silvan

Tämän päivän sana on huoltovapaus

Haaveissa rakentaa oma talo, pohditko kivitalon rakennuskustannuksia, mutta haluaisit kuitenkin rapatun julkisivun? Tai ehkä olet ostanut vanhan omakotitalon, jonka julkisivu kaipaisi ehostusta.

Solid House Magazine selvitti erilaisia mahdollisuuksia omakotitalojen julkisivujen pinnoitteista ja niiden huoltotarpeista sekä vastuksista Suomen haasteellisiin sääoloihin. Tällä hetkellä rapattu julkisivu on trendikästä ja luo rakennukselle modernin sekä loisteliaan ulkoasun. Tekniikan kehityksestä johtuen edes ohikulkija ei tänä päivänä pysty kertomaan talon perusrakenteiden materiaalia, onko kyseessä puu-, tiili- vai kivitalo.

Myös saneeraus työllistää

Haastattelimme julkisivurappauksien ja talon rakentamisen ammattilaista Rakennus Silván Oy:tä. Yrittäjä Jesse Silván kertoo uudisrakentamisen olevan suurin työllistäjä alalla, mutta myös sana saneerauskohteiden mahdollisuuksista on kirinyt ihmisten korviin. Markkinavaltteina rappaukselle on itsepuhdistuvien pinnoitteiden tuoma huoltovapaus, lähes ikuinen elinikä sekä positiivinen vaikutus talon arvonnousuun. -Uudisrakentamisen hiljeneminen lisää korjausrakentamisen määrää ja uskonkin saneeraustöiden olevan tulevaisuudessa merkittävä työllistäjä alallamme. Vanhasta talosta saadaan hetkessä uuden näköinen, Silván pohtii.

Ennen

Ennen

Jälkeen

Jälkeen

 

 

 

 

 

 

 

Oli rakennusmateriaali mikä tahansa, pinnoitus tekee julkisivusta todella kestävän. Silván pitää tuulettuvaa rappausta varmimpana tapana pitää kosteusvauriot kurissa, jolloin pinnoitetaan rakennuksen ulkoseinien koolauksiin kiinnitetyt rappauslevyt. Tällöin koolausten taakse jää tuulettuva ilmatila. Kosteus ei pääse rakenteisiin, eikä myöskään vahingoita rappausta.

”Onko meillä varaa talomme rappaukseen?”

Useimmat mieltävät rappauksen hyvin kalliiksi. Jos rappaamista verrataan ammattimaalarin maalaamaan puutaloon, vastaus on kyllä, mutta kymmenen vuoden kuluttua puutaloa uudelleen maalattaessa on rappaus jo varteenotettava kilpailija. Toisin sanoen puutalon vaatima säännöllinen huolto aiheuttaa lopputuloksena enemmän kustannuksia kuin uutena rapattu julkisivu. Koska rappaussesonki on lyhyt, Silván kehottaa ihmisiä heräämään aikaisin keväällä, mikäli haluavat rappauksen samalle kesälle.