille kaiken sen, mitä asiakas toivoo, Saija Kohvakka kertoo.

Hoidettu viheralue luo turvallisuutta

Siisti ja viihtyisä piha-alue nostaa kiinteistön arvoa ja vaikuttaa asukasviihtyvyyteen. Jo suunnitteluvaiheessa ammattilainen pystyy vaikuttamaan ratkaisuillaan pihan turvallisuuteen.

Hoitamattomat viheralueet aiheuttavat käyttäjille turvattomuuden tunnetta ja jopa altistavat vaaratilanteille. Risteyksissä näkyvyyttä peittävät villiintyneet puut ja pensaat sekä huonokuntoiset kulkuväylien päällysteet ovat esimerkkejä näistä.

Kun ylläpitoon sijoitetaan rahaa säännöllisesti vuosittain, säästetään pitkässä juoksussa, Liikkanen neuvoo. Jos hoito laiminlyödään, pihaan sijoitetut mittavatkin euromäärät saadaan hukattua muutamassa vuodessa.

– Toisinaan uudet, rakennetut pihat unohdetaan ja saattaa olla tapauksia, joissa puiden kasvutuet ovat hirttäneet puut hengiltä ja istutusalueet rehottavat rikkaruohoja siten, että kaikki kasvualustat on vaihdettava. On kustannustehokkaampaa, kun ei tarvitse uudistaa koko pihaa, naiset tietävät.

Molemmat ovat innostuneita työstään ja kokevatkin, että viherala on kutsumusala. Suomessa ollaan oltu viheralan arvostuksen suhteen muuta Eurooppaa jäljessä, mutta kehitys on tämänkin asian osalta menossa hyvään suuntaan.

– Vaikka toimijoita on paljon, hyville tekijöille töitä ja tilaa riittää. Hyvä vastavuoroisuus asiakkaan kanssa on tärkeää, ja pyrimme olemaan notkeita toimijoita.

Kesä on jo ihan nurkan takana!