wall-animal-dog-pet_300_CMYK

Sujuvampaa arkea koiraperheessä

Koivuniemen perheessä tiedetään, millaiset pintamateriaalit kotiin kannattaa valita, kun saman katon alla asustaa myös kaksi komeaa tanskandoggia.

Koivuniemen perhe on ennättänyt rakentaa jo kaksi taloa sinä aikana kun perheeseen ovat kuuluneet myös tanskandoggit Aldo ja Pinkki. Edellinen koti sijaitsi Nurmijärven Rajamäellä, josta perhe muutti pari vuotta sitten Vantaan Ilolaan rakentamaansa taloon. – Rajamäen kodin materiaalivalinnoissa emme juuri huomioineet arkielämää koirien kanssa. Niinpä esimerkiksi kodinhoitohuoneessamme oli hohtavan vaalea laattalattia ja kylpyhuoneessa mosaiikkilaattaa, joiden puhdistaminen oli työlästä. Höyrypesuri olikin siinä kodissa ahkerassa käytössä, Heli Koivuniemi kertoo.

Sileää, helppohoitoista pintaa

Kun Koivuniemet alkoivat suunnitella uuden kodin rakentamista, oli materiaalivalintojen lähtökohtana helppohoitoisuus. – Kahden kiireisen aikuisen ja suurikokoisen koiran arjessa ei yksinkertaisesti ole intoa käyttää vapaa-aikaa pelkkään siivoamiseen. Mitä vähemmän jynssäämistä, sen parempi!

Heli kertoo, että tästä syytä hän halusikin uuteen kotiinsa mahdollisimman paljon helppohoitoisia pintoja. – Valitsimme tasojen ja kiintokalusteiden pintoihin sileät ja korkeakiiltoiset materiaalit, jotta tuhrujen ja koirien kuolaroiskeiden putsaaminen kävisi näppärästi. Sisäovetkin ovat perinteisten peiliovien sijaan ns. kehäovia, jossa sileää keskiosaa kehystää kehäpuu.

Pinkki penkoo kaapit

Entinen Rajamäen koti oli kaksikerroksinen, mutta Ilolan kodin kaavamääräykset ajoivat Koivuniemet yksikerrosratkaisuun. – Molemmissa on omat hyvät puolensa. Avara yksikerrosratkaisu toimii isojen koirien kanssa, mutta kaksikerroksisessa talossa yläkerta on helpompi pitää siistinä ja rauhoittaa se tarvittaessa omaan käyttöön, Heli tuumii.

Narttukoira Pinkki onkin taitava ovien aukoja, joten uudessa kodissa päädyttiin siihen, että makuuhuoneiden ovissa on oltava lukot. – No, se on johtanut siihen, että makuuhuoneemme ovenpieli on täynnä raapimisjälkiä, Heli huokaisee.

Pinkki rakastaa myös kaappien ja laatikoiden penkomista, ja säkäkorkeutensa vuoksi se ulottuu halutessaan jopa keittiön yläkaappeihin. – Siksi valitsimme keittiön kaappeihin mahdollisimman pienet vetimet ja makuuhuoneeseen vetimettömät komeroiden ovet.

Lattia ja koirat sävy sävyyn

Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys. – Edellisessä kodissamme oli näyttävä tammilankkulattia, jonka ikävä puoli oli se, että lankkujen reunaviisteet keräsivät likaa. Tammi osoittautui myös koirien tassujen alla helposti naarmuuntuvaksi materiaaliksi, joten päätimme valita uuteen kotiin kestävän laminaattilattian – ilman viisteitä. Käytimme materiaalivalinnoissa apuna sisustussuunnittelija Elisa Wallsténia, joka suositteli lattiaan harmaata laminaattia. Se on osoittautunut nappivalinnaksi, sillä harmaaturkkisten koirien kodissa harmaa lattia antaa todella paljon anteeksi.

Edellisestä kodista viisastuneena Koivuniemet valitsivat myös kodinhoito- ja kylpyhuoneiden lattioihin vaaleiden sijaan tummanharmaat laatat. – Elisa suositteli liukastumista ehkäisevää mattapintaista laattaa, mutta päädyimme tasaiseen, koska ajattelimme, että se olisi helppohoitoisempi. Nyt valitsisin toisin, sillä tasaisessa pinnassa näkyvät myös kaikki pyyhkimisen jäljet.

Maalia seinään, toiveissa tapetti

Ilolan kodin oleskelutilojen seinäpinnoissa on kaikkialla vaaleaa maalipintaa ja kaunis, helmenharmaa tehosteseinä.
– Sisustussuunnitelmassa oli mukana myös näyttäviä ja hyvin pyyhkimistä kestäviä vinyylitapetteja, mutta niitä emme ole vielä toteuttaneet. Olen ihastunut helmenharmaaseen tehosteseinään, mutta ehkä jonain päivänä meille ilmestyy myös tapettiseinäpintaa.

