Meri-Porin_saha_solid_house_300_CMYK_4_2015

Suomalainen puu on haluttua tavaraa myös ulkomailla

Meri-Porin Saha Oy aloitti sahaustoimintansa vuonna 1994, mutta jo muutaman vuoden jälkeen yritys investoi puun jatkojalostukseen ja rakensi höylä- ja vannesahalinjat. Sittemmin yritys on tehnyt puun höyläämistä, halkaisua ja tarkkuuskatkaisua, joiden seurauksena syntyy erilaisia komponentteja, kuten paneeleita ja terassilautoja.

Suomalainen puu on haluttua tavaraa varsinkin ulkomailla, sillä pohjoismainen puu on maailmalla todettu hyväksi. Näin ollen Meri-Porin Sahan kuusi- ja mäntytuotteetkin ovat liikkuneet Suomen rajojen ulkopuolelle. – Olemme toimittaneet laiturikansia Malediiveille ja Dubaihin sekä rakentamisen komponentteja Japaniin. Pisin kohde minne tuotteitamme on mennyt, on Australia, Pekka Tuominen kertoo. Hänen mukaan kohdemaista ei välttämättä löydy tarpeeksi sopivaa raaka-ainetta, siksi suomalainen on suosittu.

Kyseessä on uusiutuva raaka-aine, joka tulee sahoilta ympäri Suomen. Tuominen kertoo Suomessa kasvavan noin 70 miljoonaa mottia puuta vuodessa, josta kulutetaan vain 50–60 miljoonaa mottia. Metsien pääoma siis kasvaa vuosi vuodelta, siksi on myös järkevää hyödyntää kyseistä luonnonvaraa. Meri-Porin Sahalla käsitellään vuositasolla 35 000–40 000 mottia puuta, mikä tarkoittaa noin kolmea rekkakuormaa päivässä. Sahalla pidetään myös huolta siitä, että päätuotteiden sivutuotteet hyödynnetään täysin; bioenergian suuren suosion vuoksi sahan puulastut kuljetetaan Porin Energian lämpölaitokselle poltettavaksi.