Betonintekijän lopputuotteen on oltava sen mukainen, mitä hän on asiakkaalle luvannut, ja silloin myös raaka-aineelta vaaditaan tasalaatuisuutta, kertoo Finnsementti Oy:n toimitusjohtaja Kalervo Matikainen.

Sementti on betonin sydän

Betoni on loistava rakennusmateriaali ja se sopii ominaisuuksiltaan hyvin Suomen vaihteleviin olosuhteisiin. Betonin kaikkein tärkein osa-aine on sidosaineena käytetty sementti, joka antaa betonille muun muassa sen lujuuden, työstettävyyden, pitkäaikaiskestävyyden sekä pakkasenkestävyyden.

− Tasalaatuisuus ja lujuus ovat sementin tärkeimmät ominaisuudet. Betonintekijän lopputuotteen on oltava sen mukainen, mitä hän on asiakkaalle luvannut, ja silloin myös raaka-aineelta vaaditaan tasalaatuisuutta, kertoo Finnsementti Oy:n toimitusjohtaja Kalervo Matikainen.

Yli 100 vuoden kokemuksella sementtiä valmistava Finnsementti Oy tekee paljon töitä sen eteen, että betoni saisi ansaitsemansa arvostuksen rakennusmateriaalina. Matikaista harmittaa, että betonia on jo pitkään pidetty itsestäänselvyytenä: − Tuore betoni ei kestä millaista käsittelyä tahansa, saavuttaakseen erinomaiset ominaisuutensa betonin jälkihoitoa ei työmaalla saa laiminlyödä. Betoni ja varsinkin laadulliset asiat ovat saaneet liian paljon pelkästään negatiivista huomiota osakseen ja samalla on unohdettu perusasiat. Betoni on erinomainen materiaali: se on helposti muokattavissa, se varastoi energiaa, se on lämmin kun pitää olla lämmin, viileä kun pitää olla viileä ja se kestää vuosikymmeniä ellei satoja vuosia. Ainoa edellytys on, että sitä käytetään ja rakennetaan oikein, Matikainen kertoo.

Finnsementti Oy antaa sementtiin liittyen muun muassa teknistä neuvontaa ja kokenut myyntihenkilöstö tekee myös asiakaskäyntejä. Lisäksi yritys tarjoaa Betometri-palvelun, joka auttaa asiakkaita arvioimaan betonin lujuuden kehitystä ja lämpötilan nousua betonirakenteessa.

− Betonirakentamisen laatu ei ole yksinomaan betonintekijöiden asia. Kyllä urakointipuolikin saa katsoa peiliin. Jotta betonirakentamisen laatua saataisiin parannettua, tarvitaan enemmän yhteistyötä urakoitsijoiden ja betonin tekijöiden välillä, sekä enemmän koulutusta, Matikainen linjaa.