Sohva loi nahkansa

Koiraperheen arkeen kuuluu myös se, että huonekalu jos toinen saattaa kokea kovia. – Aldo innostuu välillä repimään, minkä saattaa laukaista sohvatyynystä roikkuva lanka. Aldo on myös tyhjentänyt toisen sohvamme istuintyynyt siihen kuntoon, että se oli verhoiltava uudelleen. Nahkaisena myyty olohuoneen sohvakin osoittautui vain osin kokonahkaiseksi, kun keinonahkareunat alkoivat repsottaa koiran hampaiden ja kynsien osumista. Niinpä verhoilutimme senkin osin uusiksi. Huonekalumateriaaleissa kannattaa siis olla tarkkana!, Heli neuvoo.

Sisustussuunnittelijasta suuri apu

Rakennusprojektin päätyttyä Koivuniemet totesivat, että oli hyvä päätös ottaa mukaan sisustussuunnittelija. – Projektin aikana joutuu tekemään lyhyessä ajassa niin paljon erilaisia valintoja. Meille oli suuri helpotus, että Elisa auttoi määrittelemään kotimme värimaailman ja pintamateriaaleja. Jouduimme tosin tilaustuotteiden toimitusajoista ja aikataulupaineista johtuen päätymään suunnitelmasta poikkeaviin, vaihtoehtoisiin tuotteisiin, mutta lopputulos on erinomainen, ja arki Aldon ja Pinkin kanssa sujuu mainiosti, Heli kiittelee.

Ammattilaisen vinkit koiraperheen arkeen

Elisa Wallstén on porvoolainen sisustussuunnittelija ja intohimoinen koiraihminen. Tässä Elisan vinkit koiraperheen arkeen:

 • Vältä ylimääräistä sisustustavaraa pöydillä ja tasoilla, tai sijoita ne mahdollisimman ylös. Siivoaminenkin sujuu näin helpommin! Suosi avohyllyjen sijaan kaappeja, joiden sisään pöly ja karva ei pääse helposti sujahtamaan.
 • Valitse (tai vaihda) sohvaan riittävän korkeat jalat, jotta imurointi onnistuu kätevästi myös sohvan alta.
 • Vältä mustia ja lasisia tasopintoja, joissa pöly ja karvat näkyvät heti pyyhkimisen jälkeen.
 • Valitse helposti pestävät ja putsattavat pintamateriaalit, jotka kestävät kulutusta ja puhdistusta. Tällaisia ovat mm. uudelleenmaalattavat puupinnat, kiiltävät seinämaalit, pyyhittävät vinyylitapetit sekä askelääniä vaimentava ja kestävä vinyylikorkkilattia.
 • Kierrätä! Etenkin koiranpennun tullessa taloon, ei kannata haikailla kalliin sohvan tai maton perään, vaan hankkia pentuajaksi edulliset huonekalut, jolloin ei tarvitse murehtia pissattuja mattoja ja jyrsittyjä sohvannurkkia. Jos koiralla on lupa tulla sohvalle, valitse siihen kestävä ja puhdistettava verhoilu, esimerkiksi tumma nahka tai keinonahka. Lemmikin on tarkoitus tuottaa iloa, ei stressiä kodin kulumisesta.
 • Valitse luonnonmateriaaleista valmistettuja sisustustekstiilejä, jotka kestävät käyttöä. Vältä sähköisiä materiaaleja, jotka keräävät puoleensa karvat. Värikkäät ja kirjavat tekstiilit antavat anteeksi karvaa, kuolaa ja kuraa.
 • Sijoita eteiseen reilunkokoinen kuramatto ja tassupyyhkeitä. Koiran ulkoilutusvälineille voi varata oman kauniin naulakon, jossa tarvikkeet pysyvät kunnossa ja ovat valmiina käyttöön.
 • Teippi- ja vaateharjat pelastavat vaatteet ja kodin tekstiilit karvapeitteestä. Kuivausrumpu on myös kätevä karvankerääjä.
 • Koiranruokaa varten voi rakentaa säilytyspisteen vaikkapa keittiön kaapin sisään. Silloin pussit ja purnukat eivät tuoksu nenään, häiritse silmää eivätkä ole tiellä. Kaunista ja käytännöllistä!
 • Koiranhoitotuotteita voi säilyttää keskeisellä paikalla esim. eteisen lipastossa, jolloin kynsisakset, harjat ja puhdistustuotteet ovat helposti saatavilla.
 • Koirankeksit ja herkut voi sijoittaa isoon kannelliseen lasipurkkiin, jolloin keksipakettia ei tarvitse jemmata kaappiin ja namut ovat käden ulottuvilla. Purkki toimii myös sisustuselementtinä.
 • Panosta laadukkaaseen imuriin, joka ei hyydy kovassakaan käytössä. Käytä luonnollisia pesuaineita, joista ei ole eläimille vaaraa. Koirathan saattavat maistella kaikkea, mikä kohdalle sattuu.