Suomen Telakoneen uusilla koneilla ja lisälaitteilla työ sujuu joutuisasti, eikä lapiomiehiä tarvita.

Suomalainen panostaa uuteen tekniikkaan

www.telakone.com

 

Suomessa maanrakennusalalla ollaan innokkaasti eturintamassa koneissa vaadittavan tekniikan suhteen. Uusilla koneilla ja lisälaitteilla työ sujuu joutuisasti, eikä lapiomiehiä tarvita.

Yksi Suomen Telakone Oy:n omistajaveljeksistä, Markku Rautionmaa, on seurannut työkoneiden kehitystä aitiopaikalta kymmenet vuodet. Yritys myy koneita painoluokassa 900 kg – 90 000 kg, ja valikoimiin kuuluvat muun muassa pienet pihanhoitoon soveltuvat koneet, kaivinkoneet, pyöräkuormaajat, puskutraktorit, seulontalaitteet, kaikenlaiset lisälaitteet sekä pulveroitsijat.

– Pääartikkelimme ovat uudet Hyundai-merkkiset kaivinkoneet. Olemme ainoa maahantuoja ja edustaja Suomessa, ja meillä on maanlaajuisesti muutama myyntipaikka. Hyundain olemme valinneet, koska siinä laatu ja hinta ovat kohdallaan, takuut ovat hyvät ja varaosat edulliset. Jälkimarkkinointi ja huolto toimivat. Suomessa merkki on ollut kolmen, neljän myydyimmän koneen joukossa joka vuosi. Myymme noin sata uutta konetta vuosittain, Rautionmaa kuvailee.

– Pääartikkelimme ovat uudet Hyundai-merkkiset kaivinkoneet.

Kokonaisvaltainen palvelu valttikorttina

Suomessa ja Pohjoismaissa ollaan selkeästi edellä esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna, mitä tulee koneiden tekniikkaan ja niissä käytettäviin lisälaitteisiin. Pyörivät, kallistelevat kauhat, joilla kyetään tekemään vaadittavat kallistukset maaperään, ovat arkipäivää, kun muualla tartutaan vielä lapioihin.

– Uusilla koneilla työ joutuu ja on turvallista. Myös seisokit vähenevät. Ne täyttävät kaikki työlainsäädännön velvoitteet ja määräykset, joita työmailla on, kuten ikärajoitukset, konekauppias tiivistää.

Suurimmaksi vahvuudeksi Suomen Telakoneen toiminnassa Markku Rautionmaa näkee kokonaisvaltaisuuden asiakkaiden palvelemisessa.

– Olemme urakoitsijoiden kanssa vuorovaikutuksessa ja ostamme myös koneita heiltä. Kauttamme yrittäjät saavat realisoitua koneita nopeasti, sillä annamme heti vastauksen ja hinta-arvion. Etenkin lama-aikana, kun konekauppa hyytyi, ostimme pelkästään käytettyjä koneita ja veimme niitä kahteenkymmeneen eri maahan. Nytkin on jonkin verran vientiä Afrikkaan, Lähi-itään sekä Venäjälle.

Vaihtokone huollon ajaksi

Kilpailu alalla on kovaa. Urakoitsijoiden kannalta on ollut myönteistä, että rahoitusyhtiöiden ja -mahdollisuuksien määrä on lisääntynyt ja korot ovat alhaiset. Keskimäärin urakoitsija vaihtaa koneen uuteen noin neljän vuoden välein.

– Olemme pysyneet kyydissä varmaankin siksi, että olemme sitoutuneita, ja pitkä kokemus alalta tukee jo nyt hyvin toimintaa. Olemme aina vastanneet teoistamme ja puheistamme, Rautionmaa summaa firman menestystekijöitä ja hahmottelee tulevaisuudennäkymiä.

– Huollon ja jälkimarkkinoinnin merkitys kasvaa. Meillähän on oma huolto tässä ja sopimushuoltoliikkeitä ympäri Suomen. Annamme tästä tarvittaessa myös koneen tilalle huollon ajaksi.

– Yksiköt tulevat suurenemaan niin urakoitsijoiden kuin konekauppiaidenkin suhteen. Ihmistyön määrä taas tulee vähenemään, koska pieniinkin töihin keksitään uusia koneita, yrittäjä arvioi.