Salon tehtaalla valmistuu betoniin valettavia ankkureita, joilla elementtien nostot voidaan suorittaa turvallisesti.

Salossa on hyvä yrittää

salon_tukituote_160www.tukituote.fi

 

Betonielementin nostaminen paikoilleen on tarkkaa puuhaa. Työn tekijöiltä vaaditaan taitoa ja siirrossa käytettäviltä välineiltä hyvää laatua. Yksi nostamisessa apuna käytettävien ankkureiden valmistaja Suomessa on Salon Tukituote Oy.

Salon Tukituotteessa on menossa sukupolvenvaihdos, sillä pitkään yrittäjänä toiminut Ari Haanpää on jättämässä vetovastuun lapsilleen. Salon Tukituote Oy on alunperin perustettu jo 1969, mutta Haanpäät ostivat sen vuonna 2004. Osaomistajana yrityskaupoista saakka toiminut Jarkko Haanpää on ottamassa nyt mukaan tulevan siskonsa Nina Santasaaren kanssa täyden vetovastuun. Yritys on kasvanut tasaisesti, ja valoisista tulevaisuudennäkymistä iloitaan Salossa näinä haastavina aikoina.

– Viime aikoina meille on tullut paljon uusia asiakkaita. Tuotevalikoima on kasvanut alun perin tarjolla olleesta valuankkureiden tuoteryhmästä monisatapäiseksi. Tulevaisuudessa näkyy mahdollinen toimitilojen laajennus, sillä uusi halli on suunnitteilla, Ari Haanpää kertoo.

Valvottua laatutyötä

Salon tehtaalla valmistuu betoniin valettavia ankkureita, joilla elementtien nostot voidaan suorittaa turvallisesti. Tällaisia osia käytetään esimerkiksi kerrostalojen seinä- ja parveke-elementeissä. Tämän johdosta yrityksen asiakaskunta koostuukin suurelta osin betonielementtitehtaista. Betonin sisään jäävät kiinnitys- ja nostoankkurit eivät koskaan näy asiakkaalle. Niiden merkitys on kuitenkin suuri, sillä ilman niitä elementtiä ei voi nostaa.

– Suurin osa ankkureista tehdään täällä. Jonkin verran niitä tulee Saksasta, sillä meillä on myös saksalaisten tuotteiden edustus. On mustarautaa, sinkittyä, ruostumatonta ja haponkestävää; paljon eri kokoja.  Valmistamme myös valuankkureita, joita käytetään asennuksen aikaiseen seinäelementtien tuentaan. Tuote valitaan aina suunnittelijoiden ohjeen mukaan ja ne ovat kaikki sertifioituja. Inspecta tarkastaa tuotteet kerran vuodessa, ja niistä on laadittu käyttöselosteet. Tuotantoerien valvontaa toteutetaan  myös teettämällä vetotestauksia ulkopuolisten tahojen kautta, Ari Haanpää kuvailee.

Huomionarvoisina tuoteryhminä tulee mainita myös elementtien nostovaiheessa käytettävät nostolenkit sekä peitetulpat, joita käytetään elementin betonipintaan asentamisen jälkeen jäävän kierteen peittämiseen.

Ankkureita viedään Lähi-itään saakka

Kotimaan lisäksi tuotteita myydään Baltiasta Isoon-Britanniaan ja muualle Eurooppaan. Lisäksi tuotteita toimitetaan muun muassa Venäjälle ja Lähi-itään. On hienoa, että suomalaisiin tuotteisiin luotetaan ja niillä on kysyntää maailmalla. Menekkiä tulee kasvattamaan vielä se, että lähiaikoina on tarkoitus saada CE-merkintä yrityksen kaikille nosto- ja kiinnitysankkureille jo olemassa olevien lisäksi.

Varastot pyritään pitämään hyvällä mallilla, jolloin kaikki asiakkaat elementtitehtaista jälleenmyyjiin kyetään palvelemaan nopeasti. Yrityksestä lähtee maailmalle arviolta jopa puoli miljoonaa ankkuria vuodessa. Yhteen parvekelaattaankin menee jo useampia erilaisia ankkureita.

– Toimitusaika on yhdestä päivästä viikkoon riippuen toimitustavasta. Se on ollut vahvuutemme. Olemme tehostaneet tuotantoa muutenkin; lisänneet koneita ja automatisoineet, jolloin olemme pystyneet vastaamaan kysyntään hyvin. Olemme joustavia ja haluamme palvella asiakkaita hyvin, pitää kiinni aikatauluista. Pystymme tekemään asiakkaiden toiveiden ja piirustustenkin mukaisia osia, Ari ja Jarkko Haanpää summaavat.

– On myös todettava, että Salossa on hyvä yritysilmapiiri, ja teemme yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, Nina Santasaari puolestaan kiittelee.