Vuonna 1989 perustettu Suunnittelutekniikka Kitula Oy on pieni ja joustava suunnittelutoimisto, josta löytyy osaamista sähkösuunnitteluun sen kaikessa laajuudessa.

Suunnittelu kannattaa

www.stkoy.com

 

Otimme selvää salolaiselta sähkösuunnittelutoimistolta milloin ammattimaiseen sähkösuunnitteluun kannattaa turvautua ja miten paljon suunnitteluun voi itse vaikuttaa. Samalla kartoitimme alan nykytilaa sekä tulevaisuutta.

Moni korjaus- ja uudisrakentaja kamppailee varmasti kysymyksen kanssa, missä asioissa tulisi ottaa yhteyttä sähkösuunnittelijaan. − Käyttäkää sähkösuunnittelua silloin, kun suunnitelmissa on rakentaa uudiskohde tai tehtäessä saneerausta, jossa tehdään suurempia muutoksia kuin muutaman pistorasian tai valaisimen vaihtoa. Sähkösuunnittelijan käyttö kannattaa jo senkin takia, että saatte kilpailukykyisen hinnan, neuvoo Pasi Toivonen salolaisesta Suunnittelutekniikka Kitula Oy:stä. Jos sähkösuunnittelun kustannukset mietityttävät, kannattaa pitää mielessä, että sen osuus hankkeen kokonaisbudjetista on kuitenkin pieni. Valmiit suunnitelmat helpottavat eri urakoitsijoiden kilpailutusta. Tarjousten kautta on helpompi löytää omalle budjetilleen sopivan urakoitsija. Suunnitelmat toimivat myös tarvittavina asiakirjoina ja lisäksi saat tiedon siitä, mistä maksaa.

Asiakkaan toiveet huomioidaan

Jotta projekti olisi kaikin puolin onnistunut, olisi ennen yhteydenottoa hyvä miettiä omia toiveita ja käytössä olevaa budjettia. Oma budjettiarvio kannattaakin suhteuttaa siihen, mitä haluaa. − Tänä päivänä netistä löytyy kaikenlaista. Sieltä voi katsoa, missä suuruusluokassa yleisesti liikutaan. Sen jälkeen asiantuntija miettii optimaalisen merkin tai järjestelmän, joka täyttää toiveet ja määräykset, kertoo Toivonen. Toivonen mainitsee yhdeksi suunnittelun haasteeksi asiakkaalta saatujen lähtötietojen epämääräisyyden. Mikäli suunnittelijalla ei ole projektin alkaessa tarpeeksi lähtötietoja eikä asiakkaalta saada vastauksia projektin edetessäkään, jää päätösten tekeminen suunnittelijalle. Tällöin lopputulos ei välttämättä miellytä asiakasta ja suunnittelijan tekemiä päätöksiä on helppo kyseenalaistaa. Omat toiveet ja visiot olisikin juuri siksi hyvä miettiä valmiiksi ennen kuin konsultoi ammattilaista ensimmäistä kertaa.

Alan muutoksissa on pysyttävä mukana

Kuten muuallakin rakentamisessa, myös sähkösuunnittelussa päivän sanana on energiatehokkuus. Niin valaistusta kuin energialähdettäkin mietittäessä pyritään hakemaan pitkän kehityksen ratkaisuja kustannustehokkaasti. − Vaikka rakentamismääräysten myötä sähkölämmitys on jäänyt pois uudiskohteista, olemme tiiviisti mukana vesikiertoisten järjestelmien sähkösuunnittelussa, Toivonen kertoo. Toivosen mukaan vuosien edetessä sähkösuunnittelu sen perusmerkityksessä on jäänyt vähemmälle. Kehityksessä ollaan siirrytty yhä selvemmin tietotekniseen suuntaan, mikä näkyy myös sähkösuunnittelussa esim. Cad-suunnittelu on siirtymässä enemmän kaksiulotteisesta suunnittelusta 3D-suunnitteluun ns. tietomallipohjaiseen suunnitteluun. Tiedonhallinta ja jatkuva kouluttautuminen ovatkin äärimmäisen tärkeitä avaimia alalla menestymiseen. Tulevaisuudessa suunnittelutoimistot eivät ehkä olekaan erikoistuneita vain sähkösuunnitteluun: − Suunnittelu voi olla ohjelmointia ja järjestelmien käyttöönottoa, Toivonen arvelee.

Kokemusta ja laajaa osaamista

Vuonna 1989 perustettu Suunnittelutekniikka Kitula Oy on pieni ja joustava suunnittelutoimisto, josta löytyy osaamista sähkösuunnitteluun sen kaikessa laajuudessa. Loppuvuodesta 2013 yritys teki omistajanvaihdoksen, kun perustaja Kari Kitula siirtyi työpöydän taakse ja Pasi Toivonen otti Kitulan paikan yrityksen omistajana. Tällä hetkellä Toivonen ja Kitula pyörittävät yritystä kahdestaan, mutta tulevaisuudessa myös henkilöstön palkkaaminen tullee ajankohtaiseksi: − Henkilöstöä pitää jossain vaiheessa ainakin korvata, kun eläkeikä tulee vastaan. Mielellään lisätäkin, Toivonen miettii.

Suunnittelutekniikka Kitula Oy:n päätoimialuetta on Varsinais-Suomi lähialueineen. Yrityksen toimeksiannot tulevat mm. kaupan alalta, teollisuudesta ja asuinrakentamisesta.