Enertel-värimainos-ranta-1

Sähkösuunnittelua yli 20 vuoden kokemuksella

Enertel Oy on julkisen sektorin ja teollisuuden kohteiden sähkösuunnitteluun erikoistunut pitkän linjan asiantuntija.

Suunnittelutoimisto Enertel Oy on vuonna 1992 perustettu Laitilasta käsin toimiva yhtiö, joka on osa VSV-konsernia. – Sähkösuunnittelu on yhtiömme ydintoimintaa. Perinteisesti sähkösuunnittelulla ymmärretään valaisimien ja pistorasioiden sijoittamista pohjakuvaan ja näiden kaapelointien esittämistä tasopiirustuksessa. Tänä päivänä kiinteistöjen sähköistykseltä odotetaan kuitenkin paljon enemmän. Siksi sähkösuunnittelun sijaan pitäisi mieluummin puhua sähkö-, tieto- ja turvasuunnittelusta, toimitusjohtaja Ari Nivola painottaa.

Katuvalaistussuunnittelu tapetilla

Enertel keskittyy Nivolan mukaan vahvasti kiinteistöjen sähköistykseen ja niihin liittyviin palveluihin. – Viime aikoina tapetilla on ollut vahvasti myös katuvalaistussuunnittelu. EuP-direktiiviin perustuen kuntien on pakko saneerata katuvalaistusta, koska elohopealamppuja ei saa enää tuoda EU:n alueelle huhtikuun jälkeen. Se on kunnille mittava projekti, mutta tuo mukanaan myös kustannussäästöä, sillä led-valaisimien myötä valaistuksen energiankulutus ja huoltokustannukset vähenevät merkittävästi.

Suunnittelutoimisto Enertel Oy laatii katuvalaistussuunnittelmia tällä hetkellä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella

Projekteja Etelämantereelta Uuteen-Seelantiin

Enertelin projektit eivät suinkaan rajoitu Varsinais-Suomeen. – Kaukaisin projekti löytyy Etelämantereelta, jonne teimme suomalaisten tutkimusasema Aboan sähkösuunnittelun. Paikallisen laitetoimittajan laitteiden sähkösuunnittelun kautta ulkomaanmyyntiimme sisältyy lukuisiin maihin toimitettuja suunnitelmia, kaukaisin niistä Uuteen-Seelantiin.

Tällä hetkellä ajankohtainen projekti on Uudenkaupungin Sorvakonranta. – Kohde on mereltä päin ensimmäinen rakennus, joka Uudestakaupungista näkyy. Olisimmekin halunneet suunnitella Sorvakonrantaan joitakin erikoisratkaisuja, joiden avulla siitä olisi ollut näyttävä maamerkki. Tilaajan kanssa päädyimme kuitenkin melko perinteiseen ratkaisuun, mutta varauksena huomioitiin parempi julkisivuvalaistus. Porras- ja luhtikäytävien valaistus toimii valaisinkohtaisilla liiketunnistimilla ja kiinteistön valaistus on toteutettu kokonaisuudessaan led-
valaisimin.